To czemu kolega nie może wpaść z pokazanymi replikami jako km? Dobra bije się w pierś, edit…. Jeszcze nie wiadomo ale masz replikę, ze która generalnie spełnia wszystkie normy kma. W tym wagę, podajnik i boxa
I mówisz typowi, ze to nie może grać bo nie jakiejś wymiennej lufy zewnętrznej jak w prawdziwym ale dmr może być absolutnie wszystko nawet pistolet na hpa xD
Masz kolego jakieś uprzedzenie na to nic nie poradzimy
I nadal odbiegasz od tematu
Co mam powiedzieć może jeszcze musisz trochę pograć żeby złapać pewien szerszy ogląd
Dobrze Jacek w tym roku znowu pozwiedzam Polskę na milsimach zeby mieć szerszy pogląd. A potem znowu będę sie nimi tutaj dzielił a potem znowu zostanę tak samo potraktowany i będę świadkiem tych samych zachowaćn
Uprzedzenia nie biorą się znikąd.
Tu nie chodzi o wycieczki tylko raczej ilość skrajności jakie trzeba zobaczyć żeby zrozumieć pewne rzeczy
Tak samo simy jak i speedy
I nadal powtarzam ze niedzielne kulki wymagają zupełnie innego podejścia dla tego też orgowie tych imprez na które śmigasz zostali w dużej mierze olani z ich pomysłami zasad
Jacek, to jest właśnie skrajność, nie puszczasz repliki bo nie ma jakiegoś systemu, który tylko Ty w pl praktycznie wymagasz a puszczasz coś o większej mocy co może być absolutnie wszystkim
Pamiętaj że ktoś kto ma rację dzień wcześniej 24h jest uznawany za idiote
Musisz trochę podciągnąć swoją wiedzę techniczną a także zbadać trochę różnic między singlem a auto i dla psychologicznych aspektów ich użycia i dla realnej siły ognia a także przebijalnsoci krzaczorow
Ja na tym zjadłem zęby a także od wielu lat robię ankiety na tysiące głosów na ogólnopolskich grupach
Tu nic nie jest z powietrza tylko z nastu lat doświadczeń
Pamiętaj też że to my możemy wyznaczać trendy a nie tylko odtwarzać
Bo istnieje coś takiego jak zaufanie. Gdyby administracja przepytywała Cię z regulaminu na strzelance, oglądała każdą kulkę czy przypadkiem nie masz jakiejś metalowej, co strzał sprawdzali Joule, bo może schowałeś się za drzewem i zmieniłeś sprężynę na mocniejszą, chodził za Tobą admin i kontrolował, czy przyznajesz się do każdego trafienia, to wtedy byłbyś zadowolony? Obstawiam, że jednak płakałbyś na forum, że Cię kontrolują na każdym kroku xD
Wywód czysto Airsoftowy od FPS przez Joule kończąc na tym co to jest Karabin Maszynowy.docx (52,5 KB)
zachęcam do lektury moich przemysleń
Wywód czysto Airsoftowy od FPS przez Joule kończąc na tym co to jest Karabin Maszynowy PDF.pdf (574,7 KB)
pdf dla ułatwienia
To dlaczego nie ma tego zaufania co do trafień w replikę i przechodzenia na zapas?
Zaufanie jestem tylko wtedy kiedy to administracji pasuje?
Abstrahujac od calej dyskusji slabo sie czyta twoje wypociny nt ew pozwow. Ja na kazdej strzelance widze jak osoba prowadzaca zbiorke (nie mylibym jej z organizatorem) sprawdza okulary i przypomina o koniecznosci noszenia przez caly czas, pilnuje wypietych magow, przypomina o med, chronuje (przynajmniej losowo) repliki i pyta czy ktos ma pytania, czy wszystko jasne. Nie wiem co ty bys jeszcze chcial w sprawie bezpieczenstwa nie mysl ze udajac greka w takiej czy innej sytuacji ktos wezmie za ciebie jakakolwiek odpowiedzialnosc. Nie jestes 5 letnim dzieckiem
Panowie….
@Jaca a może zrobić jak na onm, ludzie wpisują się na strzelankę i akceptują regulamin online.
Powiem szczerze bardzo długo szukaliśmy rozwiązania ale ludzie często nie wiedzą do ostatniej chwili czy jadą czy nie a nie chcemy nikomu utrudniać życia
Najsensowniejsza koncepcja była żeby przy pierwszej grze podpisywać kwita na 99lat ale cudowne rodo nam wjechało i jak samo administrowanie danymi nie jest problemem bo jesteśmy osobami fizycznymi tak problemem jest miejsce przechowywania
Matko Airsoftowa, to jak niektórzy pojeżdżą na Milsimy, to się okaże, że HPA zabija i jeszcze jest nierealistyczne Jak się strzelać plastikową kulką do 0,5g to musi być realizm, a nie czerpanie radości z gry i respektowanie regulaminu środowiska. Wprowadźmy limit IQ, może uda się wyeliminować graczy nie czytających regulamin i chwalących się tym w internecie
- Administrację tworza ludzie, którzy są kompetentni.
- Regulamin będzie aktualizowany.
