Chcą logicznych argumentów spróbuję jak najlepiej opisać o co poszczególnym osobą jak i grupą chodzi w związku z nowym regulaminem
Naszywki i oznaczenia
Robiąc rekonstrukcję historyczną najważniejszym celem jest wierne odwzorowanie sylwetki danej kultury, społeczności, jednostki tudzież osoby. Aby tego w pełni dokonać wymagane jest również pełne oznaczenie w symbolikę niezależnie od tego jakie ma ona konotacje w dzisiejszych czasach. Wymaga tego zarówno rzetelność rekonstruktora jak i poprawność historyczna
Rekonstrukcja jako forma popularyzacji wiedzy historycznej nie podlega pod artykuł konstytucji zakazującej a właściwe karzącej za noszenie symboli totalitarnych co zresztą sama konstutucja mówi. Dlatego też czepianie się osób które przychodzą w pełnym umundurowaniu niemieckim z czasów II wojny, radzieckim, japońskim czy jakimkolwiek innym nie powinno miec miejsca. To jest odwzorowanie sylwetki a nie jawne propagowanie idei totalitarnych lub zbrodniczych
Co zaś do oznaczeń jednostek współczesnych mam pytanie do administracji czy w tak samo krytyczny sposób będą podchodzić do Ukraińców noszących czarno-czerwone flagi będące symbolem OUN-B który był organizacja zbrodniczą oraz jawnie wroga wobec narodu polskiego
Boczniaki i strzał w replikę
Argumenty nato by powrócić do starych zasad były już kilkukrotnie poruszane przez kilka osób ale powtórzę je raz jeszcze. Przy strzale w replikę posiadanie zapasu dawało możliwość dalszej gry co pozytywnie wpływało na dynamikę samej rozgrywki. Posiadając przykładowo szturm po trafieniu w niego przechodziło się na boczniaka który posiadał mniejszy zasięg jak i szybkostrzelność co wymuszało większą ilość biegania jak i skracania dystansu. A jedna osoba skracająca dystans czy też biegająca po polu gry może zmotywować innych do działania. Dodatkowo ta zasada dawała możliwość posiadania “drugiego życia” co również pozytywnie wpływało na dynamikę gry po przez większą ilość osób aktywnych w grze a nie pilnujących na respie
Tyle w tym temacie ale to nie koniec
Sam pisałem o ludziach niewiadomo jakich i czemu ustalających zasady nie bez przyczyny. Ilość osób z administracji regularnie pojawiających się na strzelaniach organizowanych przez forum można bez trudu policzyć na palcach jednej ręki. Sam strzelam się do roku i staram się pojawiać średnio na 2-3 strzelaniach w miesiącu. Wielu członków administracji jest dla mnie tajemniczych gdyż sami nie pojawiają się na spotkaniach jak i nie biorą czynnego udziału w nich jeszcze rzadziej niż członkowie T.Ch. do których zresztą sam się zaliczam. Podaje więc to w wątpliwość zmiany dokonywane przez adminów gdyż część z nich sama aktywnie nie gra co sprawia że ustala zasady dla innych nie dla siebie
Tak samo pod dyskusję podawane mogą byc wybory dokonywane przez administrację w kwestii nowych adminów lub moderacji gdyż jak to sam Wayne napisał łączą osoba wyróżniającą się zostanie dostrzeżona. Pytanie w jaki sposób ma zostać dostrzeżona jeżeli administracja nie pojawia się na strzelaniach oraz co sprawia że gracz nagle się wyróżnia?
A co do argumentu jak się nie podoba to można odejść jest naprawdę komiczny. Między innymi przez takie argumenty ludzie nie chcą się udzielać, rozmawiać czy też tworzyć jakiś nowych inicjatyw bo po co skoro słyszą coś takiego. To forum ma być miejscem zrzeszania się graczy ASG z Szczecina i okolic czy grupa wsparcia własnego ego kilku osób po poczuły że mają trochę władzy nad innymi?
To może 2 słowa zupełnie z innej beczki. Czy Panowie Adminowie wiedzą co to są zapisy abuzywne?
W ujęciu bankowym, frankowym to chyba większość słyszała, ale uwaga to nie dotyczy tylko umów kredytowych – taka mała niespodzianka.
Nie da sie mieć i zjeść ciastka.
