Regulamin Taktyczny Szczecin 2024 - dyskusje

Ogólnie spoko z dwiema uwagami:

• trafienie w w replikę w 99% gier wyłącza replikę do czasu jej respawna lub zabrania innemu trupowi czy to fizycznie czy to umownie.

Rozdział 2 punkt 1

b) Żaden członek administracji nie może być nazwany organizatorem gry gdyż gra
organizowana jest przez społeczność a powyższe osoby są wyznaczone przez tą
społeczność do wewnętrznej kontroli;

Żadna społeczność Was nie wybrała, tylko sami się wybieracie i awansujecie. Wybory to były kiedyś gdy to użytkownicy forum (społeczność) poprzez głosowanie wybierała moderatora/administratora.

To tak dla porządku. Reszta gitówa.

7 polubień

wszelkie takie zapisy to efekty konsultacji z osobami które się znają ciut lepiej czytajmy dupochron :stuck_out_tongue:
Co do replik i jej spawna powoli się to zmienia i coraz więcej środowisk traktuje trafienie w replikę jako trafienie w element sprzętu stąd po bardzo wielu dyskusjach taki a nie inny zapis będzie to dodatkowo wyjaśnione w ww opracowaniu

Luzik :slight_smile:

Ja gdzieś czytałem że jest taka wioska w amazońskiej dżungli gdzie dzieciom z garbem wkłada się kij w dupę w celach leczniczych. Oby to powoli nie przedostało się do mediów i więcej środowisk nie przyjęło tej formy leczenia :wink:

8 polubień

Drogi kolego Szczepanie, forum ma swoich adminów i modów którzy zostali wybrani przez ZAŁOŻYCIELI tego forum a więc nie siej zbędnego fermentu o samozwańczej władzy, pragnę przypomnieć iż zostałeś swojego czasu zaproszony do grona moderacji z roli której dobrowolnie zrezygnowałeś z własnej woli. Czepiamy się żeby się czepiać <3

4 polubienia

Faktycznie dotychczas graliśmy tak że trafienie w replikę eliminowało replikę i przechodziło się na boczniaka ale dawało to pole do interpretacji “czy ja dostałem w replikę czy może w plastikowe magazynki w ładownicy?” a w ten sposób nie ma zastanawiania się tylko jest prosta sprawa jak są medycy to czekam jak nie to wracam na respa. Dodatkowo liczymy, że może zmieni to też podejście części graczy do boczniaków zamiast postrzegać je jako zapasowe repliki zaczną być traktowane jako repliki na bliski dystans aby zachować oficjalne tabele MED, które teraz są bezwzględne między innymi przez to co pokazała ostatnia prochownia

2 polubienia

Moje uwagi:
-Nie ma informacji, czy operator tarczy może zza niej strzelać.
-Nie ma domyślnego sposobu niszczenia tarczy. Domyślam się, że kwestia ta będzie często pomijana przez organizatorów, przez co tarcze będą niezniszczalne. Poprzedni pomysł z granatem 40 mm na minimum 60 kulek był spoko.
-Brakuje informacji, że spoza strefy cqb mozna strzelać do niej z zachowaniem leśnych limitów. Zasada ognia pojedyńczego wyłącza całkowicie KM-y z walki. Nie widzę powodu dla którego nie można by używać ognia ciągłego w tej sytuacji.

1 polubienie

Pytanie do administracji
Jak chcecie zwracać uwagę, dawać ostrzeżenia, eliminować z rozgrywki tudzież z forum jeżeli nie ma w regulaminie obowiązku noszenia oznaczenia imiennego?
Jak będzie dokonywana identyfikacja takiego osobnika? Liczymy na ludzką uczciwość czy wróżymy z fusów po kawie?

1 polubienie

Od lat nikt chyba tego przepisu nie respektował :stuck_out_tongue:

a czy Ty kolego masz swój imiennik ?? :smiley: uwierz mi że namierzenie kolegów ze wschodniej granicy którzy na którejś ze strzelankę zachowywali się jak się zachowywali i strzelali z wiatrówki dostali bana chyba w całym zachodniopomorskim i ustalenie ich tożsamości zajęło ok jednego wieczoru :slight_smile: więc tak będziemy wróżyć z fusów…

3 polubienia

Tak mam. Zawsze mam na sobie

1 polubienie

bardzo dobra postawa godna naśladowania.

3 polubienia

Jak się czegoś czepiam to nie bez uzasadnienia. Czy nie warto by też pomyśleć o oznaczeniu w jakiś sposób administracji jak i moderatorów? Gracze z długim stażem w środowisku może i wiedzą kto jest kim ale nowi już nie koniecznie

1 polubienie

dobry pomysł, aczkolwiek rozpoczynasz kolego offtopic. Otwórz nowy temat w odpowiednim dziale myślę że nie zostanie on beż odpowiedzi.

Zasada jest prosta jeśli coś nie jest napisane to można to robić
Jeśli nie ma zakazu strzelania jakiegoś to można strzelać z tarczą można oczywiście
Km w strefie cqb ogień pojedynczy wyklucza go - dokaldnie taki był zamysł żeby nie szachować budynku z bliska ogniem ciągłym
Nie ma zasad niszczenia tarcz czyli nie przewiduje się ich niszczenia lub dana gra będzie dysponować swoimi zasadami
Tak samo pif paf nie zostało opisane - nie bez powodu - nie jest zakazane czyli jeśli ktoś się uprze można użyć ale druga strona nie jest zobowiązana by to uznać i tak dalej

W regulaminie jest taki zapis:
“c) BSP traktuje się jako element wyposażenia co oznacza że gracze mogą prowadzić
interakcję oraz strzelać w jego kierunku;”
Bardzo śliski temat. Żadna osoba będą na ziemi nie jest w stanie określić czy dany bezałogowiec jest elementem gry czy osób trzecich z zewnątrz.

Chyba potrzebuje wytłumaczenia z tym punktem:
Replika musi być w trakcie pomiaru zasilana green gasem o najwyższym ciśnieniu jakiego gracz
planuje użytkować, nabita (replika lub magazynek) gazem do pełna dodatkowo celem
zapewnienia rzetelności pomiaru magazynek repliki (lub replika) musi być nabity gazem
nie później niż 5 minut przed pomiarem a także jeśli występuje intensywne słońce musi
być wcześniej wystawiona na działanie promieni słonecznych. Jeśli część magazynków
posiada zawory o zwiększonej przepustowości pomiaru dokonuje się na każdym
magazynku osobno;

• Magazynki przystosowane do gg mają różne zawory napełniające, gdzie w zaworach dwukierunkowych dosłownie nie da sie napełnić magazynków do pełna, bo nadmiar płynnego gg jest wyrzucana poza zawory, aby gg w środku miał miejsce się rozprężać. Oczywiście można dopiedalać gg aż puszka się skończy i wejdzie więcej tego gazu, bo znajdzie w końcu miejsce, ale to powoduje totalnie obniżenie wydajności repliki i dosłownie powoduje eliminacje repliki z gry, bo zaraz jest zajechana w środku. Natomiast magazynki które mają zawory jednokierunkowe, dopełnienie ich do maxa, również powoduje obniżenie działania tych replik, ta sama zasada, gg nie ma gdzie się rozprężać i syfi środek. W jednym i drugim przypadku, chronowanie będzie kompletnie niemiarodajne bo z każdym oddanym strzałem, replika będzie strzelać słabiej.

• Co daje nabicie gg “nie później niż 5 minut przed pomiarem”?

• 5 minut na słońcu, rozumiem w celu aby jak najbardziej nagrzać magi aby były bardziej wymaksowane wyniki. Tylko jak o 9:30 mamy 15 stopni, a o 12:00 już 25, co wtedy? W magazynku mam 35 kulek to prawie każde zejście na respa mam doładowanie, więc za każdym razem mam być chronowany? Jak rano nie ma słońca, a na drugiej rundzie już jest, wtedy znowu leżenie na słońcu?

