Pytanie o granaty

Czy pociski 40mm do granatnikow od TAGINN licza sie jako pirotechnika hukowa/dymna ergo sa zakazane?

To swietne urozmaicenie rozgrywki dajace wiele taktycznych opcji (szczegolnie ze wzgledu na zasieg)

Wszystko co wybucha i jest miota, jest w Polsce zakazane…
Z resztą cała pirotechnika jest w Szczecinie zakazana
Ale jest tani stil a’la taginn, który można wypełnić mąką czy cyzms :stuck_out_tongue:

Zawsze sie w airsofcie petardami rzucalo, to juz sie skonczylo na dobre? Tak bez wybuchow i dymu to troche chuj*** xD

W Stargardzie na lotnisku to przechodzi. W Szczecinie się walimy w lasach państwowych, więc nie przejdzie. Nawet Thundery nie przejdą…

Czyli rozumiem ze jak wybucha ale nie miota tylko rozpyla krede czy make to mozna? Dobrze Cie zrozumialem?

No nie gadaj ze nawet thundery? Przeciez to na gaz xD rece sie zalamuja poprostu i lezka w oku kreci :cry:

To wali jak FP3 xD
Nie wiem, czy można. Wiem, że nie wybucha. Wydruk jest tak zaplanowany, żeby się rozsypać na części (nie łamać). Ja tam widziałem jak ludzie kazali do siebie z taginów strzelać aby pokazać, że są bezpieczne, ale no i tak jak wybuchają to nie można…

Ja już przestałem tornado nawet używać. W lesie to nikt nie ogarnia jak się kulki sypią, a na ostatnim unikonie się skończyło, że wszędzie sobie poustawiali barykady i wrzucanie tego nie miało sensu, bo wszystko leciało w barykadę.

To chyba ze dummy rounds do taginna xD nie wybucha ale wtedy to do eliminacji pojedynczych celow tylko … chiciaz nadal ciekawa opcja biorac pod uwage ze nawet na 150m lataja.

Btw skad to sie wzielo ze wybucha to nie mozna? Przeciez wszedzie w polsce mozna kupic wybuchowe granaty asg i paintballowe wiec musza byc legalne :sweat_smile:

Granaty swietnie sie przydaja do zakladania pulapek wokolo stanowiska snajperskiego zeby Cie nikt nie zaszedl od tylu jak kampisz.

tak, ale możesz ich używać na prywatnym terenie. Dodatkowo wszelkiego rodzaju pirotechnika publicznie - firewerki - można odpalać tylko w sylwestra :wink:

Więc, jeżeli idziesz na prywatny teren gdzie właściciel mówi, że możesz używać świec dymnych albo granatów odłamkowych to możesz, ale na dziko w lesie nie możesz

Z tym prywatnym terenem to też nie wiem jak to do końca wygląda, ale na z tego co słyszałem to na Jęczydole można walić piro jeżeli pogoda sprzyja chyba, że zakazali.

2 Likes

No i do tego wszystkiego (obojętnie czy można czy nie) dochodzi czynnik ludzki w postaci nieletnich i braku myślenia.
Nieletni nie mogą kupić materiałów pirotechnicznych i nie mogą korzystać poza opieką dorosłych, a kto weźmie odpowiedzialność za nieletniego z piro albo nieletniego na polu gdzie się korzysta z piro?

Zapewne rodzic ktory napisal mu zgode? Z tego co wiem kazdy przychodzi na wlasna odpowiedzialnosc a nieletni na odpowiedzialnosc opiekuna chyba ze czegos nie zrozumialem w regulaminie xD a to mozliwe bo dosyc zawily jest

Niby tak, ale co zrobisz jak jakiś nieletni dorwie się do piro i odwali jakąś jazdę?
Ja należę do osób, które z chęcią by waliły piro, ale swoje widziałem :smiley:
A i bez piro ludzie potrafią odwalać maniane…

