Limity J dla snajperów (2-4 takty)

Hmm…nie stricte do Ciebie, ale chyba Kocur biega ze snajperka i też boczniakiem. No i widziałem jak go używa :slight_smile:

A co do gazowki, wczoraj swojej tez używałem, Heroda nawet ściągnąłem. Fajnie głośno strzela :slight_smile:

Kocur biega z… kocim miotaczem absurdu. Nie pierwszym zresztą, pamiętam u niego różnych dziwnych wynalazków co najmniej kilka. Ten akurat był niegdyś G36c, o ile wiem… to tak w kwestii detali technicznych :slight_smile: .

Natomiast fakt, jest to replika mieszcząca się w limitach CQB, i na tyle poręczna, że używa jej jako bocznej.

Kocur ma Kociego PM-a

@JZP grajać z DMR nie raz zostawałem lub przekradałem się na tyły wroga (Nie musiałem przy tym udawać krzaka :slight_smile: ). Strzelanie w plecy/z za górki/w okopie z >450 (czymkolwiek byś nie strzelał) to “brak kultury” i brak wyobraźni.
Sam grając z DMR wykorzystuje boczniaka kiedy dystans spada < 20m i mam pewność strzału (grając ze szturmem z resztą też). Nikt tutaj nikomu nie chce robić krzywdy…
Grałem CQB z replikami >450, nawalanki full auto na >500 i obywało się bez szkód to prawda. Jednak na masówkach typu TS nigdy nie wiesz kto jest po drugiej stronie lufy i nie wiesz komu wychodzisz pod lufę, dlatego …

Moim skromnym zdaniem:
a) skręcamy limity do niskich wartości,
b) zachowujemy stare limity, czy też te które zaproponował K.R.Z.A.K w innym poście + dokładamy boczniaki.

Owszem na wielu “zachodnich” polach gra się na niższych limitach, ale tam też wymaga się boczniaków :wink: Nawet mimo, iż limity są “irracjonalnie niskie” jak na nasze standardy.

Tak jest gawron, ty to gadasz konkrety i za to Cię lubię. Masz u mnie piwko :slight_smile:
Jeżeli już do tego doszło, że zmieniamy limity to może zróbmy głosowanie czy snajperzy powinni mieć boczniaka czy też nie. Niech zadecyduje demokracja.
Chciałbym również poznać wasze zdanie czy czujecie się bezpiecznie grając w drużynie przeciwnej i czy świadomość, że będę miał bron krótką poprawi wasz komfort bezpieczeństwa.

@jzp - z bronią na strzelanki nie przychodzimy…

Da to tu tez się wypowiem :slight_smile: Czy masz DMR czy 2/4 takta zawsze musisz mieć krótka. Na żadnym scenariuszy w Polsce czy na świecie nie możesz bawić się w strzelca wyborowego nie mając Krótkiej. Przykłady Border, RC, Misja Afganistan, Bergen. Wymieniać dalej?!? Do tego DMR to DMR tak jak w palnej. Nie przerobisz M4 czy kalacha i bedziesz się bawić. Ma mieć odpowiednik w palnej i koniec. Tez był bym za tym. A skoro tyle wkładasz w tuning mocowy to powinno Cię być stać na elektryka nawet za 150 zł jak i mniej. Dobra luneta nie kosztuje 1/5 ceny. A skoro kogoś nie stać na taki wydatek niech przerzuci się na szturm i będzie tez dobrze. Wybierasz sam sobie”funkcje” to powinieneś się liczyć z tym ze tak powinno być i będą wydatki. Każdy ma prawo się wypowiedzieć ale uważam ze powinnismy brać przykład od najlepszych co robią duże imprezy jak i mniejsze i ludzie się fajnie bawią. Zreszta niektóre grupy jeżdżą tez po Polsce i mogą potwierdzić te słowa. Wiec jak dla mnie jezeli chodzi o 2/4 takty i DMR. Odpowiednik w Palnej, limity takie jak sugeruje administracja 600/550, boczniak obowiązkowy(ma działać masz go używać a jak nie no to ban na jakiś czas aż się nauczysz :slight_smile:)

hmm…Gruzja:

Some Georgian Special Army and Police units use VSS Vintorez, TAR-21 and M4A1 configured as marksman rifles

Izrael:

The M4A1 is used as a marksman rifle, equipped with Harris bipod and Trijicon ACOG telescopic sights. The M4A1 replaced the M16A2, which is still used by some infantry reserve units.

– tutaj pikachu surprised meme –

jak dla mnie wymóg odpowiednika palnego jest po prostu głupi. to nie milsim. może jeszcze pełny szpej inaczej zakaz wstępu?

Wiesz, @ Van, to jest trudno definiowalne, ale jeśli wziąłbym moje MP5K PDW, podczepił od niego bęben to zgodziłbyś się, że używam repliki karabinu maszynowego, i powinny mnie limity dla KM obowiązywać?
I wobec powyższego mogę wsadzić do środka sprężynę dającą mi bezsensyliard FPS, powiedzmy 500fps (co jest wykonalne, choć przy tak krótkiej lufie pewnie dość trudne), czyli odpowiednio wiele Jouli?