Zasady gry w terenie otwartym (Las):
Granie według limitów cqb w budynkach, obowiązuje moc 1.15j o max kulkach 0.25.
natomiast w lesie jest zapis: “W przypadku posiadania repliki o mocy większej niż 1,9J obowiązkowe jest posiadanie sprawnej repliki w limicie nieprzekraczającym 1,9J i używanie jej zgodnie z zasadami
MED;”

• To w lesie, jak moja replika na krótki dystans, boczniak, przekracza limit cqb (1.15j), powiedzmy mam 1.3j, a znajduje się na odległości kilku metrów, to rozumiem, że nie mogę jej użyć, bo zasady MED mi na to nie pozwalają, bo według limitów, klasyfikuje się jako szturm?
  • Pan z dmr 2.8j, jako boczniaka posiada replikę szturmową 1.5j i dojedzie mnie z odległości nadającej się do cqb, na singlu, i wszystko jest ok? Dlaczego do cqb w budynku, wymagana jest już replika o skrajnych limitach a w lesie wystarczy mieć zdrowy rozsądek?
  • To w sumie, mogę mieć replikę przystosowaną do limitu cqb 1.15j, ale w lesie mogę mieć już kulki cięższe niż 0.25? Czym się różni cqb w budynku, od cqb w lesie?
1 polubienie

Już tłumaczę nie mniej napisane jest dość jasno że będzie wyjaśnienie bardziej skomplikowanych punktów
Pomiar green gazu jest dość kontrowersyjny bo wyniki można bardzo zakłamać nie raz widać było ludzi który robi tzw cyknięcie do magazynka gazem 144 i idą do chrono
Zamysł i realizacja będzie taka że masz nabić magazynek do pełna tak jak na grę czyli nie 0.3sek nabijania tylko te kilka sekund
Odczekanie powoduje wyrównanie temperatur czyli znów wyrównanie pomiaru
Na koniec ogrzanie - wiadomo że może być rano 15 a w południe 25 jednakże były zgłoszenia z różnych miejsc np o trzymaniu magazynków w klimatyzowanym schowku przed pomiarem lub replika u magazynki leżały przez noc w zimnym samochodzie
To małe rzeczy które nie mają wpływu na dopuszczenie jeśli ktoś podchodzi do chrono uczciwie czyli nabijał wszystko do pełna wcześniej i gazem którego planuje używać jeśli wcześniej kombinował to będzie bat

Co do boczniaków
Szturmy nie wymagają replik bocznych zatem logicznym jest że sam szturm może służyć jako replika boczna wyjaśnieniem na wszystko jest MED
Oczywiście mogę użyć repliki 1.3 czy 1.5 jedynie nie mogę walnąć z przyłożenia tylko z tych 5-7m
Wszystko w połączeniu z med ma zachęcać do posiadania replik bocznych poniżej 1.15J gdzie med wynosi 0
W lesie nie ma ograniczeń wagi kulek w cqb jest co znów oznacza zachętę do pchania w repliki na bliski dystans lżejszych kulek
Polecam każdemu przeczytać regulamin 5x od dechy do dechy bo często bez jednej zasady inna traci sens
Sumarycznie jak było pisane na wstępie - w 99% nic się nie zmienia jedynie w przypadku wałków ciężej będzie oszukać

2 polubienia

To bardzo dobra uwaga i będzie to z czasem zmienione
Na razie drony w grze to rzadki temat który do tej pory nie wymagał regulacji

3 polubienia

Zamiast medów, o które zaraz będzie coraz więcej spin i każdy zacznie chodzić z miarką aby udowodnić że mógł albo ktoś nie mógł, może by wrócić do “pif paf”? Osobiście nie ogarniam jak ma zadziałać med gdy ma się do wyboru puścić komuś serie lub dobyć pistolet i ryzykować, że z tej samej odległości dostanie się serie i będą tylko kłótnie :man_shrugging:t2:
Jak się już w lesie kogoś obiegło na te 5-7m i przeciwnik nie zareagował to po co do niego z czegokolwiek strzelać? Mamy w niego wycelowany karabin. Pif paf, bang bang, jest trafiony :man_shrugging:t2:

1 polubienie

Pif paf czy inny bang bang to była najgorsza i najbardziej spinogenna zasada jaka kiedykolwiek powstała i powinna zostać zabita dawno temu zanim złożyła jaja
Na szczęście znakomita większość środowisk jak i taktyczny pozbył się tego parcha

5 polubień