02.03.2025 Lotnisko Kluczewo (Limit leśny)

Spotkanie odbędzie się zgodnie z zasadami forum TaktycznySzczecin
Tabelka MED

Spotkanie rozpocznie się w Niedzielę, 02.03.2025 o 10:00

Kwestie organizacyjne:

1. Jeżeli nie wiesz, gdzie i jak dojechać na miejsce spotkania przejdź do: Mapa dojazdu do miejscówek
  2. Wszyscy gracze zobowiązani są do posiadania oznaczenia trafień w postaci kamizelki odblaskowej
  3. Oznaczenia stron na oba ramiona są obowiązkowe dla każdego gracza.
  4. Od chwili przybycia na teren odprawy, do czasu zakończenia spotkania gracz zobowiązany jest posiadać certyfikowaną ochronę oczu (okulary lub gogle ochronne). Jej ściąganie w czasie odprawy, rozgrywki czy przerw w grze jest kategorycznie zakazane.

Istotne zasady, limity i regulaminy:

1. Limity mocy replik
  2. Regulamin spotkań TS

Gracze niepełnoletni (Regulamin TS I.10):

1. Na spotkaniach organizowanych przez forum Taktyczny Szczecin obowiązuje ograniczenie wiekowe od lat 16.
  2. Do rozgrywki dopuszczani są niepełnoletni gracze, którzy ukończyli 16 rok życia, posiadający zgodę rodzica/opiekuna prawnego lub autoryzowaną legitymację niepełnoletniego gracza.
  3. Gracze nieletni zobowiązani są do posiadania legitymacji nieletniego gracza na każdym spotkaniu.
  4. Osoby niepełnoletnie, które w dniu rozgrywki nie będą dysponowały pisemnym pozwoleniem od rodzica lub legitymacja niepełnoletniego gracza nie zostaną dopuszczone do gry.
  5. Gracze poniżej 16 roku życia będą dopuszczeni do rozgrywki tylko i wyłącznie pod warunkiem obecności prawnego opiekuna podczas odprawy i rozgrywki (pozostającego w strefie off-game)
  6. Wszystkie dane na druku zgody rodzica/opiekuna muszą być podane (wystarczy 1 rodzic/opiekun). Brak danych skutkuje niedopuszczeniem do gry.

Przypominam że limity J (CQB oraz w lesie) są bezwzględne. Jeśli nie jesteś pewny czy spełniasz limit sprawdź to bo możesz nie pograć!

Jeśli zagłosowałeś, a się nie pojawisz poinformuj w temacie. Nie musisz podawać przyczyny.

A cóż to się stało ze w końcu jakaś inna lokalizacja?

Czy to jest ta miejscówka z mapki: “Stargard Lotnisko CQB 1 (Grozny)”

Tak, ten sam parking. Miejscowka bedzie pewnie ciut inna bo Grozny to cqb.

jak to w końcu jest bo każdego kogo pytam to inna i formacja, lotnisko to w końcu limit leśny jak jest w tytule czy cqb?

Pewnie będzie tak jak pisze Palik, czyli parkujemy przy Groznym (CQB), a idziemy gdzieś dalej, gdzie będzie limit leśny - tak jak napisano w tytule wydarzenia.

Lotnisko całościowo traktujemy jako teren mieszany
Można z niego wydzielić teren na gry leśne mieszane i cqb
Zależnie od terenu i preferencji powyższe będą mieszane tak żeby było ciekawie
W tym tygodniu gramy limit leśny co nie oznacza że na mapie zabraknie zabudowań
Zaleca się zatem przygotowanie do gry leśnej ale z klamką/boczniakiem/czymś na blisko