Jak ktoś określa sie, ze jest organizatorem, adminem, zarządzającym i decydującym, o czymś tam na konkretnym wydarzeniu, do którego tworzy własny regulamin i narzuca swoją wolę - to ponosi pełną odpowiedzialność prawną za wszystko co sie tam dzieje - a pisanie „nie ponoszę” itd… to sobie możecie w buty wsadzić.
Bo logicznie to analizując skoro nie odpowiadacie za coś to dlaczego narzucacie swoją wolę i - w tym momencie stają sie organizatorami i ponoszą pełna odpowiedzialność prawną.
Drogi Komandorze,
Co do naszywek i oznaczeń dla ludzi reko rozumiemy iż każdy guzik i każdy element wzorku jest szalenie istotny, szanujemy ogrom pracy włożony w przygotowanie samego dzieju oraz jego zgodności ale widzisz gdybyś miał troszkę większe doświadczenie i nieco większe rozeznanie i porównanie z innymi środowiskami w których strzelałeś np. Poznań, Świnoujście, itp dostrzeżesz jedną rzecz, środowiska asg starają się być neutralne pod tym względem, nawet na tak dużym wydarzeniu jakim jest zlot pojazdów militarnych w Bornym niektóre oznaczenia jak np swastyki na naramienniku są zasłaniane białą przepaską. I znowu wracając do Twojego doświadczenia i rozeznania, TAK takie flagi o których mówiłeś już przerabialiśmy i twierdzenie że jest to flaga 4 batalionu saperów, niestety zgadnij co ?? Nie pomogły i tu zapewne Twojemu zaskoczeniu, uwaga: gracz ściągnął i schował do kieszeni.
Trafienie w replikę:
Twój argument tak ma sens i jest w pełni logiczny ale znowu Cię zaskoczę odwołując się do Twojego doświadczenia, sytuacji kiedy ktoś dostała replikę i przeszedł na boczniaka i z nim biegał są jak kriss vector w gbb, ktoś kiedyś słyszał że kolega kolegi ma ale też nie ma pewności. Poprostu uregulowaliśmy to w prosty i klarowny sposób, poddajemy to “testom” i obserwujemy. I tu znowu odwołam się do Twojego doświadczenia nie tylko w ASG. W paintball zasada jest prosta, masz rozwaloną kulkę na głowie, ładownicy, bucie, plecaku, markerze, masce, rękawiczce? Schodzisz. I tak spiecze z odpowiedzią w paintball też są boczniaki i tak ludzie też takich dziwactw używają.
Administracja:
Nie jesteś pierwszym i nie ostatnim mówiącym o kolesiostwu czy naprawianiu ego bardzo to lubimy ale odpowiem po raz setny na tego typu post. Kolego uwierz mi że wiedziałem 5 minut po fakcie iż dwa tygodnie temu jeden z graczy “postrzelił” Kocura w ucho idąc z głównej odprawy na respa przed rozpoczęciem gry przerzucając replikę na plecy będąc w tym czasie w drodze do domu z odprawy. Więc uwierz mi że moderacja i administracja wie i widzi naprawdę wiele i wyciąga z tego wnioski. Już spieszę z przykładem kolega Olivier który 2 tygodnie temu został przedstawiony jako moderator na “etapie próbnym” kolega Maćko który od jakiegoś czasu jest moderatorem na “etapie probnym”. Kiedy się zaczyna wyróżniać ?? Kiedy zaczyna coś robić a nie tylko płakać w postach. Przytoczenie argumentu że jak się komuś coś nie podoba to może odejść jest komiczny, uważam za jeszcze większy komizm to co aktualnie kolego robisz, myślę że zakrawa to o masochizm. Uważam że każdy człowiek nie będzie robił czegoś na siłę i czerpał z tego przyjemności no chyba że czegoś nie rozumiem. Jak nie podoba mi się jakaś replika to jej nie kupuje i nie idę na siłę z nią na strzelankę, poprostu kupuje tą która minusie podoba i czuję vibe strzelając z niej w niedzielne przedpołudnie z innymi kolegami i nie kolegami. Chyba tak to działa.
Miłego dnia
O kurczę nowy dzień, nowe słówko!
