Większości tej dyskusji udałoby się uniknąć gdyby gracze traktowali boczniaki jako repliki do walki “w zwarciu” (poniżej 10 metrów) a nie jako dodatkowe życie. Kilka tygodni temu na dobrej szczecińskiej na bunkrze była sytuacja, że odległości były za krótkie na repliki szturmu i trzeba było przejść na klamki. Po to gracze noszą ze sobą pistolety, żeby móc się strzelać z każdej odległości i wszędzie a nie po to żeby trochę później wracać na respa. Jeśli jest wola w narodzie aby gry były dynamiczniejsze przez dodatkowe życia to można to zrobić poprzez dodanie do niedzielnych gier roli medyka albo leczenie opatrunkami/stazami jak to jest w zaprzyjaźnionym środowisku za Miedwiem, ale po ostatnich doświadczeniach z wzgórz bukowych nikt mi nie wmówi, że przejście w lesie na boczniaki samo w sobie poprawia dynamikę bo dynamika zależy tylko i wyłącznie od gracza a nie od tego jaką repliką gra w danym momencie.
Med jest umowny i dość mocno wadliwy ale nie mamy nic lepszego i nie ma nic lepszego aktualnie
Wiadomym jest że jeśli mam poniżej 10m a nie mam boczniaka mam użyć ognia pojedynczego w przypadku szturmu lub nie mogę strzelić w przypadku odległości poniżej med dla świnek i reszty 1.9+
Med nie eliminuje strzałów z bliska ale podnosi świadomość zwiększa użycie właśnie klamek w zwarciu i zmniejsza ilość otrzymanych strzałów w razie użycia szturmu
Win win win wiadomo że jak ktoś puści z 8m zamiast 10 na auto dwie kulki w kamizelkę zamiast jednej to dramy nie będzie ale jak ktoś wpadnie do okupu trzymając spust na auto to mamy narzędzie żeby kolegę upomnieć lub jeśli przegnie srogo to zaprosić na tydzień
Może z czasem pojawi się technologia która będzie wykrywać odległość do celu i zmniejszać moc repliki adekwatnie do tej odległości i jeśli stało by się to powszechne o tanie to było by idealne
Ja tylko dodam swój patyk do ognia, albo i nie, zależnie jak zostanie to zrozumiane.
Przewinęła się kwestia postrzelenia repliki, której nie trzymamy. Osobiście zdaża mi się siedzieć w dziurze, udawać, że mnie nie ma, karabin leży gdzieś z boku lub jako przynęta. Karabin został postrzelony, ale ja go nie dotykam i nie jest do mnie w żaden sposób przyczepiony.
Co w tedy?
Edit: siedzę w dziurze i trzymam pistolet
Wiadomym jest że jeśli mam poniżej 10m a nie mam boczniaka mam użyć ognia pojedynczego w przypadku szturmu
W sumie z tabeli tak nie wychodzi, wg tabeli jest tak samo jak z DMR czy KM tylko inny, krótszy dystans. Logika natomiast taka sama, czyli żeby strzelić z określonego dystansu musimy mieć (moc*waga kulki) opisane w tabeli.
Czyli aby było konsekwentnie wobec limitu nałożonego na repliki powyżej 1,9J (konieczność posiadania repliki repliki bocznej/dodatkowej o mocy poniżej 1,9J), powinna być również konieczność posiadania repliki o mocy poniżej 1,15 dla replik o mocy w przedziale 1,16-1,9J, bo inaczej na dystansie <10 nie można prowadzić wymiany ognia - wynika to wprost z tabeli med.
Zgodnie z powyższym boczniak powinien być wprowadzony jako wymóg przy “szturmówkach”, tak samo jak “szturmówka” jest wymagana przy replikach KM, DMR i bezużyteczny Czterotakt.
Dawajcie taki wymóg bedzie fajnie i będzie można poużywać pistoletów więcej
Panowie i Panie… od dawna nie widziałem tak jałowej dyskusji… moje gratulacje
Masz rację przy szturmie jest po prostu zrobione uproszczenie dla młodszych u mniej zamożnych którzy mają jedną replikę by mogli godnie grać
Replika nie dotykana nie jest elementem wyposażenia lezy sobie czyli nie jest traktowane trafienie w replikę jako trafienie w gracza w tym przypadku
Jeśli ktoś w nią strzeli i tak nie masz szans tego zweryfikować a strzelający nie jest w stanie zweryfikować czyj to sprzęt zatem bierzesz i grasz dalej
Boczniak to replika broni krótkiej czyli pistoletu, który może być maszynowy. Jeśli są wątpy to wprowadzamy podział replik np.: długa - rurka pow. 15 cm a krótka mniej niż 15 cm.
