Aby zrealizować system podglądu wideo na żywo z kamer sportowych od kilku osób rozproszonych na terenie np. 500 × 500 m i odbierać obraz na tablecie w centrum dowodzenia, potrzebujesz stabilnej łączności, transmisji strumieniowej i odpowiedniego oprogramowania. Oto możliwe rozwiązanie:
Sprzęt i system transmisji
Kamery sportowe z transmisją na żywo (np. GoPro Hero 10/11, DJI Osmo Action 4, tańsze kamery do 300 zł np. Eken H9R.)
Wymagana funkcja RTMP (Real-Time Messaging Protocol) lub obsługa aplikacji do livestreamingu.
Warto użyć modeli z Wi-Fi + LTE (poprzez smartfon lub modem).
Transmisja danych z każdej osoby
Każda osoba z kamerą musi mieć przy sobie:
Smartfon z dostępem do internetu (LTE/5G) lub
Mobilny router Wi-Fi (np. z kartą SIM), do którego podłączona będzie kamera.
Sieć LTE / 5G
Zakładam, że na tym terenie jest zasięg sieci komórkowej.
Najlepiej: karty SIM w systemie M2M (do transmisji danych, np. Orange Flex, Plus Internet LTE, T-Mobile IoT).
Przesyłanie obrazu do centrum dowodzenia
Transmisja RTMP
Każda kamera lub smartfon streamuje obraz do centralnego serwera RTMP, np.:
Własny serwer Nginx + RTMP na Raspberry Pi 4, komputerze lub serwerze w chmurze (np. DigitalOcean, AWS EC2).
Alternatywa: platformy typu Wowza Streaming Engine, Restream, YouTube RTMP unlisted.
Oprogramowanie na tablecie (centrum dowodzenia)
Odbiornik streamów
Przeglądarka internetowa otwierająca panel z podglądem strumieni (jeśli masz serwer z panelami kamer).
Lub aplikacja do odbioru RTMP/RTSP, np.:
VLC for Android
Larix Player
RTMP Streamer
System zarządzania kamerami
Możesz zbudować prosty webpanel (HTML/PHP), który pokazuje kafelki z poszczególnymi strumieniami.
Albo użyć systemu VMS (Video Management System), np.:
Blue Iris (Windows, lokalnie)
Milestone XProtect (profesjonalne, droższe)
Shinobi CCTV (open source, Linux/Node.js)
Dodatki
Powerbanki dla kamer i modemów.
Statywy lub mocowania do głowy dla kamer (GoPro Head Strap).
Synchronizacja czasu między kamerami (ważne dla analizy późniejszej).
PRZYKŁADOWA KONFIGURACJA NA ŻYWO:
5 ludzi → każdy ma GoPro Hero 11 + smartfon z LTE (lub modem WiFi).
Kamera streamuje przez aplikację GoPro Quik do prywatnego RTMP serwera.
Na serwerze RTMP (np. na laptopie w centrum lub chmurze) odbierasz 5 strumieni.
Na tablecie (Android lub iPad) otwierasz aplikację VLC lub przeglądarkę, by oglądać strumienie.
Jeśli chcesz mieć możliwość przełączania się między kamerami, użyj panelu webowego.
Sprzęgamy to z łącznością radiową i może być ciekawie.
System opracował AI.
Łączność jest jednym z elementów budowania świadomości sytuacyjnej rozumianej jako umiejętność postrzegania elementów otoczenia, ich znaczenia i przewidywania, co może się wydarzyć w najbliższym czasie. To podstawa realizacji planu w zmieniających się warunkach, w czasie rzeczywistym. Dobrze się sprawdza na CQB, utworzenie kilku zespołów (2-3 osobowych) i koordynacja ich działań. Zastąpi to bezwładną strzelaninę i podnosi poziom rozgrywki. A właściwie jej trudność. Za to zabawa zaczyna mieć jakiś większy sens…
Tak jak w radiu zazwyczaj słyszysz dyszenie/szum/“są w krzaku po lewej” (wiadomość od gościa 200m od ciebie), tak w kamerce 99% czasu będzi widać trawę/buty gracza/niebo
Dlatego ja już nie noszę radia, mniej niepotrzebnych bodźców.
