Rozwiązaniem wszystkich problemów które opisałeś jest włączenie funkcji serwera społeczności
Ale one właśnie niczego nie rozwiązują. Dublują jedynie co mamy dodając czat
Jedną z wytycznych jest niestawianie TS na jakikolwiek silniku nie zależnym od nas, gdzie pan właściciel może przyjść i powiedzieć klasyczne “zapraszam wypierdalać” z powodu łamania naszego lewackiego regulaminu, który właśnie sobie zaktualizowaliśmy Z tego powodu wszystkie większe grupy airsoftowe na FB mają swoje zapasowe grupy.
Może i jestem starym dziadem ale …
W przypadku TS komunikacja asynchroniczna > domki z gówna > neonowa synchroniczna komunikacji na discordzie.
Pracuje na codzienie korzystając ze slacka - każdy go lubi i wszyscy nienawidzą. Nie każda metoda komunikacji nadaje się do wszystkiego.
A co do Discorda - @Kocur na początku 2019 zrobił “Szczecin ASG Community” na Discordzie i pchnął to publicznie.
Przez całe 4 lata od założenia uzbierało się tam 7 osób… 7.
Kolejnym minusem Discorda jest brak weryfikacji, więc jeżeli ktoś wyśle link np. Na czat grupowy wędkarzy ze Radomia, to będzie w cholerę osób nawet nie związanych z tą grupą.
Niekoniecznie wystarczy zrobić rangę aby bez niej nikt nie miał wglądu na kanały
Mylisz się, jest opcja weryfikacji nowych członków na discordzie, ale jak większość nie chce go no to trudno, nie ma co drążyć tematu
@Butla to nie kwestia tego czego większość (nie)chce tylko rachunku zysków w postaci nowych/brakujących funkcjonalność do kosztów poniesionych na implementacje:
Plusy:
- czat
- tematyczne kanały w czasie strzelanki (choć nie widze aktywnego wykorzystania tego w grze)
Minusy:
- dodatkowy czas na implementację
- dodatkowy czas na moderację
- rozbicie bazy użytkowników i stworzenie niekompletnej redundancji (nie każdy będzie miał konto na DC i nie każdy będzie miał konto tutaj)
- wymuszenie instalacji aplikacji i konta DC, aby dostać się do informacji
- niezależna od nas infrastruktura
Możesz uzupełnić listę o własne “plusy”, może rozszerzysz mój horyzont myślowy
dużo osób chce, “góra” nie chce
uzupełnij mi listę plusów, a nie wrzucasz smutne emotki
PS na szczecin asg community Cię nie widze
Bo nie znalazłem tematu gdzie jest jakiś link/zaproszenie, a szukałem dzisiaj.
Pisałeś do @Butla odnośnie plusów nie do mnie, więc nie czuję się wywołany do tablicy.
Natomiast jest jeden zasadniczy “być może plus” - może się społeczność zacznie więcej udzielać/zgrywać/integrować na forum postów dziennie jest tyle co kot napłakał, a rozmowa “na żywo” jest imo bardziej dynamiczna niż na forum. Widzę disc raczej jako uzupełnienie a nie zastępstwo dla obecnego stanu rzeczy, takie jest przynajmniej moje zdanie. Jeżeli się natomiast nie powiedzie, to kanał można zamknąć a temat spuścić w kiblu
Natomiast emotki są to wrzucam, jeszcze chyba można ?
+1, nigdzie nie ma zaproszenia, pierwszy raz słyszę że coś takiego istnieje XD więc imo to nie jest kwestia braku chętnych tylko braku promocji, a na pewno braku postu ‘hej, mamy discord’ XD
(Na szybko) uzupełniona (nie do końca) lista plusów
- Powiadomenia - w sytuacjach alarmowych oraz ważnych dla społeczności gdy chcemy mieć szybki odbiór naszego postu - na forum trzeba wejść by cokolwiek widzieć/otrzymać (nie licząc wątków w których się wypowiadaliśmy, do tych nawet mejle z powiadomieniami przychodzą ;0)
- Wielowątkowość i szybsze szukanie interesujących nas tematów - oczywiście że obecne forum to niebo a ziemia poprzedniego, ale na Discordzie można to zorganizować jeszcze lepiej, szczególnie dla młodszych użytkowników
- Czat - w jakiejkolwiek formie (wiem że wspominałeś że można włączyć tutaj)
- Kanały głosowe - tutaj zastosowania są nieskończone, od zwykłego wspólnego pykania w gierki, do komunikowania się w trakcie gry (tak, wiem, zasięg. Ale na respach jest i zawsze można komuś kto błądzi drogę wytłumaczyć, kamerkę włączyć itp.)
- Kanał z memami XD - to zawsze jest spoko, szczególnie że mamy uzdolnionych w tej kwestii których dzieła giną gdzieś po starych postach a zasługują na więcej
To nie wszystko, ale jestem chory, półprzytomny, i te 5 rzeczy jako pierwsze przychodzi mi do głowy
Każdy normlany człowiek wyłącza powiadomienia po wejściu na taki serwer. Są ponadpriorytetowe powiadomienia, które mogę skonfigurować jako użytkownik?
Pokaż mi proszę na jakimś wideo jak działa wyszukiwanie w komunikatorze Pracuje na Slacku, który ma to ogarniete 100x lepiej niż Disco, a ta funkcjonalność possysa mocno.
Wartość użytkowa “0” - jeśli chcesz grać to umów się z kimś na dedykowanym serwerze do gier (przecież są za free). Komunikacja w czasie strzelanki - jeszcze bym to przeżył ale nie w formie głosowej … juz widze jak jakiś debil zaczyna dzwonić do wszystkich na kanale.
Otwórz temat, nikt Ci go nie wywali, nie potrzebujesz do tego DC
Ty jesteś przeciwko - nie przekonam cię. Ja jestem za - nie przekonasz mnie. Po co ta jałowa dyskusja?
@Butla nie jestem przeciwko Pracuje po części jako analityk - co oznacza, że znajdę każdą dziurę w Twoim planie.
- Zdefiniuj potrzeby;
- Określ dostępne narzędzia;
- Zmapuj potrzeby na narzędzia;
- Sprawdz koszty wdrożenia, utrzymania, koszty organizacyjne.
- Określ ryzyko związane z nowym narzędziem
- Podejmij decyzję.
Ty zostań politykiem, z takim uporem i podejściem wygrasz następne wybory
To nie kwestia polityki, tylko podejmowania decyzji w świecie, gdzie czas to pieniądz, spokój użytkownika jest święty, a mnie znaczy więcej.
Czyli po prostu zarażasz nas swoim skrzywieniem zawodowym
I nawet jeszcze nie zapytałem na kogo wystawić fakturę. Dobrotliwy ja
To ja bym zaproponował żeby i tak zrobić dc z jedna z osób z administracji i będziemy obserwować jak się to rozwinie. Najwyżej umrze śmiercią naturalna i żadna dyskusja nie będzie potrzebna