1 Like

Takie zycie, okazjonalna maniana jest nieodlacznym elementem prozy zycia, nie latwiej poprostu przejsc nad tym do porzadku dziennego, zaakceptowac okazjonalne aczkolwiek nie czeste draki i dobrze sie bawic? Wkoncu najlepiej czlowiek sie uczy na bledach, jak taki zrobi sobie raz kuku to na nastepny raz juz bedzie pamietal :wink:

Zwykle zasada im mniej regulacji tym lepsza zabawa sprawdza sie w kazdej dziedzinie a tutaj im bardziej sie zaglebiam w to forum tym bardziej dochodze do wniosku ze za pare lat na uniwersytecie szczecinskim pojawi sie nowy kierunek “zasady gry w airsoft” bo jest tego tyle :rofl::rofl::rofl:

1 Like

@TipsyDiver jeśli coś powoduje “nadmierny hałas” to z założenia jest zakazane w lesie, a nasze miejscówki to głownie las … niestety.

Gmina Dobra i ościenne mają całkowity zakaz stosowania wszelkiej pirotechniki na ich terenie(poza nowym rokiem), więc “Dobra” i “Gniazdo” też odpadają.

Nawet na prywatnym terenie niespecjalnie można… chyba, że masz zgode na działalność uciążliwą.

1 Like

Skoro można tylko w Sylwestra to może w ten dzień ktoś zorganizuje pirotechniczną napierdzielanke :sunglasses:

Piernik, jak to ktos kiedys madrze powiedzial… mozna robic wszystko, poprostu niektore czyny maja czasem konsekwencje i wtedy trzeba byc gotowym je poniesc. :wink:

1 Like

nie wiem dokładnie jak to wygląda w sylwestra, ale chyba jest jakieś ograniczenie godzinowe. I jak Gawron napisał, w lesie i tak nie można

W lesie nie można, bo zwierzyna się płoszy i zaczyna uciekać. A że niektóre tereny w lesie są ogrodzone (np. młode sadzonki drzew), to taka sarna kończy zaplątana w siatkę albo jak ktoś ma niefart, to trafia na nią na drodze.

Tak swoją drogą ciekawostka - rozbiórka “Dobrej CQB” została przyspieszona przez władze gminy, bo jakaś grupa ASG przyjeżdzała tam postrzelać w akompaniamencie granatów. Powodowało to kilka interwencji Straży Gminnej itd.

Gdyby nie to budynki mogłyby postać ciut dłużej.

2 Likes

@Gawron89 Nie znalazlem nic odnosnie wymagan jakichkolwiek pozwolen. Ta dzialalnosc uciazliwa wymaga pozwolenia tylko jesli jest to biznes, jesli nie robisz tego w ramach dzialalnosci gospodarczej to wolna wola.

https://www.biznes.gov.pl/pl/portal/ou44

Ewentualnie wnerwieni sasiedzi moga wniesc sprawe do sadu ale takie rzeczy ciagna sie latami i w tym czasie mozna sobie ciagle rzucac granaty dopuki sad nie orzeknie ze jednak nie. Do czego i tak raczej by nie doszlo.

Jest jeszcze w polskim prawie opcja “zaklucania porzadku” za co wezwana policja moze wlepic kare ale to max 500zl wiec wystarczy wliczyc to w koszta imprezy i mozna miec przepis w dupie.
( wiem z autopsji bo jak jeszcze jak bylem na studiach to zawsze jak robilismy imprezy olewalismy pukajaca policje i zostawiali w skrzynce kartke z wezwaniem do zaplaty i najwyzszy wymiar kary zostawiaja wtedy czyli 500zl wlasnie)
Wiec jesli teren prywatny i ogrodzony to o ile sie ich nie wpusci to mozna olac i potem poprostu zaplacic.

Napewno jest wiecej furtek, gdyby glebiej w tym pogrzebac. Jesli sie bardzo chce, to wszystko sie da zrobic i zalatwic :wink: