Nad tym też długo dyskutowaliśmy. Nasz brak decyzji w tej akurat sprawie jest podyktowany obserwacjami, że bardzo dużo graczy nie potrafi płynnie zmienić repliki na boczną w sytuacji stresowej i instynktownie oddaje strzał z tego, co akurat ma w ręce.
Uwierz mi - bardzo poważnie braliśmy to pod uwagę. Naszym zdaniem, na chwilę obecną (co podkreślamy), uważamy, że nie możemy wymagać od graczy ponoszenia kolejnych kosztów, związanych w tym wypadku z obligatoryjnym zakupem repliki bocznej, nawet jeśli miałaby być to Beretta non-blowback za 100 zł.
Gumiś, tylko to mi przypomina czasy,kiedy neptki po budynku na Dąbiu łazili ze snajperkami. “Bo nie mieli bocznej”.
Zdecydowanie uważam, że wymóg posiadania i używania bocznej powinien być.
Nie potrafisz sięgnąć po pistolet, kiedy przeciwnik znajdzie się poniżej minimalnego dystansu bezpiecznego strzału? Nie masz repliki do walki z bliska? To nie bierz się za replikę, która ma określony zasięg minimalny.
Widzę, albo brak ciągłości pewnej logiki, albo moja logika jest inna
Jeśli stać Cię na replikę ‘500+’ to stać Cię na boczniaka za 100zł - paczka dobrych kulek do takiej repliki kosztuje tyle co używany boczniak i to nawet z blow backiem
W kwestii bezpieczeństwa bardziej racjonalne jest posiadanie dwóch replik np. 550(600) i 350FPS - nawet jeśli zmienisz je powoli i nieumiejętnie to potencjalnemu celowi wyrządzisz mniejsze szkody niż strzelając (przy tej samej odeległości) z 500FPS w przypadku DMR i nie mając boczniaka. A uwierz mi, żę 50% graczy strzeli mimo zbyt małej odległości. Widziałem już takie zachowania u starych wyjadaczy…
Randomowi gracze pojawiący się na 2-3 razy z znikąd nie będą mieli już tak łatwego wejścia z mocnymi replikami - a to był jeden z oczekiwanych efektów prawda?
Kwestia kosztów - downgrade repliki do nowych limitów kosztuje tyle samo (albo więcej) niż boczniak - licząc materiały lub też materiały+serwis.
Nacisk na przestrzeganie odległości MED + boczniak > obniżenie FPS.
Nowy podział miał wnieść bezpieczeństwo, a poza zaburzeniem klas, ma z nim niewiele wspólnego obchodząc temat bokiem
Dla jasności nie buntuje się przeciwko samemu obniżeniu mocy, ale cała wrzawa jaka tu powstała, dziesiątki postów i wiadomości + rozmów doprowadziły do zmiana, które poza koniecznością przeserwisowania wszystkich replik, które nie mieszczą sie w nowych limitach, nie przyniesie absolutnie żadnej poprawy bezpieczeństwa.
Ale koszta związane z downgradem replik już są OK?
Obserwuję ten temat jakiś czas, poczytałem co nie co… i trochę jak Gawron - nie rozumiem Waszej logiki. Z jednej strony chcecie bezpieczeństwa, a z drugiej jednak i tak gracz zrobi swoje więc nie wymagacie boczniaka…
Chciałem sobie powoli budować DMR’kę i uczyć się co i jak z czym się je, bo to fajna sprawa, pół snajperka pół szturmówka. No ale patrząc na zamieszanie z limitami to mogę sobie o kant d… rozbić taki styl gry i na siłę biec na przeciwnika, bo i tak różnicy nie będzie, a jeśli już - to niezauważalna.
Jak wyżej - jestem za zasadą MED + boczniakiem. Tak jest na większości dobrych fieldów za granicą i tego bym się trzymał osobiście.
A co jeśli ktoś będzie łamał zasady? Od czegoś dział “wykluczeni” jest…
Jeszcze w kwestii tego dlaczego uważam, że nowy podział nie wiele wnosi w kwestii bezpieczeństwa wizualne przedstawienie zmian i ich wpływ na bezpieczeństwo.
Powyższy model zawiera duże “zaokrąglenia” względem odległości i bezpieczeństwa, jego celem jest przedstawienie wizualne zaistniałych zmian i ich wpływu na bezpieczeństwo.