Podzielam ocenę, że strzelanka to przede wszystkim rekreacja a nie manifestacja poglądów ideowych.
Strzał w replikę. Zdążyliśmy się przyzwyczaić do tego, że to właśnie replikę wyłącza z dalszego użytkowania a nie gracza. Można to podtrzymać, bo zwyczaj jest przyjęty i utarty w grach. Pod warunkiem, że określimy replikę zapasową jako krótkolufową, bo jakieś konsekwencje trzeba ponieść (zmiejsza zasięg). Do dyspozycji pozostają też inne akcesoria np.: wyrzutniki granatów. Wydaje się, że również tu zasada ma zastosowanie.
Przejrzystym jest, że każde trafienie gracza wpada na jego konto i zbliża go do zejścia na Respawn. Kwestię czy trafienie repliki wyłącza ją z gry pozostawiłbym organizatorom własnych scenariuszy. Bo też i stamtąd ten zwyczaj przywędrował.
Slayer - moj boczniak nie jest pistoletem … i co wtedy ? ;p
Czesto robie nim wiecej fragow niz DMRkom…
Co do ustalania zasad przez wszystkich - te ktore teraz sa byly wymyslane i konsultowane ze trzy lata. Gdyby dopuscic do nich kazdego to trwaloby to 10 lat zeby byl konsensus.
I nie - nie podobaja mi sie w kilku punktach ale plakac nie trzeba.
Nie postrzelam juz sobie kmem bo moj kmem nagle przestal byc kmem.
Na szczęście nie jest to moja jedyna replika.
Nie postrzelam sobie z boczniakiem mimo ze praktycznie co tydzien zdazalo sie dostac jedna kulke w lufe dmrki i przejsc na boczniaka.
Bartek79X - myslisz ze zdecydujecie sie na organizowanie czegokolwiek w przyszlosci po twoich obietnicach ? Wiesz ze takie grozby dzialaja w obie strony ? Nie boisz sie teraz ze ktos wykorzysta was jako organizatorow qi pociagnie do odpowiedzialnosci karnej za jakas pierdole ?
Ja osobiscie nie chcialbym nigdy wiecej sie z toba strzelac.
Luzik, poza administracja TS, może jeszcze 2 osoby w szczecinie coś organizują.
Skoro Kocur poruszyłeś organizację imprez, to chyba nie ma czego się lękać że ktoś kogoś pociągnie.
= Organizacja imprez masowych =
Impreza masowa - należy przez to rozumieć imprezę sportową, artystyczną lub rozrywkową w której uczestniczy:
- na terenie otwartym powyżej 1000 osób (np. stadiony, place)
- w przypadku budynków umożliwiających przeprowadzenie imprezy powyżej 500 osób (np. hale sportowe, dyskoteki).
Impreza masowa o podwyższonym ryzyku - należy przez to rozumieć imprezę masową podczas której istnieje możliwość wystąpienia aktów przemocy lub agresji. W tym przypadku kryteria kwalifikujące imprezę jako masową zostały zaostrzone i wynoszą odpowiednio:
- na terenie otwartym powyżej 300 osób (np. stadiony, place)
- w przypadku budynków umożliwiających przeprowadzenie imprezy powyżej 200 osób (np. hale sportowe, dyskoteki).
Organizator imprezy masowej – należy przez to rozumieć osobę prawną, osobę fizyczną lub jednostkę organizacyjną nieposiadającą osobowości prawnej, przeprowadzającą imprezę masową
Na podstawie Organizacja imprez masowych - Komenda Powiatowa Państwowej Straży Pożarnej w Wałczu - Portal Gov.pl
Czyli jak ktoś zwołuje 100 ludzi do lasu nie ponosi żadnej odpowiedzialności jako jej organizator. Bo nim nie jest w świetle przepisów. Dwa skarbówka, tu do końca nie jestem pewien, ale pobierając opłatę w celach zarobkowych trzeba się liczyć z ew. podatkiem. Z tym , że roczna kwota przychodu nieopodatkowana pozwala nam na takie małe dorabianie (obecnie to 30 tys. zł) źródło Kwota wolna od podatku - ile wynosi w 2024 roku?
W ogóle przydałoby się omówić kwestię organizacji imprez uwzględniając aspekty prawno-skarbowe w osobnym temacie.