4 polubienia

Z uwagi na to, że to pierwsza taka gra od wielu lat na forum kilka słów wyjaśnienia. Teren który będziemy grać będzie miał rozmiar zależny od ilości osób, które przyjadą. Jeśli będzie nas niewiele zagramy na samym groźnym (dwa budynki przy drodze) a jeśli okazało by się, że to spotkanie będzie cieszyło się powodzeniem to rozszerzymy teren o kotłownię i/lub radiolokację. Na terenie znajdują się budynki dlatego teren to nie jest tylko las albo tylko cqb ale teren mieszany i ma on osobną pozycję w regulaminie (dział 1 rozdział 2 punkt 3). W dużym uproszczeniu w lesie gramy na limitach leśnych w budynkach na limitach i zasach cqb co jest podyktowane bezpieczeństwem. Jak to wygląda ze strony gracza – do lasu biorę replikę leśną a po to mam boczniaka, żeby miał 1,15 J na kulkach maksymalnie 0,25 g i z takim wyposażeniem mogę grać w lesie i wejść bezpiecznie do budynku i tam też się strzelać. Co do dodatkowych zasad standardowo zagrają stazy (tylko dla osób, które posiadają kamizelki do oznaczeń) oraz pirotechnika.

3 polubienia

Kwestia wyjaśnienia. Czy będąc na terenie leśnym mogę strzelać do budynków mając replikę leśną?

ej to mam pytanie na zasadzie rozwalenia systemu, jeśli MED w lesie dopuszczamy na szturmówce na single fire prawie z przyłożenia, to jak traktujemy go w przypadku CQB?
Czy przy grze z budynkami anulujemy “robocze” ustalenia MED leśnego, na rzecz 1,15 na 0,25g?

1 polubienie

Ja chyba też mam kilka pytań, głównie o Grozny, bo trochę zgłupiałem.
Strefa cqb wynosi 15m od budynku. Czyli między wysokim a długim budynkiem jest 30m, to mimo dużej odległości, nie można używać innej repliki niż cqb, bo strefa jednego i drugiego budynku przecina się w połowie. Dodatkowo od pola długiego budynku są garaże, gdzie również strefa będzie obejmować. Czyli właściwie nie można używać SZTURMU, KM i DMR w poprzek miejscówki, tylko wzdłuż drogi??

“c) Podczas interakcji z graczem znajdującym się w strefie CQB zabrania się używania ognia
innego niż pojedynczy;
d) Dopuszcza się strzelanie ze strefy CQB do gracza znajdującego się poza strefą CQB z
wykorzystaniem replik o mocy przekraczającej 1,15 J z zachowaniem limitu dla terenu
otwartego, strefy CQB oraz zasad MED;”

Czyli będąc poza strefą cqb, mając replike 1.5j muszę strzelać do chłopa znajdującego się w strefie cqb ogniem pojedyńczym, a on może do mnie walić full auto?

Jeżeli ktoś ma dmr i jego zapasowa replika ma więcej niż 1.15j ale mniej niż 1.9j, to on może normalnie do mnie strzelać z odległości powyżej 10m, ale jak jesteśmy przy ścianie budynku to on nie ma prawa jej użyć, mimo że odległość przekracza 10m, bo jest w strefie cqb?

a może od razu chodźmy na ten tam inny budynek radiolatarnia czy jakoś tak, co na ONM było i ten taki z kominem i ustalmy, że nie wchodzimy do budynków, a gra na leśny limit i to powinno wystarczyć

1 polubienie

Odpowiadając na pytania

Kwestia wyjaśnienia. Czy będąc na terenie leśnym mogę strzelać do budynków mając replikę leśną?

Tak, do budynków i z budynków na zewnątrz do graczy znajdujących się poza strefą CQB wolno strzelać replikami leśnymi tylko na ogniu pojedynczym z zachowaniem zasad MED. Wewnątrz strefy CQB, której wielkość zostanie ustalona na miejscu bo gramy takie coś pierwszy raz na forum od bardzo dawna i nikt nie jest w stanie określić z kapelusza jak ta strefa ma wyglądać żeby była po pierwsze bezpieczna po drugie grywalna obowiązują zasady CQB.

ej to mam pytanie na zasadzie rozwalenia systemu, jeśli MED w lesie dopuszczamy na szturmówce na single fire prawie z przyłożenia, to jak traktujemy go w przypadku CQB?
Czy przy grze z budynkami anulujemy “robocze” ustalenia MED leśnego, na rzecz 1,15 na 0,25g?

