Pytanie o Baofeng

Mam kilka pytań odnośnie Baofenga UV-5R
1.Czy gdzieś w polsce/ktoś sprzedaje takie adaptery z 2Pin k1 do 3.5, nie musi być nawet z PTT
2. Czy jeśli już miabym ten adapter to mógbym podlączyć Baofenga zwyklym jackiem pod ochronniki sluchu, czy jest z tym więcej zabawy
3. Czy w przypadku gdy ani ochronniki sluchu nie maja mikrofonu, a jedyny jaki pozostanie to ten wbudowany w baofengu, czy dalej bedzie dzialal

Mamy już grupe kilku ludzi i fajnie by bylo mieć tą możliwość komunikacji, więc wolę spytać się kogoś bardziej obeznanego, bo chwilę poczytalem i jest to dla mnie lekko przytlaczające.

Przewody i komunikacja po nich jest analogowa - możesz dowolne dzielić sygnał o ile połapiesz się do właściwych przewodów.

Wtyczka w bao jest w standardzie Kenwood i z niego szukasz przejsciówek.

To czego potrzebujesz na teraz to gruszka od BAO:

Ma wbudowany port jack:

• kiedy port jest wpięty działa tylko jako mikrofon i przycisk do nadawania,
  • kiedy port jest wolny działa jako mikrofon i głośnik + przycisk.

Tanie i praktyczne.

O jakich ochronnikach słuchu mówisz?
Jeśli masz na myśli słuchawki aktywne z redukcja to fajny pomysł na CQB z dozwolonym piro - tam robi robotę.
W przypadku lasu … upośledzi Cię jedynie :wink:

1 Like

Miałem w planie kupić Walkers Razor Slimy, czysto z ciekawości do takiego sprzętu i pod wygląd wizualny, a że jest możliwość podpięcia baofenga to czemu nie. Problemami i wadami będę martwił się później :wink:

Jeszcze w sumie się zapytam, jak już wszystko kupię i ogarnę, wiesz czy jest tutaj jakiś poradnik/post jak to zsetupować, jakich częstotliwości omijać itd., albo czy Ty masz jakieś porady?

Mówisz o tych które są po <100 na Alie i po 300+ militaria?

Mam to coś… Ani to do lasu, ani to pod radio. Jako ochronnik słuchu przed petardami się nada :rofl:

Wlaśnie zdziwil mnie trochę ten rozstrzal cenowy. Jakieś sugestie dobrych ochronniów, powiedzmy że w podobnej cenie?

ale szukasz do asg czy na strzelnice?

Czysto pod asg, no i bardziej pod komunikacje

Mogę Ci dać pomacania te które mam, abyś sprawdzil:

• podbijają dźwięki otoczenia jak prawdziwe aktywne
  • coś tam tłumią…ale nie położyłbym na szali swojego słuchu, gdybym miał z tym pracować.
  • mikrofony otoczenia są Omni kierunkowe, więc tracisz zdolność do lokalizacji kierunku dzwieku.
  • regulacja głośności jest sprzężona z regulacją głośności otoczenia.

M32 i inne pokrewne w ten cenie najpewniej korzystają z tej samej elektroniki.

Fajna zabawka, ale nic więcej :smirk:

A jaki to model i w jakiej mniej więcej cenie można dostać?

ogarnij sobie earmory z alliexpres, cena będzie podobna i na asg wystarczą. Są wersje z mikrofonem i bez i z odczepianym. Jedyny minus, że musisz dokupić kenwooda z przyciskiem PTT i wejściem militarnym, który podobno musi być też earmorowy, ale z tego co ludzie o tych z alli pisali to działa na innych. Jak o nich chcesz więcej wiedzieć to może ktoś kto ma chińskie tutaj ci opisze, ale można wygrzebać z alli m32 z mikro do 200zł.

Specjalnie wygrzebałem z fejsa. Za 230 masz z ptt i montażem. Ludzie to kupują i ciągle na nie polują, więc coś jest na rzeczy.