Wyrażenie w FPS należy przeliczyć sobie na Joule
Gawron, źródło danych wejściowych poproszę.
Nie mówiąc już o tym, że wrzucanie do jednego worka DMR z 460fps (~1,97 J) i snajperki z 600fps (~3,4 J), pan kolega wybaczy, ale nie napełnia mnie zaufaniem do metodyki badania.
Idąc na scenariusz, gdzie w zależności od wyniku pomiaru dostajesz tasiemkę “czerwoną” jako DMR/Snajper nikogo nie interesuje czy przekraczasz próg o 5FPS (455FPS) czy jesteś pod jego górną granicą (600PFS) - potencjalnie poszkodowany gracz powie że dostał z repliki z “czerwoną” taśmą. Dlatego mając replikę dopuszczoną w klasie X obowiązują Cię zasady klasy X.
Pamiętam, że sam bardzo rygorystycznie podchodzisz do tego typu podziałów ];->
Zgadza się. Pamiętasz również, że żadna z moich replik nie przekracza ok. 1,1 J, a przynajmniej tak twierdzi oficjalne forumowe chrono.
Z kolei ja pamiętam czasy, kiedy był w Szczecinie limit na 400fps, kropka. KM, DMR, snajpa - nic nie miało pozwolenia na mocniejsze walnięcie.
Zastanawia mnie natomiast cały czas, skąd wziąłeś akurat takie “bezpieczne dystanse” dla poszczególnych energii, i jak definiujesz “lekko osłonięte ciało” i dlaczego postrzał w mundur to tak samo jak postrzał w kamizelkę “w grubo osłonięte ciało”. Nie mówiąc już o tym, że w gorączce walki rzadko masz okazję wybrać, w jaką część ciała delikwent zostanie postrzelony - Ty się przemieszczasz, cel się porusza, mamy wiatr i/lub roślinność po drodze. O okresleniu, czy klient ma płyty w kamizelce, czy nie - to już w ogóle można pomarzyć.
Czytam te wasze wypociny i spieranie się między sobą i słabo mi. Wiele czasu bawiłem się na strzelankach no limit. Ludzie tam mieli nawet po 600 w automacie. Ì wszyscy się dobrze bawili. Wy tutaj próbujecie coś zmienić na siłę, co nie ma większego sensu. Bo wszystko i tak się rozbija o odległość strzału, a nie o moc. Jeśli ktoś ma Ci zrobić krzywdę, to zrobi i żadne limity czy przepisy go nie powstrzymają. A psuje to zabawę innym graczom. Jeśli ktoś jest idiotą i nie umie się bawić to powinien być wydalany ze strzelanek, a nie ograniczyany mocą. Moc będzie ograniczona, a idiota zostanie. Osobiście jestem przeciwny jakimkolwiek limitom (poza CQB).
Lepiej zapobiegać niż leczyć, a nie zachowywać się jak typowy polak - mądry po szkodzie. Bardzo dobrze że limity są i będą, to nie jest miejsce gdzie każdy przychodzi powiększać swoje ego ilością FPS w replice.
Rzuć okiem na odległości MED z uwzględnieniem przeciętnej masy kulki.
W kwestii lekko/grubo osłonięte ciało - przykład:
lekki - combatshirt/koszulka termo i nic więcej.
gruby - grube umundurowanie / kamza / kurtka.
Tak wiem, jak będziesz chciał się czepić to powiesz, że przecież na 15-30m nie odróżnię czy człowiek ma kurtkę czy combata. Nie mniej większość doświadczonych/inteligentnych graczy świadomie celuje w “grubo osłonięte” ciało przeciwnika - patrz na @Kocur, który wielokrotnie mając kogoś na muszce rezygnuje ze strzału, bo nie ma pewność trafienia “w bezpieczne miejsce”.
Grając z DMR/Snaperką masz lepszy przegląd pola, celujesz w przeciwnika, który często jeszcze Cię nie widzi i możesz wybrać punkt trafienia.
@Snajper - owszem, po części masz rację, ale pamiętaj ze TS to “masówka”, gdzie może przyjść każdy i nigdy nie wiesz kto jest po drugiej stronie.
Z zaufanymi ludźmi możesz iść nawet na Hardball i wyjść bez obrażeń i śladów na ciele. Możesz też przyjść na TS i dostać z 5m po twarzy z CQB’ówki i wyglądać jak pryszczaty podlotek przez tydzień.
