Tak jak ziomuś wyżej
CQB - 350 fps
Szturm- 450 fps
KM - 500
DMR - 550
Snajpy - 600
To jest ideał I lepiej być nie może. Przynajmniej moim zdaniem.
Tak jak ziomuś wyżej
CQB - 350 fps
Szturm- 450 fps
KM - 500
DMR - 550
Snajpy - 600
To jest ideał I lepiej być nie może. Przynajmniej moim zdaniem.
@Kotlecior
To po co Ci KM na niski rof? Przecież gdy chcesz strzelić parę krótkich i celnych serii to znacznie lepszy będzie do tego szturmiak. Lżejszy, a magazynek nie stanowi problemu w takim stylu gry.
Co do cięższych kulek, napisałem że mówię tutaj o szczelnym układzie z flatem.
Przepraszam Kaktus, ale zawiodłem się na Tobie po raz kolejny.
KM jest aby siać, robić ogień zaporowy i blokować działania przeciwnika. Co Ci po szybkich seriach jak kulki się skończą szybciej? KM jest na niski rof poziomu nawet 5rps, by robić zaporę ogniową dla szturmu który sflankuje przeciwnika… Lepsza jest długa, wolna seria, aniżeli krótka i szybka. Zgodnie z zamierzony działaniem KMu.
@Rudy201
Trudno, jakoś to zniosę.
Nie chce mi się już przepychać. Limity wprowadzane przez administrację uważam za bardzo dobre, i tym gestem kończę swój udział w temacie.
To ja dorzucę coś od siebie
To skoro KM’y i szturmiaki maja takie same limity to może szturmiaki single only żeby KM’y miały przewagę?
O jak się cieszę, że moje P90 mocowo mieści się w kategorii “CQB”. Bo sinagla to tam nie ma od lat.
I powtarzam za każdym razem, kiedy ten temat wypływa: jest to problem wszystkich P90 AEG, zaczynając od Marui a na Cymie i AGM kończąc: selektor na singlu wcześniej czy później nieodwracalnie zdycha.
Ustalone przez administrację limity są jak najbardziej w sedno. Uważam że nie ma potrzeby na siłę tworzenia z tego laserowych działek strzelających na 200m. Jak ktoś chce postrzelać na większe dystanse i żeby mu kulka nie opadała to w Szczecinie są strzelnice, zapraszam.
Rozumiem że podobają Ci się limity ok to wolny kraj. Ale każdy ma różne preferencje co do sprzętu. Mam rozumieć że nie zmieniałeś nic w swojej replice dalej wszystko stokowe ?? Czy jednak zmieniłeś stokową gumkę hop up żeby mieć ten ciut lepszy zasięg. Ktoś może stwierdzić że zrobiłeś z tego laserowe działko. Osobiście zainwestowałem w w replikę sporą kwotę i myślę że limity powinny być takie jakie obowiązują w całym środowisku w Polsce, po to aby nawet przejechać się w gości do innego miasta i żeby nie dłubać w replice w która ktoś zainwestował. zapłacił za serwis grube pieniążki żeby to miało ręce i nogi.
Chyba, że ktoś samemu się bawi z replika to żaden problem podlubac A wręcz przyjemność. Wtedy płacisz tylko za części
Wiesz, w Szczecinie naprawdę mało kto jest w stanie poskładać dobrze replikę - większość zdecyduje się na nie taki znowu tani serwis.
Ale tutaj się burza zrobiła z limitami Ja i pare osób latamy z replikami po 350 fps i mniej po lesie i CQB i jest mega
a co do tych KM i DMR i snajperek. Można takie limity wprowadzić ale KM to KM a nie m4, bądź kalach przerobiony na KM. Ma mieć odpowiednik w palnej jak nie to sory. Zasilane z taśmy, boxa, druma. Chcesz mieć ciut więcej lataj z 5/6 kilogramami. Tak samo DMR. Na imprezach w Polsce i na świecie są podobne limity ale na bordera np z takim KM pod 500 fps się nie załapiesz
2,4 takty plus DMR boczniak obowiązkowy ale działający
stać Cię na tunig mocowy, stać Cię będzie na Cyme za 150zl.A jak nie to sory
Zreszta wszędzie na imprezach jest to wymagane przy snajperkach. Co administracja zadecyduje tak będzie. Radzę brać przykład z imprez które są w Polsce i na świecie gdzie jest to przetestowane, bezpieczne i masa ludzi się tak bawi.
Dalej podpisuje się pod obecną decyzja administracji.
Jaka jest różnica? Z 4 taktu nikt z 25m nie będzie szedł i z biodra full auto walił. Jeśli chcecie klamek to raczej na wszystko powyżej 450 fps, KM, DMR, 4takt.
Różnica między 550 fps a 650 fps jest ogromna. 2,81J kontra 3,93J. Tutaj jest problem że te 50 /100 fps różnicy serio sporo zmienia. W fps tylko 100 fps a w mocy ponad 1J co stanowi 1/3.
Pistolety raczej nie rozwiazują problemu bezpieczeństwa. Mimo że mam USP na 220 fps i jest ok
Limity są dużo bezpieczniejsze niż późniejsze mierzenie kto z jakiej odległości strzelał, jak ocenił odległość itp. To jest bardzo trudne do sprawdzenia. A limity znowuż łatwe
Naszym (również moim) problemem bardziej jest przesadne zacięcie i chęć wygrania Różnica jak między rozrywką a konkurencją.
Kanadyjczycy po strzale gratulują sobie śmieją się bawią bo jest to dla nich rozrywka (https://www.youtube.com/user/TheHouseGamers)
My mamy tendencje do “dojechania przeciwnika” hehe Stąd uważam że limity są świetnym pomysłem bo:
-równają wszystkich
-najlepsza forma bezpieczeństwa
-nie tworzą nierealnych oczekiwań co do osiagów broni i nie tworzą frustracji
Na spokojnie Panowie i nieliczne Panie dogadamy się
Zgadzam się z tym. Większość osób nie podchodzi do rozgrywek jako do czystej rozgrywki i chęci dobrej zabawy. Tzw. ‘zacięcie’ u niektórych potrafi przerazić, a podejście jeszcze bardziej i nawet zniechęcić. O wiele lepiej i przyjemniej się będzie grać jeśli będzie to rozgrywka na jasnych zasadach. Nie będzie elementu gdzie obawiam się że zaraz mi zęby wypadną jak słyszę kulki snajpera nad uchem bo to może być 4J. Każdy gracz powinien czuć się komfortowo na na polu rozgrywki i nie bać o swoje życie → to nie jest sport ekstremalny, to niedzielna strzelanka w airsoft gdzie każdy powinien wrócić cały do domu. Ograniczenia wprowadzone są jak najbardziej odpowiedzialną rzeczą, wykonywaną ze świadomością bezpiecznej rozgrywki. One nie mają na celu nikogo karać, wręcz przeciwnie - grajmy swobodnie bez obawy że ktoś zaskoczy nas mocną repliką.
Kleszczu zgodzę się z Tobą. Ale jestes jednym z nielicznych snajperów których mogę być pewien ze zza drzewa nie wypali mi ze snajperki raczej wycofa się albo podda:) masz racje zabawa i czysta zabawa ale nie wszyscy to rozumieją:) Sam wiesz jak mamy z Maruicami bawimy się przednio i nawet na Ciebie można się zasadzić:) Wiem ze niektórzy mogą dostać po 4 literach za To ale Ty masz boczniaka i to nie jest problem
Nieraz nie wytłumaczysz ze to zabawa a nie gra o złote kalesony
Panowie. Nie wiem skąd pomysł, że jeśli już mówimy o ASG jako o sporcie a możemy od czasu pierwszych MŚ w Hongkongu to że nie jest to sport ekstremalny. Otóż można go tak zaliczyć gdyż każdy postrzał to mini kontuzja oraz sport sam w sobie jest w grupie ryzyka np w cqb. Mniejsza o to. Nie chodzi nam o gry no limit tylko o wprowadzenie limitów ogólnopolskich -600/550/500/450 i proszę nie róbmy z airsoftu nerfa. A co do “dojeżdżania” na pewnym forum jest zawsze prawie grany tryb “im so sorry” czyli za każde trafienie trzeba serdecznie przeprosić mocno 4fun
Nie muszę już chyba wspominać że downgrade dużej części dmr w Szczecinie to koszta przeciętnej nowej repliki do wymiany zębatki gumki sprężyny a czasem nawet silniki. Dziwi mnie że cały czas jesteście za limitami które mijają się z większością Polski
Edit
Kleszczy pisał
uważam że limity są świetnym pomysłem bo:
-równają wszystkich
-najlepsza forma bezpieczeństwa
-nie tworzą nierealnych oczekiwań co do osiagów broni i nie tworzą frustracji
To nie socjalizm żeby sprowadzić wszystkich na jeden poziom poza tym jeśli chcesz wyrównać wszystkich to jeden limit na wszystko musiał by być i nakaz jednego rodzaju replik - niewykonalne
Obecne limity nie zwiększają bezpieczeństwa opisał to gawron
Oczekiwania co do osiągów są podyktowane topowymi konstrukcjami dzięki którym ASG idzie do przodu jak już także wcześniej pisałem
Tak masz rację co do “topowych konstrukcji”
450 FPS 100m.
Jak chcesz mieć osiągi to na prawdę polecam gumkę i dobry hop up a nie FPS owszem potrzebne ale nie aż tak jak myślisz
Polecam Why R-hop isn't as great as you think it is - YouTube
Oraz to polecam
Magnus effect - Wikipedia
Przedłużenie efektu magnusa da ci dobry hop up i ciężka kulka.