Inna opcja to sordiny, ja mam, czy polecam? Cenowo to kupiłem je na jakiejś promocji na gunfierze, chyba 220 dałem. (Zestaw słuchawkowy Sordin - MC - airsoft, asg, militaria) O montażu do hełmu zapomnij, a jak znajdziesz w chińskiej cenie to daj znać, ale taki co się trzyma, a nie wisi na drucikach i udaje. Ja mam rzeźbiony od earmorów. Jak działają? Czasem aż za dobrze. Tak dobrze, że słyszę swoje kroki nawet gdy stoję, jak się gałąź złamie za głośno to się wyciszają, a jak za mocno wieje to słyszę szum. Na nocnych strzelankach słyszę jak przeciwnik gada 50m dalej. Minus dla mnie to twarde gumy i mikrofony z przodu, trochę zakrzywiają dźwięk przestrzenny. Z tyłu też łapią całkiem całkiem, ale jak ktoś do ciebie szepcze z tyłu/boku to zapomnij. Większy minus to wymiana baterii. Niby wystarczy klepnąć i batka ma wyskoczyć, ale ja się już nauczyłem wydłubywać drucikiem, może to tylko u mnie…

Aaaa, na ostatnim cqb z piro to ja na petardy nie zwracałem uwagi :rofl:

@brzez miał jakieś chińskie-chińskie słuchawki za 100 z alli, ale chyba je rozwalił zanim wziął w teren :sweat_smile:

Jak nie chcesz aktywnych to sobie ogarnij chińskiego bowmana. Z ptt powinieneś zamknąć się w 150zł max z kraju. Da się to przyczepić do hełmu na patencie i jest wygodnie. Nie zagłusza też otoczenia.
Takie coś, tylko nie tą wersję, bo mikrofon jest dokręcany i lubi odpaść. Niby można podkleić, ale osobnik, który miał po mnie tego nie zrobił…

1 Like

Chyba te miał Brzez, ale jakie funkcje mają to nie wiem, bo nie ruszałem.

Wygladaja podobnie jak te Razory
A coś takiego

Jakaś normalna firma, czy nie warto?

no to, to jest jakiś earmor pod nazwą z dupy, czytaj “chińszczyzna”. Prawdopodobnie to samo co ci dałem linka, tylko płacisz im tyle co za cały zestaw z chin :stuck_out_tongue:
Większość elektroniki na gunfierze to jest to samo co na alli z grubą przebitką cenową i ładną nazwą firmy.
A na militaria nawet nie patrz, bo tam jest jeszcze drożej chyba, że chcesz kupić oryginały na strzelnice, ale i tak pewnie można znaleźć taniej :wink:

Chyba zdecyduje się na te earmory z ali. To jest caly zestaw z okablowaniem do baofenga?

obraz
musisz wybrać 1 z 3 ostatnich. Jak ci się nie spodoba to niby można robić zwrot i tyle :stuck_out_tongue:

Dobra, to dzięki panowie za pomoc :pray: Jak coś to będę wiedzial do kogo się zwracać o pomoc :wink:

@FRIK a jaka jest roznica miedy earmorami z alli a z oficjalnej stronki earmora? Tylko w brandingu czy jest tez roznica w jakosci bo roznice cenowe sa kosmiczne z tego co podajesz.

Ja mam oryginalne M32 mark 3 z ich stronki i dobrze mi sluzyly puki co ale myslalem o zmianie na nowszy model i teraz zasiales ziarno zwatpienia… czy nadal zamawiac z oficjalnej czy przestawic sie na alli i zaoszczedzic bo jak to mowila dosia, skoro nie ma roznicy, to po co przeplacac…

Liczy sie dla mnie przede wszystkim jakosc, cena ma drugorzedne znaczenie ale tez nie lubie przeplacac za cos co moge dostac taniej :laughing:

Zapatruje sie na M33 Milpro, maja fajny montaz do kasku, bo ten od 32 do ARC mi sie polamal, tandeta😅

nie odpowiem ci na to pytanie, bo nie otwierałem oryginalnych earmorów i nie otwierałem tych z alli. Otwierałem za to swoje sordiny i wszystko wygląda jakby miało się urwać od mocniejszego dotknięcia. Swoich sordinów też nie miałem okazji zabrać na strzelnice, więc nie wiem na ile one naprawdę działają :stuck_out_tongue:

Ale skoro masz oryginalne, a i tak chcesz kupić kolejne to możesz dla nas sprawdzić :wink:

Sam bym już dawno zamówił earmory z alli, ale czekam aż sordiny mi się rozwalą, a jakimś cudem im się to nie udaje :smiley:

Hehe, nie glupi pomysl. OK zamowie te z alli i zrobie porownanie side by side :smiley: moze nawet jakies wyswietlenia na yt na to zlapie :sweat_smile:

1 Like