Pamiętaj, że w przypadku TS organizatorzy zawsze ponoszą częściową odpowiedzialność cywilną za wszystko co stanie się w czasie strzelania, więc nie dziw im się, że próbują normować pewne rzeczy …
Problem nad którym tu dyskutujemy by nie istniał gdyby gracze potrafili grać fair, gdyby gracze martwili o bezpieczeństwo swoich kolegów a nie tym czy go trafią z większego dystansu. Problem polega na tym że na co najmniej jednego “snajpera” wypowiadającego się tu notorycznie spływały skargi że wali z bliskiego dystansu. Kupcie sobie boczniaki, nauczcie się zmieniać bron w sytuacji stresowej i dopiero możemy dyskutować o wyższych limitach FPS
Grałem za czasów gdzie nie było limitów fps i na CQB było czasem po 500 fps, tylko raz dostałem po twarzy. Bo każdy wiedział czym operuje i jak to boli. Więc każdy myślał gdzie strzela. A że potem przyszli mało myślący gracze którzy pruli ile w magazynku było, to przyszły limity. Więc nie dziwie się wcale administracji tej decyzji. Piszę tak bo nie gram już w ASG, zajmuje się tylko forum więc nie brałem udziału w głosowaniu.
Od czego jest w takim razie regulamin lub po prostu kop w dupę z rozgrywki? Zwracanie wielokrotne uwagi? To może jednak czas kogoś wykluczyć z rozgrywki zamiast narzucać sztuczne limity które rzutują na każdego, nawet tych co grają fair
Van bo jeszcze trzeba udowodnić winę i wiedzieć komu chcesz ją udowodnić.
Jestem na strzelankach prawie co tydzien (ostatni żadziej ale rok prawie non stop) i znam z widzenia około 30 % ludzi… Większość jest anonimowa. Nie mają name-tagów, nie wiadomo jak wyglądają na forum bo nie mają zdjęcia które by umożliwiło identyfikacje - zupełnie jak ty. Rozmawiamy sobie tutaj ale wiesz z kim rozmawiasz ?
To co dopiero na strzelance gdzie każdy ubranu w mundur i z maską/okularami na twarzy.
Taki urok tej zabawy. Bo pamiętaj że to jest zabawa którą ktoś ci organizuje i bierze za to odpowiedzialność.
Chcesz się strzelać bez limitów - droga wolna. Zorganizuj coś. Skombinuj ludzi którzy myślą tak samo. A potem próbuj to ogranąć.
Nigdzie nie powiedziałem, że bez limitu - ale takie zaniżanie jak widać wywołuje burze, nie tylko tutaj na forum.
Udowodnienie winy? No przecież wyżej napisał ktoś, że podobno była wiele razy komuś zwracana uwaga…
Ja napisze jedno. Dyskutujecie tu że te limity są za rygorystyczne, że stracicie wielki zasięg w swoich DMRach, snajperkach bo zabierają wam 50 fps. Moje zdanie jest do tego takie że tu nie mam co płakać a nawet się cieszyć że tylko tyle zostało zmniejszone ( ps. dla mnie to i tak za mało ). Popatrzcie na inne kraje ( np. Francja ) tam limity są dużo ostrzejsze i nikt się nie spina do tego. oto limity we Francji :– Répliques de poing (PA semi automatique) (GBB, AEP, CO2…) jusqu’à 330 fps : Pas de distance minimum d’engagement.
– Répliques longues (semi automatique/pompe) (AEG, GBBR, SPRING, CO2, HPA…) jusqu’à 330 fps : Pas de distance minimum d’engagement.
– Répliques longues (semi automatique) (AEG, GBBR, SPRING, CO2, HPA…) 330 à 400 fps : 5 mètres de distance minimale d’engagement.
– Répliques de soutien (rafales courtes) (M249, M60, LMG, RPK…) jusqu’à 350 fps : 10 mètres de distance minimale d’engagement.
– Répliques de sniper / anti-sniper (semi automatique) (Lunette de visée et bipied obligatoires) : jusqu’à 435 fps : 10 mètres de distance minimale d’engagement.
– Répliques de sniper (Spring ou gaz à actionnement manuel) : jusqu’à 467fps : 20 mètres de distance minimale d’engagement.
I co tam każdy ma fajny zasięg jest bezpiecznie i bez spin. Można, można. Wiec cieszmy się ze mamy tak nie duże limity. To tylko zabawa