Wiem, że to z mojej strony reductio ad absurdum, ale technicznie do zrobienia (acz jak wyżej wspomniałem, trudne).
Z drugiej strony kiedyś chodził mi po głowie pomysł PS90 z zasypową konwersją STANAG i elektrycznie podkręcanym hi-capem od M4 oraz dwójnogiem VLTOR w roli repliki wsparcia. Ot taki “miotacz absurdu” :wink: Na szczęście nigdy nie wprowadziłem tego w życie :stuck_out_tongue:

Oczywiście! A z dwójnogiem, lunetą i zrobieniem dwutaktu przy każdym strzale, jesteś snajperem. Tylko musisz mieć przenośny kosz i piłkę pod ręką. :smiley:

2^ Przy km-ach wymogiem była taśma. Chciałem z tego powodu zbudować replike HK51B, której waga to byłoby jakieś ~2,5 kg. No ale teraz to nie ma sensu :frowning:

1 polubienie

Zapraszam do postu :smiley: : Kompromis limitów - Sprawy forum - Taktyczny Szczecin

Dogadamy się jakoś wszyscy. Dalej nie jestem za dodawaniem boczniaka i uważam że obecnie wprowadzone limity są ok.

Polsce czy na świecie nie możesz bawić się w strzelca wyborowego nie mając Krótkiej.

Osaka przyjacielu proszę nie obrażaj mnie. Muszę Cię poprawić, Snajpera* nie Marksmana.

Wayne, wiemy o co chodzi. Nie za bardzo lubię słowa “replika” mimo iż jest to poprawna terminologia.

Dobrze drodzy koledzy widzę, że znaczna większość wolałaby posiadaczy wyższych fpsow widzieć z krótką. W takim razie ku waszej uciesze właśnie kupiłem takową. Pozdrawiam serdecznie. I do zobaczenia w niedzielę :slight_smile:

JPZ kamracje:)

Chyba ze coś się zmieniło ale z tego co mnie uczyli na angielskim Marksman = Snajper no chyba ze zmieniła się definicja :slight_smile:

Słownik Oksfordzki potwierdza Twoją wersję, Osaka :slight_smile: Rdzeń znaczenia odpowiada polskiemu terminowi “strzelec wyborowy (czyli bardzo dobry strzelec)”.

Synonim > – wyraz lub dłuższe określenie równoważne znaczeniowo innemu, > lub na tyle zbliżone> , że można nim zastąpić to drugie > w odpowiednim kontekście > (…)

Jako, że jestem bardzo mocno zainteresowany tematem od jakiegoś czasu, pozwolę sobie wejść w polemikę.
To, że jakiśtam tłumacz twierdzi, że to prawie to samo, nie znaczy, że ma rację.

W strukturach wojsk NATO przyjęło się, że strzelec wyborowy jest elementem pododdziału i wspiera jego działania ogniem precyzyjnym. Natomiast snajper działa w pojedynkę lub w parach i realizuje zadania samodzielnie.

Różnica jest subtelna, ale występuje.

Da się znaleźć nawet polskojęzyczne źródła fachowe i wypowiedzi profesjonalistów, które nie pozostawiają wątpliwości, że to już nie jest to samo (o ile kiedykolwiek było).

1 polubienie

Wszystko prawda, Bober. Tylko teraz trzeba by to przełożyć na airsoft… a to mi już pachnie pomysłami rodem ze scenariuszy Slayera…

Bober ty mi to nie rumakuj bo powiem komu trzeba i będzie bolało :slight_smile:
Ja tylko mówię o znaczeniu i tłumaczenia słowa Marksman.
A to co napisałeś to prawda

Dla tych co chcą posłuchać

1 polubienie

przyjęło się, że strzelec wyborowy jest elementem pododdziału i wspiera jego działania ogniem precyzyjnym. Natomiast snajper działa w pojedynkę lub w parach i realizuje zadania samodzielnie

Bober brawo za czytanie mi w myślach, tym sposobem drogi kolego wyprzedziłes mój post. :slight_smile: :smiley:

Ja chciałbym tylko powiedzieć, że o ile znaczenie słowa z ang. Można przetłumaczyć to tylko teoria. A wiadomo, że praktyka wygląda inaczej. Strzelec wyborowy to osoba, która dzierży dmr’ke i biernie wspiera swój oddział w ich działaniach. Natomiast snajper jest to osoba, która dzierży karabin snajperski najczęściej powtarzalny i ma powierzone inne zadania, które wykonuje w samotności i z reguły zdala od epicentrum walki zachodząc na tyly wroga.

Taka jest moja definicja i za razem różnica strzelca wyborowego A snajpera. Przeklada się na działania w airsofcie w 100%

Wybaczcie ze odkopie stary temat ale troche sie tego naczytalem i chcialem dolozyc swoje 3 grosze :smiley:

A moze by tak poprostu zakladac maski zamiast jojczec o julach i fpsach jesli buzka boli po postrzale?

Pozatym duza moc repliki calkowicie eliminuje problem terminatorki bo nie ma kozaka ktory nie zareaguje jak oberwie z 700fps przy ponad 4j…

Takie moje skromne…

4 polubienia