Myślę że masz rację, zapraszam na priv, chętnie zaprosimy do moderacji jakiegoś członka T.ch, aby wspólnie tworzyć to środowisko a może poznasz całą drugą stronę tego wszystkiego i jaka praca jest wykonywana aby później pisać i odpowiadać na tego typu posty i argumenty. Serio ręce opadają. Zapraszam na prv
A tak z ciekawości spytam, były takie jołopy ?
Czy był to jełop? Nie wiem, ale sytuację opisałem dwa posty wyżej oraz jego argument na temat 4 batalionu saperów. Sprytne, ale nie przeszło
Również postaram się odpowiedzieć
Regulamin nie może zezwalać na noszenie symboli faszystowskich czy innych podobnych że względu na to że prawo krajowe tego zabrania i w tym prawie są wyłączenia dotyczące kręcenia filmów czy rekonstrukcji historycznych
Niedzielne kulki nie mają znamion ani jednego ani drugiego i jest to ponad naszym widzimisię
Nie mogło być w regulaminie zapisu o zezwoleniu na noszenie bo byłby sprzeczny z prawem
Myślę że temat jest wyjaśniony i nie ma tu więcej wątpliwości bo prawo jest nadrzędne nad regulaminami
„ Karze określonej w § 1 podlega, kto w celu rozpowszechniania produkuje, utrwala lub sprowadza, nabywa, zbywa, oferuje, przechowuje, posiada, prezentuje, przewozi lub przesyła druk, nagranie lub inny przedmiot, zawierające treść określoną w § 1 lub 1a albo będące nośnikiem symboliki nazistowskiej, komunistycznej, faszystowskiej lub innej totalitarnej, użytej w sposób służący propagowaniu treści określonej w § 1 lub 1a.
§ 3. Nie popełnia przestępstwa sprawca czynu zabronionego określonego w § 2, jeżeli dopuścił się tego czynu w ramach działalności artystycznej, edukacyjnej, kolekcjonerskiej lub naukowej.”
Możliwość dalszej gry nazywa się mechaniką leczenia i przysługuje lub nie przysługuje wszystkim zgodnie z mechaniką danej gry.
Przejście na boczniaka nie oznacza - tu cię zaskoczę - wyjęcia pistoletu może oznaczać wyjęcie drugiego szturmiaka/pmu itd czyli trafienie gracza może nie oznaczać nawet zmniejszenia jego siły ognia a chyba nie o to w tym chodzi
Wracając dynamika gry nie zależy od tego czy są boczniaki bo nosi je znaczna mniejszość ludzi a w razie użycia w lesie mają znikomy wpływ na grę
Gram od 13 lat jestem na grach w zasadzie co tydzień jeśli pozwalają mi na to obowiązki służbowe
Na każdej grze praktycznie jest przedstawiciel moderacji z mojej ekipy który dogląda wszystkiego i ogarnia temat także wszystko co dzieje się na taktycznym jest monitorowane a moderacja to prawdopodobnie najlepiej powiadomiona grupa
Praktycznie każda poważna ekipa ma swoje przedstawicielstwo w administracji Twoja dobrowolnie z tego zrezygnowała
I jest trzeba tylko przyjąć że są osoby które zjadły zęby na technikaliach serwisie zasadach mechanikach i tym podobnym i czasem wiedzą co robią mimo że może to wyglądać na dziwne
Są a flagi banderowskie to powiem szczerze małe piwo w porównaniu z symboliką ss czy gapami z ukraińskim herbem
Nowy regulamin na szczęście przewiduje takie sytuacje w przeciwieństwie do starego
Oczywiście że wiedzą bo regulamin był sprawdzany przez kilku niezależnych od siebie prawników
I zapisy o wyłączeniu odpowiedzialności zarówno graczy jak i administracji są podstawą funkcjonowania i mają na celu chronić graczy którzy zjawiając się na grze akceptują postanowienia regulaminu lub jeśli tych postanowień nie akceptują zostają w domu
Odowołujesz się do mojego doświadczenia super. Chętnie się z Tobą więc nim podzielę. Aktywnie bawiłem się w rekonstrukcję historyczną przez ponad 12 lat. Przez ten czas zjeździłem kawał Polski będąc na niezliczonych imprezach historycznych zarówno dużych jak i małych, otwartych dla wielu okresów czasowych jak i zamkniętych dla danej epoki. To o czy mówisz czyli zasłanianie symboli na żadnej imprezie nie występowało bo zmienia to dbałość o poprawność historyczna na poprawność polityczna która na takich miejscach jak i w każdym innym miejscu występować nigdy nie powinna. Oczywiście masz prawo uważać inaczej ale jako rekonstruktor z niemałym doświadczeniem nie wypowiadam się bezcelowo i bez obeznania w temacie
Szanuje wytrwałość i dążenie do doskonałości w reko.
