16.07.2023 - cqb

hej jednak mnie nie będzie, proszę o wykreślenie z listy

Ja również odpadam , miłej gry

Mam na liście niejakiego Aleksandra aka FRIK

1 polubienie

Panowie i panie, nie zapomnijcie wody - ja wiem, że to cień i budynek, ale żar leje się z nieba :wink:

3 polubienia

Jesteś? Ja przyjechałem skuterkirm (szukam maski stalker pożyczyć)

Ja szukam trasy tam żeby dotrzeć

Ostatni raz tak dobrze bawiłem się na niedzielnych kulach w szczecinie, gdy było tu CQB. Miejscówka, fragi, rozgrywka - wszystko bezbłędne. Poproszę więcej.

Jeśli ktoś znalazł szybkoładowarkę do kulek to proszę o info.

Było epicko, troche rzeźnia w niektórych chokepointach ale tak to elegancko, miejscówka: chefs kiss, więcej więcej tego

1 polubienie

no nikt nie krzyczał i nie pytał o FRIKa, ale byłem i miałem xD

Było super,dobra zabawa zrekompensowała dzisiejsze kaprysy mojej repliki🙂

Pożyczyłem dzisiaj od kogoś śrubokręt grzechotkę czarno żółty. Po grze nie udało mi się znaleźć właściciela

@PEREZ kolega od śrubokręta szuka Cię w poscie na wydarzeniu na FB :wink:

Dzięki za info

Zacznę swoje jakże nikomu nie potrzebne podsumowanie.

Za dzisiejszą imprezę należy podziękować dwóm osobą

• @RATNIK_91 za wyciągnięcie tematu Unikonu na światło dziennie :clap::clap::clap:
  • @Herod za pociągnięcie tematu imprezy i przepchnięcia tego nogą przez moderacyjno-administracyjną grupę !

PS @Herod zrobiłem Ci dzisiaj w czasie odprawy piękne zdjęcie wielbiącego Cię ludu!

Podsumowanie i uwagi z mojego punktu widzenia:

1. Miejscówka grywalna, ale wymaga ogarnięcia obszaru który nie będzie ograniczał się do jednego miejsca w którym będzie klinowała się walka.
  2. Brak (większych) spin, problemów i kwasów przy CQB na 70os. to niemal cud.
  3. Oznaczenia na oba ramiona to must have - obklej się jak chcesz, ale pomiędzy nadgarstkiem i barkiem każdej ręki masz mieć znacznik 5cm+. Mimo, że wszyscy byli oznaczeni i tak nawalaliście do ludzi ze swojej drużyny w kilku sytuacjach.
  4. Limity i chronowanie - 1.15J to limit, nie przeciętna moc. To maksymalna dopuszczalna wartość jaką może generować replika i koniec. W tej metodzie pomiaru nie ma ‘marginesu błędu’.
  5. Repliki nie mieszczące się limicie - poza tymi wyłapanymi na chrono w czasie gry zgłoszono nam jednego gracza z “za mocną” repliką. No i rzeczywiście … replika miała 0.3J-0.5J na pełnym magu i 1.3J na końcu maga. Klasyczny przykład “midcap issue” (mogę opisać to technicznie jeśli ktoś jest ciekaw). Replika przeszła chrono bo była w limicie w czasie chronowania. Gracz na wezwanie zmienił sprężynę na mniejsza i nie był świadom teog co dzieje się z repliką. @PEREZ przykro mi, że poczułeś to na własnej skórze :wink:
  6. Strój na CQB - no dobra panowie, stylista ze mnie słaby. Często nawet skarpetek do pary nie umiem dobrać, ale … to nie jest właściwy ubiór na CQB. Choćbyś był najuczciwszym graczem w całym airsofcie, nie poczujesz/usłyszysz w tym niektórych trafień.
    Ja wiem, larp, taktyczny dzik, super kamizelki, plejty srejty … to jest kurła cqb. Tu kulka czasami dolatuje do Ciebie z mocą 0.3J, tego nie poczujesz w pancerzu i nie usłyszysz jak ktoś będzie strzelał obok Ciebie.
  7. Klasycznie - okulary zakładacie po wyjściu z auta (dotarciu na miejsce zbiórki) i ściągacie je kiedy miejsce rozgrywki/zbiórki opuścicie. W przerwach, przy rozładowywaniu się itd okulary macie dalej na nosie.
    W domu możecie sobie nawet zaglądać bez okularów do lufy repliki która jest załadowana - wisi mi to.
    Na spotkaniach pod patronatem TS okulary macie na nosie przez cały czas ^^

PS wiem, że robiłem dzisiaj za “Wujka samo zło” co to chodził, marudził i czepiał się … ale ktoś musi.