- Tak, administrację tworza ci których nie wybraliśmy i nic nam do tego. To ich dzieło. Możesz wyrażać swoje niezadowolenie. I tylko tyle. Jednak jest to pieniackie a nie konstruktywne.
- Wnoś pozytywny wkład w rozwój społeczności.
- TS nie jest organizacją, firmą. Nikt tu nie ponosi odpowiedzialności za ew. twoje złamanie kości itp.
Reszta impertynckich żądań powinna być zwyczajnie ignorowana.
Do regulaminu dodałbym punkt, że można zostać członkiem TS tylko za poręczeniem osoby już będącej w TS z co najmniej rocznym członkostwem.
@Jaca jest możliwe rozwiązanie chociaż częściowe kwestii regulaminu. Przy tworzeniu konta dodać wymóg akceptacji regulaminu oo jego przeczytaniu, tak jak ma to miejsce np na sklepach internetowych czy serwisach z grami. Dodatkowo wymóg dodania zdjęcia profilowego przy tworzeniu takiegoż konta. Ułatwi to ewentualną identyfikację osób w grze. Dodatkowo wrócić do wymogu posiadania identyfikacji w postaci naszywek imiennych lub z ksywą. Dodatkowo sugerował bym by wprowadzić naszywki dla administracji oraz moderacji by również ułatwić identyfikację n polu gry. Dzięki temu admini i moderacja miała by dupochron przy zwracaniu komuś uwagi
Ogólnie internetowa akceptacja regulaminu jest warta tyle samo co zapis o tym że pojawianie się na grze jest jednoznaczne z zapoznaniem i przestrzeganiem
Zdjęcie jest wymagane przy przedstawieniu
Naszywka jest dyskutowana bo to rozwiązanie było już parę razy i zawsze umierało samorzutnie
Wszystko co napisałeś jak najbardziej ma sens i ma rację bytu tylko wracamy do podstaw im mniej utrudniamy życie tym lepiej a wolę truć dupe o bezpieczeństwo limity okulary balans itd
Edit bo zapomniałem o ostatnim - teoretycznie sędziowie na polu powinni posługiwać się niebieską szmatką
I masz tutaj słuszność dlatego tak cisnę z tematem oznaczeń dla moderacji i administracji. Sam gram już rok w Szczecinie i do tej pory nie znam wszystkich osób będących taki osobami. @waYne widziałem może z dwa razy i to tylko na zbiórkach i ciebie z pięć. A staram S e być co tydzień i średnio na 4 strzelania w miejscu na trzech jestem
Sam mam charakter jaki mam a poziom dyskusji występujący na forum jak i w społeczeństwie sprawia że na chwilę obecną gdyby ktoś wyjechał mi z pretensjami na strzelaniu to bym zapytał na jakiej podstawie i kto komu sal władzę, zwłaszcza widząc i wiedząc że zwraca ja niezasadnie
Oznaczenia dają to że ułatwiają zarówno rozmowę jak i indywidualnie danej osoby. Wiesz z kim rozmawiasz, kim jest i o co chodzi
Dlatego warto cisnąć ten temat i będę to robił więc warto przyzwyczaić się do mojego narzekania w tej kwestii
Poziom dyskusji poza paroma postami jest bardzo dobry albo dobry
Inna sprawa że taktyczny to nigdy nie będzie miejsce cenzury albo ucinania sprawy w połowie
Nigdy też nie powinno się zdarzyć odebranie szansy na ripostę także #wolnemedia
Ja gram co tydzień (prawie ) od nastu lat ale dużo jeżdżę dookoła bo lubię po prostu cqb
Temat na pewno zostanie przedyskutowany bo jest sensowny i logiczny
Stałe oznaczenie to raczej bezsens bo wszyscy jesteśmy przede wszystkim graczami ale coś można przemyśleć
Nie przeceniajmy też funkcji modów czy adminów bo poza zbiórka i po ogarnięciu gry w znacznej większości później grają już jako zwykli gracze i nic ponad nie potrzeba (bo Spiny poważniejsze to jednak nieczęsty temat)
Siema, kilka pytań:
1. Czym jest tabela MED i jakie jest jej znaczenie w rozgrywce?
Na końcu jest przedstawiona jakaś tabela podpisana “załącznik 1”. Nigdzie w regulaminie nie ma słowa o załącznikach. Sam regulamin wspomina wielokrotnie, że mam się “przestrzegać odległości MED”, “przestrzegać zasad MED” oraz “kierować się tabelą MED” . Wszystkie te wyrażenia są niezrozumiałe.
(za dużo punktów do zacytowania, znajdziecie sobie przez ctrl+f MED)
2. Prosiłbym o poprawienie formatowania na wysokości całego tekstu.
Z jakiegoś dziwnego powodu podpunkty kropkowane są ustawione szerzej (tj. nad) punktami literkowanymi, choć z tekstu wynika, że to literki są nadrzędne nad kropkami. Wizualnie regulamin zyskałby też, gdyby konkretne sekcje były oddzielane pustymi liniami oraz nagłówki konkretnych sekcji były wyróżniane, np. pogrubieniem.
Dla przykładu podam tu całą ściane tekstu od “Rozjemca Terenowy może:” w dół.
Pozdr