Myślę że kolega Jaca pięknie Ci to wyjaśnij w poście powyżej.
Ze swojej strony dodam, niedzielne kulki to nie jest zlot reko a regulamin mówi bardzo jasno o oznaczeniach ect. Albo go akceptujesz albo zostań w domu.
Tyle ze niedzielne spotkanie to nie jest zadna rekonstrukcja
A sorka, usunąłem post
@Palik
Dlaczego nie?
Jaca - uśmiałem się, bo nie do końca wiesz lub rozumiesz o czym pisze.
Obiecuje Ci, że jak mi sie coś stanie na strzelance to pozywając Was - Adminów - pociągnę włąśnie Was do odpowiedzialności karnej , wykorzystując do tego regulamin.
‘Rekonstrukcje historyczne to działania, których uczestnicy odtwarzają wydarzenia historyczne lub okresy przeszłości, najczęściej bitwy lub aspekty życia w wybranym okresie historycznym.’
Wg definicji ludzi madrzejszych ode mnie w temacie, chyba nijak to sie ma do spotkan TS na ktorych jedynyn celem jest wymiana kompozytu
Powiem tak prawnikiem nie jestem ale ufam tym którzy nam pomagali
Myślę że każdy sąd przeanalizuje stan faktyczny na czym polega ten sport i wykładnia będzie taka jak przy paintballu czyli zamknięcie sprawy
Poza tym jak to widzisz inaczej ? Wolna amerykanka ? Żadnych zasad ? Wtedy dopiero by było
Myślę że z takim podejście najpierw będziesz musiał być dopuszczonym do gry.
Zaczęliśmy od strzału w replikę przez oznaczenia a teraz już wygrażasz się kolego sądem. Myślę zaszło to troszkę za daleko.
Jeżeli obawiasz się o swoje życie i zdrowie wynikające z ryzyka ASG polecam zostań w domu. Zmień hobby na modelarstwo i pozywaj producentów kleju i farb za uszczerbek na zdrowiu. Naprawdę…
Ma się bardzo dobrze do niedzielnych spotkań. W czym problem, aby ktoś pochwalił się sylwetką z jakiegoś okresu?
Chłopaki rozmawiają o symbolach które mogą stanowić zgrzyt czy obrazę uczuć. Nie marginalizuj całego tematu od danego problemu.
Skoro kwestia kolesiostwa i ego ma coś na rzeczy skoro pojawia się przez tyle lat? Nie mówię że w 100% ale coś na pewno. Zwłaszcza jak przy próbie dyskusji i wprowadzenia jakiś ustaleń mogących zadowolić obie strony pojawia się argument tyle “nie bo ja tak mówię a jak się nie podoba to tam są drzwi”
Tak jak już pisałem wcześniej jeżeli są wprowadzane jakieś zmiany w regulaminie, zasadach czy czym kolwiek co wpływa na forum i gry organizowane przez członków tegoż forum powinna najpierw prowadzona otwarta dyskusja na ten temat na forum a nie przez dwie osoby na krzyż w trakcie strzelanki. Prowadzona w taki sposób aby każdy mógł się wypowiedzieć, skrytykować lub pochwalić. W ten sposób uniknąć można kwasów czy nieporozumień i da to administracji klasyczny dupochron i podkładkę na jakich ostateczna decyzja jest przez nich podejmowana
Oczywiście takie konsultacje były prowadzone jednakże głównie z najbardziej doświadczonymi graczami bo młodsi często nie rozumieją wzajemnych korelacji zasad albo ich wpływu na grę
Każda ekipa mająca przedstawiciela w moderacji i kilka innych także dostało możliwość przeanalizowania przedpremierowego regulaminu
Każdy mógł wnosić uwagi a poprawek przed premierą było jak dobrze liczyłem koło 300
Od przecinków po całe zapisy