3 polubienia

To może od razu wprowadzimy obowiązek używania jaskrawych różowych i zielonych strojów? To jest zabawa, po co wprowadzać kolejne zasady „uszczęśliwiające” ludzi na siłę?

Jeśli jeden chce dostawać od wszystkich, to niech sobie ukryje znacznik pod guille suit. A drugi, po kilku teamkilkach, może zacznie myśleć nad tym do kogo strzela.

To nie jest “kolejna zasada” ta zasada panuje od “zawsze”. Kwestia tego jak jest przestrzegana.
Na spotkaniach TS wymagamy znacznika na obu ramionach i koniec. Już nawet nikt kto sam kupuje i przynosi taśmę nie zbiera za nią pieniędzy (jak w kilku środowiskach które znam).
Masz ja tylko okleić ramię, nikt nie wymaga od Ciebie więcej zaangażowania. Minimum effort.

No to w końcu jak? Raz piszesz, że każdy miał znacznik i wszystko jest zgodnie z regulaminem, a drugi raz, że chcesz wprowadzać znaczniki 5cm+ bo nie widać znaczników.

Kilka lat temu kupiłem żółto-czarne znaczniki na rzep. Ostatnio kupiłem znaczniki pomarańczowy i niebieski które mają 2cm. Za chwilę będę musiał kupić kolejne znaczniki, ale 6cm bo tych co teraz są niektórzy nie zauważają. Następne będą kolorowe rękawy?

Jest też zasada, żeby nie strzelać do tego, czego się nie widzi. Jeśli ktoś strzela do swojego bo nie rozpoznał znacznika, to może zacząć egzekwować ten zapis zamiast obklejać ręce od nadgarstków po barki?

1 polubienie

@Kojot podstawowe pytanie, czy byłeś dzisiaj na Unikonie i słyszałeś co i dlaczego mówiłem o oznaczeniach?

Jak już chcesz się przyczepić to tutaj masz racje:

Sprawdziłem: Taśmy które rozdajemy to 4,8cm; Znaczniki z dwustronne rzepowe to 4+; oznaczenia z TG dodawane do zamówień też mają koło 4-5cm. Rzuciłem te 5cm orientacyjne, ale standard oznaczeń stron rozgrywki to 4-5cm.

Dobrze, ze nie 1cm sznurówki :wink:

Wydał 1000zł na replikę, 500zł na porządzenie, 50zł na kulki co miesiąc, a zabrakło 20zł na oznaczenia.

Mam cały pęk oznaczeń z TG, chcesz oddam Ci komplet za darmo :wink:

Żeby nie wyjść na chama i prostaka:
oznaczenia < jakiekolwiek oznaczenia na oba ramiona < sensowne oznaczenia

Przecież nikt nikogo za to z teleskopem nie gania :wink:

@Gawron89 nowe zasady nie sprawią, że ludzie nauczą się grać…

Ktoś zawalił sprawę…

Październik 2019.

I co teraz z kolejnymi znacznikami, które musisz kupić czyja to wina, czyje to widzi mi się?

Na przyszłość latarki, której możecie użyć a nie tej noszonej w plecaku na respawnie, bo przecież
było wymagane tylko jej posiadanie, gdzieś…

Wydarzenie przygotował i zorganizował @Herod za co chwała mu i wielkie brawa, to moje pytanie jest następujące.

Czemu nie będąc organizatorem, w czasie rozgrywki decydowaliście o używaniu granatów? To kto w końcu to wszystko dla nas przygotował?

Już samo to powinno dać do myślenia, że utrzymujemy niski profil na miejscówce…

Rozwiązaniem tego problemu są taśmy odblaskowe, ale raczej nikt nie będzie ich sponsorował.

Darmo to uczciwa cena.

Ale czy jest ważne kto na co ile wydał?

@Herod jeszcze raz dziękuję za przygotowanie i włożoną pracę w rozgrywkę.

A jeszcze jedna kwestia, powiedzcie mi jakim trzeba być typem człowiekiem, żeby na koniec darmowej strzelanki podejść do organizatora i dać mu do zrozumienia, że następnym razem to musi jeszcze worki na śmieci przynieść.

:crazy_face:

Miło, że ludzie doceniają… Tylko kiedy w końcu sami zrobią…

4 polubienia

Niby nie zaglądam do portfela innym i uważam, że moża się bawić cymą za 300zł w dresach i adidasach. Ale jak sam zauważyłeś

A taśmy do oklejania się (te zwykle, nie premium odblaskowe) są Z A D A R M O. :money_mouth_face: :money_mouth_face: :money_mouth_face: :money_mouth_face: :money_mouth_face: :money_mouth_face:
To już na rzeczy za darmo też narzekamy?