Niestety przy wzroście prędkości ma ona wpływ kwadratowy (nie na końcowy wynik) w przyroście mocy. Kinetic energy - Wikipedia
Więc różnica miedzy 550 a 650 fps to tylko 100 fps co daje tylko 18% a w energii różnica wynosi 1.12 J (1.14J to limit CQB) co stanowi 40%. Widzicie jaka różnica? Naprawdę owe 2.81J to bardzo dużo.
ASG to nie sport ekstremalny, tutaj przychodzą prawnicy (z brzuszkiem hehe Herod), rodzice ze swoimi dziećmi (Michał).
Z gawronem się nie zgadzam, obecne limity na prawdę poprawiają bezpieczeństwo i komfort. I po raz kolejny co do klamek to jak już wszystko powyżej 450 fps powinno je mieć i limit strzału 25m. A to naprawdę ciężko ocenić jest subiektywne i zaczyna sie cała dyskusja o tym “mierzeniu i banowaniu”. Ludzie z natury rzeczy nie chcą źle ale 90% z nas myli sie w ocenie odległości. Jak już wspominałem zrobiliśmy na kMK subiektywny test bólu. I jak by tego nie oceniać nie było przy 2,3j (520fps) żadnych poważnych obrażeń ciała.
Polecam Kanadyjski kanał House Gamers Airsoft - YouTube
Bo w hardballa bym niestety nie chciał grać
Ja od siebie w sprawie “zacięcia” dodam tylko tyle, że mimo iż takie zjawisko faktycznie występuje I to nie tylko w naszym środowisku to ja osobiście mam tak, że mimo tego że kogoś mogę nie specjalnie darzyc sympatią to wcale ku waszemu I mojemu zdziwieniu nie strzelam mu celowo w twarz. Gdy gra się zaczyna to zapomniam o prywatnych sprzeczkach i każdego traktuje tak samo Bo dla mnie (Bez urazy) wszyscy jesteście tylko ruchomym celem, który czasem odpowiada ogniem ja jedynie poluje na te +100 punktów
Tak masz rację co do “topowych konstrukcji”
https://www.youtube.com/watch?v=ewiZggwPv9E
450 FPS 100m.
Jest jeden problem - w filmiku została podana prędkość wylotowa mierzona jedynie na kulkach 0,2g - jak wiadomo tego rodzaju pomiary to airsoftowe średniowiecze, nie znamy wartości joule creepa dla tej repliki - ciężkie kulki w niej mogły lecieć szybciej niż teoretycznie powinny. Poza tym - taka replika jest fajna tylko do strzelania do nieruchomego celu, który zignoruje wystrzał - jeśli dźwięk jest dobrze zsynchronizowany to kulka leciała ponad 4 sekundy.
Poza tym - nie wiem czemu zakładasz, że jedziemy na samych FPSach - wszyscy użytkownicy DMR, których znam mają praktycznie high endowe konstrukcje - flaty, promyki, komory prowina…
Dla przykładu - skuteczność mojej DMR, 380fps przy 0,4g na 93metrach.
ASG to nie sport ekstremalny
Cóż, ponownie się nie zgodzę.
Za wikipedią:
Sporty ekstremalne - w potocznym rozumieniu sporty, których uprawianie wiąże się z większym ryzykiem niż w innych dyscyplinach. Zazwyczaj wymagają ponadprzeciętnych zdolności fizycznych lub psychicznych oraz odpowiedniego przygotowania.
Min. towarzystwo ubezpieczeniowe Allianz Direct jako sport ekstremalny uznaje rekonstrukcje historyczne - od tego do ASG wcale nie tak daleko .
Kolejna sprawa - nikt tu nie poruszał tematu snajperek na 650 fps - proponowany przez większość limit to 600, czyli 3,34J - tak jak przyjęło się w całej Polsce.
Średniowiecze…
Podpinam pod wypowiedź Krzaka
Wcale się Allianzowi nie dziwię, kiedy rekonstrukcja historyczna wygląda tak. Ale jeśli Twoim zdaniem “od tego do ASG wcale nie jest daleko”, to… uprzedzam, że jak zaczniesz na strzelance prowadzić walkę wręcz - to z tej strzelanki ciupasem zostaniesz wyproszony.
A jeśli wyskoczysz z takim narzędziem jak pokazani tu rekonstruktorzy historyczni - kodeks karny przewiduje sankcję za takie wyskoki.