Zastosowanie strefy CQB jest swego rodzaju kompromisem z systemem MED. W strefie działają zasady CQB czyli 1,15 J max na kulkach 0,25g i ogień pojedynczy. Graczom nie wolno do siebie strzelać wewnątrz tej strefy z replik leśnych (nawet jeśli strzelają do siebie po długości groznego). Jest to podyktowane tym, żeby ukrócić zastanawianie się “czy już mogę do niego strzelić?” “czy tam jest 15 metrów?” dlatego repliki strzelające wewnątrz tej strefy muszą spełniać wymogi gier CQB, żeby nie było zgrzytu w zasadach. Podsumowując strzelanie wewnątrz strefy CQB na zasadach CQB i zerowym medzie a strzelanie do gracza poza strefą tylko na ogniu pojedynczym i z zachowaniem zasad MED.

Ja chyba też mam kilka pytań, głównie o Grozny, bo trochę zgłupiałem.
Strefa cqb wynosi 15m od budynku …

15 metrów w zasadach to wartość umowna napisana żeby rzucić rząd wartości, ale tak jak pisałem powyżej może się okazać, że w niektórych miejscach będzie wynosić 5m a w innych 10m a może gdzieś 20m żeby nie robić martwego pola gdzie nie da się podejść. Będziemy grać tam pierwszy raz i można to uznać trochę za strzelanie testowe.

Czyli będąc poza strefą cqb, mając replike 1.5j muszę strzelać do chłopa znajdującego się w strefie cqb ogniem pojedyńczym, a on może do mnie walić full auto?

Nie, najprościej mówiąc tak jak to było grane na ostatnich edycjach bitwy o lotnisko. W budynku z budynku i do budynku (lub w naszym przypadku strefy CQB) tylko ogień pojedynczy.

Jeżeli ktoś ma dmr i jego zapasowa replika ma więcej niż 1.15j ale mniej niż 1.9j, to on może normalnie do mnie strzelać z odległości powyżej 10m, ale jak jesteśmy przy ścianie budynku to on nie ma prawa jej użyć, mimo że odległość przekracza 10m, bo jest w strefie cqb?

Jeśli wymiana ognia ma miejsce w strefie CQB to wewnątrz tej strefy wolno używać tylko replik na zasadach CQB czyli 1,15 J na max kulkach 0,25 g. Gra typu MOUT powoduje, że ten boczniak, który bardzo często na niedzielnym strzelaniu jest używany tylko żeby pokazać na zbiórce że działa może zostać użyty i nagle gra w lesie ze strzelania na zasięg lobem zmienia się w epizodyczne pistol party.

a może od razu chodźmy na ten tam inny budynek radiolatarnia czy jakoś tak, co na ONM było i ten taki z kominem i ustalmy, że nie wchodzimy do budynków, a gra na leśny limit i to powinno wystarczyć

Nie obawiajmy się próbować nowego. Jeśli typ gry nie przypadnie forumowiczom do gustu to albo wprowadzimy jakieś zmiany albo będziemy grać do końca życia na zmianę na gnieździe gawrona i ulubionym kluczu :wink: Jeśli pojawią się kolejne pytania piszcie śmiało lepiej zadawać je tutaj niż na płycie lotniska gdzie zawsze jest zadziwiająco zimno

Kolorowe trytytki na lufach to moim zdaniem absolutne minimum przy takiej grze. Ludzie przy mieszanych grach, zapominają nawet, że w budynkach nie ma full auto.

1 polubienie

Dymy piro cokolwiek takiego gra?

Tak zabierzcie ze sobą pirotechnikę bo na 99% zagramy z dymami i granatami na takich zasadach

A co w przypadku RKM? Walę do gościa za drzewem a 40m z lewej inny gosć wali do mnie z okna z DMR na semi to co wtedy? Jestem bezbronny i wołam kolegę co ma semi?

Witam ma ktoś 2 miejsca w aucie ze szczecina?
Dziękuję.

według tego co zrozumiałem to koleś w strefie cqb nie może strzelać z dmr :stuck_out_tongue:
Ale do strefy chyba może :thinking:
Tak samo ty możesz wywalić w budynek całego boxa na full auto jak będziesz poza strefą :thinking:

Cytując:

Więc można. Tylko między sobą w strefie nie wolno leśnymi, wtedy używasz boczniaka