Znaczna większość gier płatnych przynosi straty lub zerowy zysk a koszta pozwalają na organizację i jak u Radzia na grilla na koniec
Nie ma chyba u nas nikogo kto robił gry zarobkowo oczywiście poza prywatnym polem w jeczydole które do tego służy
Nie wiem jak często sie nad tym zastanawiasz ale ja osobiście nie znam chyba nikogo kto tak to rozkminiał, ostatnio miałem taka sytuacje na prochowni, że jako snajper zostałem otoczony i postrzelony w główną replikę ale wyciagnąłem mp7 i mogłem nadal walczyć, teraz nie będę mogł ? Paranoja xD ile masz takich przypadków a ile sytuacji, że doświadczony graczy i nawet będący jednym z moderatorów czy innych generałow taktycznego na moje pytanie czemu sie nie przyznałes z żalem wyznaje, że tamci tez terminatorzą. Właśnie ukaraliście nie tego gracza co trzeba. Dla mnie to wymysł z tyłka.
Nigdzie nie spotykam takiej terminatorki jak na taktycznym, może dlatego Royalsi już sie nie pojawiają?
Kolejna sprawa @Jaca dlaczego taką uwage przykułeś do kma i jego kostrukcji a konstrukcje dmr totalnie olałeś? teraz wszyscy będą sobie robili dmry z m16 albo co tam mają pod ręką jak Ty gratuluje!
@waYne niestety ale zgodze się ze @Szczepan ta “organizacja” to zamknieta enklawa powoli robiąca co chce.
Może jeszcze zmniejszycie snajperce limit do 2.9 ?
Daleczego kulki 0.50 sa zakazane skoro sa dozwolone absolutnie wszedzie gdzie o to zapytam? bo sa szare ? kolejne gratulacje !
Co do pifpaf to dobrze pamietam jak fabanek, zrobil to z 8-10 m do @TomasZ a ten w podzięce poczęstował go z kma w pysia “kingslayer”. Według mnie to do poprawy bo albo w tak robimy albo totalnie wyrzucamy. Ja już nie wiem czy Ty robisz regulamin z myślą o dobru graczy czy o tym aby móc sobie robić co się chcę i tak znam Twoje podejście i talent do wykorzystywania niedokładności regulaminu.
Ludzie o takim podejściu nie powinni mieć decyzyjności w kwestiach regulaminu.
A dupochron to se chyba wymyśliliście bo ja nie znam nikogo ani nie słyszałem abyście pytali sie o zdanie XD
PS. stwierdzenie, że to nic sie nie zmieniło i 99 procent graczy nie odczuje różnicy, rzmi jak próba przekabacenia czegoś XD tymbardziej, że jak sam widzisz… sporo sie zmieniło hehe
Wiem z czego sa tak samo i wiem z czego sa 48. Różnica jest taka, ze 50 maja tego pyłu więcej. Dozwolone sa wszędzie gdzie jadę, zawsze o to pytam ale co ja tam wiem
Powiedzieliście nie wolno i to zaakceptowałem, generalnie to podałem wyżej chyba bardziej martwiące argumenty ale widzę, ze tu po staremu
Mocne słowa jak na kogoś kogo nie było przy “częstowaniu w pysia”. W twoim kłamstwie ziarnem prawdy jest tylko to że faban zrobił pif paf w lesie z 10 metrów poza tym powoływanie się na kingslayera to trochę jak strzał w kolano bo widziałem różne słabo zrobione gry ale tylko tam zdarzyło mi się widzieć jak org po odstawieniu takiej lipy dosłownie się popłakał
Jak dobrze @TomasZ pamietam to dostałeś tam bana i to Ty się prawie popłakałes z czego dalej mam polewę, a fabanek gdzieś miał filmik i mi go pokazał. Szkoda, ze to było tyle czasu temu bo może jeszcze bym to dorwał.
A bana dostałeś za atakowanie zza terenu mapy ? Czysbys wielki liderze nie umiał nawet mapy czytać?ZNie była trudna
A i Tomis nie ma znaczenia jak była zorganizowana regulaminu się przestrzega
Canada odbiegasz od tematu to primo
Atakowanie kogokolwiek na podstawie kingslayera to argumentacyjne dno bo każdy wiedział jak to wyglądało nie mówiąc o tym jak wyglądać powinno
Z prostej przyczyny - tryb ognia odebranie ognia ciągłego przy dmr jest już tak znaczące że dodatkowe ograniczenia nie są potrzebne
KM ma podwyższony limit i strzela ogniem ciągłym czyli generuje najwięcej kontrowersji i niebezpiecznych sytuacji poza tym zasady kmu nie zmieniły się od zawsze jako km były uznawane repliki realnych karabinów maszynowych zasilanych z taśmy aktualnie nie ma po prostu odniesień do palnych odpowiedników tylko konkretne punkty
Nadal m249 m240 pk itd wchodzą jako km
Chyba szósty raz jest pisane to samo polecam zapoznać się z wcześniejszymi postami na ten temat
Taktyczny to nie jest kancelaria premiera gdzie wybiera się nowego szefa w wyborach powszechnych co parę lat i on sobie ogarnia ministrów to prywatna inicjatywa założona grubo ponad 10 lat temu i to założyciele tej inicjatywy naznaczyli swoich następców i mógłbym jeszcze długo pisać czemu tacy a nie inni ale było by to jałowe
Limit wynik z wieloletnich badań z uśrednienia środowisk w Polsce a także zachowania balansu
Większość z nas była za limitem 3.9 dla czterotaktow jednak ostatnie badania pokazały że większość środowisk poszła w kierunku 3.34 J i dokładnie tak jest
Nie przypominam sobie w regulaminie zakazu użycia kulek 0.5 o ile mają one odkształcalność kulki plastikowej i same w sobie nie są szklane ceramiczne itd
Ktoś na forum używał kulek 0.58 novritscha 6.68mm jeśli się nie mylę i nie bylo problemów bo kulka jest plastikowa
Jak dla mnie jeśli znajdziesz plastikowe kulki 1g i będziesz w limicie to cała na przód
Pif paf było opisywane wcześniej i absolutnie w każdym szanującym się środowisku zostało lub zostanie niedługo wjebane
Po to jest boczniak i po to są repliki żeby z ich strzelać
Pif paf to najbardziej kontrowersyjna i spinogenna zasada jaka powstała w historii airsoftu z oczywiście dobrym założeniem ale tragicznym wykonaniem
Jak stare przysłowie polskie mówi dobrymi chęciami jest piekło wybrukowane
Zatem jeśli nie ma gdzieś wpisanej zasady Pif paf i/lub nie ma jej zakazu to w gestii graczy jest ryzyko jej użycia lub braku użycia
Tu się nie zgodzę regulamin który obowiązuje aktualnie zawiera zebrane zasady jakie panowały wcześniej i były rozrzucone po forum lub nie były spisane i były olewane mimo ich obowiązywania
Znajdź jeden punkt który nie obowiązywał wcześniej i jest nowością bo jak dobrze pamiętam stary regulamin nie regulował nawet do końca kwestii tych oklepanych boczniaków i było to efektem pewnego automatu w graczach zapis brzmiał że trafienie w replikę eliminuje ją a powrót do gry możliwy jest za pomocą techniką lub respawn
Było jednak podanych mnóstwo argumentów za eliminacją gracza a najbardziej postawowym jest to że replika zasłaniająca połowę sylwetki wykrzacza ideę airsoftu i strzał w gracza ma go eliminować a wielkość jego repliki nie ma zwiększać jego przeżywalności bo to nie tarcza balistyczna
Dodam jeszcze że są pewne niuanse które mogły się zmienić bo jednak 10 lat rozwoju airsoftu to długo i trzeba było pewnych ujednoliceń i to jest ten 1% o którym pisałem
- Faban nie dostał z kma tylko z dwóch szturmiaków
- Nie wiem czego się spodziewał wyskakując na dwie osoby od frontu i krzycząc pif paf pif paf na grze, która miała być milsimem?
- Na grze nikt nigdzie nie podał zasad med albo podobnych padło tylko stwierdzenie “no z 5 metrów to starajcie się do siebie nie strzelać”
- Reszta zarzutów w poprzednim poście to totalny bełkot więc odniosę się do tego tak - xD
Przechodząc do drugiego posta. Nie wiem czemu nagle masz ochotę pokazać (w dyskusji nad regulaminem xD?) kto ma dłuższego siusiaka. Ban w Różankach obchodzi mnie tyle ile nadesrał ma w głowie. Atakowanie zza mapy - wiarę w sensowność mapy straciłem wtedy jak dowódca naszej strony (współorganizator) zaprowadził nas w miejsce respa i okazało się że respa w tamtym miejscu nie ma i musiał dzwonić do głównego orga więc wyjście 10 metrów poza granicę mapy w przypadku gdy org zepsuł całkowicie fabularnie grę (za którą wziął $$$) uważam za drobne przewinienie bo idąc tą logiką powinienem co tydzień banować z 5 osób na TS bo wyszły “za drogę” na prochowni albo na krzekowie i żeby nie było, że post jest całkowicie nie w temacie to:
skoro się nie pojawiacie to może dlatego nie dotarła do was informacja na temat nowego regulaminu bo jakimś cudem wszystkie ekipy, które zjawiają się regularnie zostały o tym poinformowane