AI CIVTAK (ang. Commercial version of the Android Team Awareness Kit) to aplikacja do świadomości sytuacyjnej używana głównie przez służby ratunkowe, wojsko, straż pożarną, policję, ekipy SAR itp. Służy do śledzenia położenia jednostek w czasie rzeczywistym, koordynacji działań, przesyłania danych z terenu, zdjęć, wideo, notatek, tras, punktów kontrolnych itd.
Czy CIVTAK przyda się do livestreamingu?
Nie bezpośrednio. CIVTAK:
Może przesyłać zdjęcia i krótkie nagrania wideo między użytkownikami w sieci TAK (np. przez sieć LTE, Wi-Fi Mesh, MANET).
Nie służy jednak do klasycznego livestreamingu RTMP, czyli transmisji na żywo np. na YouTube, Twitch, OBS, itp.
Do czego może się przydać przy transmisji?
Możesz go używać w terenie do koordynacji pracy kamerzystów, dronów, ludzi z kamerami sportowymi, gdy działasz np. na dużym terenie (ASG, rajdy, pokazy).
Ułatwia podgląd gdzie kto jest, kto co nagrywa, i czy coś się dzieje w danym punkcie.
Alternatywy do streamingu:
Do faktycznego streamowania wideo na żywo lepsze będą aplikacje typu Larix Broadcaster, OBS Studio, GoPro Quik (ze wsparciem RTMP), lub specjalne urządzenia jak LiveU, Mevo, ATEM Mini.
Sugeruję zeskanować wszystkie miejscówki fotogrametrią. Ai będzie analizować widok z kamery gracza i na jej podstawie umieszczać wszystkich na mapie 3d dowódcy (którą już posiadamy dzięki fotogrametrii - 2 pieczenie na jednym ogniu). Dowódcę też w zasadzie możemy zastąpić przez ai.
Przy okazji możemy zrobić FPS-a z miejscówkami z taktycznego - trzecia pieczeń.
W kolejnym kroku zastąpimy aesgejów robotami kierowanymi przez chata gpt.
Nie chce mi się już czytać tych kłótni, ale jest taka apka co się Airsoft Run. Można sobie zrobić pokój w każdym momencie i poskładać drużynę. Próbowałem kilka razy, ale nikomu się nie chce w to bawić, a bo to ma ajfona za 20k, a bo zostawia telefon w samochodzie
(Były jeszcze jakieś 2 apki, jedna nawet napisana przez kogoś z wmasg, ale serwery pozdychały)
Można nawet założyć całą grę i ją zmapować. W tedy każdy uczestnik się loguje, widzi gdzie są punkty, widzi gdzie jego drużyna. Można pingować cele, itd.
To ja zapytam. Jak widzicie kamerki nadające na żywo gdy gracz dostanie? Operator będzie wciąż wszystko widział na żywo. Z resztą zobaczcie ile osób biega w byle ciuchach, już nie wspominając o mundurze, a w stockowe repliki mają wciśnięte sprężyny 140 aby dorównywać zasięgiem innym, a mają kupować kamerki przez, które będzie coś widać?
Nie udało mi się ludzi naciągnąć na instalacje apki, aby mieć orientacje gdzie kto jest z drużyny. (Nawet nie trzeba się gapić ciągle w telefon, wystarczy, że osoba się zaloguje i schowa telefon z odpaloną apką. W tedy jak ktoś będzie chciał podejrzeć to zobaczy kto gdzie się znajduje.)
A tutaj wjazd z czymś co nie ma szans się przyjąć.
W cqb ze zmapowanym obiektem? No może, ale jakim cqb skoro nie mamy w okolicy cqb z prawdziwego zdarzenia… Z resztą jak operator z opóźnieniem ma pomóc kilku osobom wbijającym pod ostrzał od skitranych w ciemności przeciwników.
Wg mnie to super pomysł i warto go rozwinąć, jest dużo argumentów za, jak i przeciw, ale jestem pewien, że nasze środowisko dałoby radę to ogarnąć. Temat jest otwarty do dyskusji.
tak pomysł wydaje się ciekawy, ale na jaką skalę? Gdyby operatorem był koleś z dronem podający co się dzieje w okolicy to w tedy ma to ręce i nogi, ale zabawa w kamerki? Kto będzie woził dodatkowy sprzęt elektroniczny na niedzielną strzelankę aby zbudować sztab tylko po to aby mieć widok z 3 osób na krzyż?
Proponuję pierw przekonać ludzi do AirsftRuna czy tego ATAKA.
Albo lepiej, nauczyć ich używania map i orientacji w terenie, bo z mapką na scenariusze ludzie nie potrafią znaleźć punktu, już nie wspominając o orientacji mapy
Już pomijam tutaj koszty i fakt, że w miejscach w których gramy, zasięg jest taki sobie, a przesył danych leci od nadajnika do wieży i do odbiornika, a potem powtórka. Jakie będą opóźnienia? Jaki w tym momencie ma sens operator, który widzi co się dzieje z opóźnieniem, a człowiek musi zareagować.
Pomysł może i fajny na jakiś milslim, gdzie cały oddział ma wsparcie operatorów z dronami, najlepiej z termo, bo inaczej nie widzę sensu i podają im wszystkie parametry na bieżąco.
Na niedzielne strzelanki? Niech się ludzie naucza używać radia, mapek i jednej z apek.