To nie cel tylko człowiek. Bo to gra w kulki. A system umożliwia ponoszenie mniejszych strat, obserwację terenu nawet gdy jesteś trupem. Najlepiej sprawdzi się na CQB. Kto chce skorzysta, reszta niech idzie ślepo. Albo korzysta z ucha. HAHAHA
@Slayer ma fajny pomysl, a tu jak zwykle wszystko co nowe, progresywne i ciekawe spotyka sie z silnym oporem spolecznosci “las jest najlepszym miejscem do gry a gratis to uczciwa cena”
Celem tego jest dobra zabawa, frajda… a taktycznie to zwiększenie skuteczności działań grupy czyli fragowanie, utrzymanie pozycji itd.
Najlepiej sprawdza się w terenie zabudowanym rozgrywka CQB.
Mapujemu budynek kondygnacje, układ pomieszczeń, korytarze itp.
Umawiamy kolesi może być nawet dwóch łatwiej na początek, każdy zapoznaje się z mapą budynku ustalamy skróty komunikacji radiowej
Operator kierujący zespołem dysponuje tabletem z odpowiednią apką oraz radiem aczkolwiek apka może też służyć za radio, no i trzeba mieć WiFi.
I cała filozofia. Tanio i chyba ciekawiej niż zwykła bieganina.
Szczepan- nie testowałem tego. Lepsze chyba to niż proponowanie noktowizora za 7 tysiaków. I robienie z niedzielnych graczy żołnierzy. Nie takim celem są chyba te gry ?
Dwa ciągła gadanina o żłotej lufie jest męcząca tudzież innych niepotrzebnych gadżetach za krocie. Kto chce wykorzysta ten system. Ważne że jest to novum. I dwa zmusza jednak do zespołowej taktyki. Bo tak widzę te rozgrywki . Namawiać do gry w zespole, bo to jest mądrzejsze, ciekawsze i bardziej efektywne. Samodzielna gra dobra na początku przygody z ASG, ale przy dużej liczbie graczy Rambo nie ma szans. Tym bardziej, że coraz więcej graczy posiada repki z kosmosu aż trzeba ich regulaminowo ograniczać. Dlatego, przewagę nad nimi można uzyskać w sposób zespołowy z wykorzystaniem powyższego systemu.
Reasumując nie widzę problemu, żeby to wdrożyć o ile komuś się zechce chcieć
A ja testowałem i uzywałem. AFT, Locus z pokojami i ATAKi - ni chuja do zrealizowania na naszym podwórku.
Do tego potrzeba zorganizowanych zespołów, dużo chęci i dużo samo organizacji. Żadnej z tej rzeczy nie ma w szczecińskim środowisku bo nie ma takiej potrzeby - nie ma takich gier.
Zresztą spójrz na to co robisz. Wymyślasz coś na zasadzie - mam pomysł, zróbcie coś.
Chcesz to wprowadzić, ogarnij apke, zrób temat na forum że ogarniesz szkolenie ludziom jak to włączyć/skonfigurować i używać.
Opisałem jak to zrobić reszta należy do chcącego. Szkolenie jest praktycznie niepotrzebne. Generalnie apka ma wyświetlać tylko obraz z odpowiedniej kamery, operator systemu ma dodatkowo mapę budynku, operatorzy taktyczni nie muszą jej posiadać, przekazują obraz sytuacji. Ciekawe jest też to, że operator systemu może wychwycić przeciwnika, którego nie zauważył operator taktyczny. Trzeba maksymalnie system uprościć wtedy łatwiej to obsłużyć i skupić się na akcji.
AI skonfigurował system sprzętowo, więc co jest tu niemożliwego ? Kupujesz za grosze kamerę, tableta każdy ma, apka gratis. Montujesz kamerę do hełmu czy gdzie wygodniej i jedziesz.