Jeszcze mam jedno pytanie o baofenga. Czy na korzystanie z niego tak jak niektorzy na strzelankach trzeba mieć pozwolenie?
Oficjalnie musisz mieć licencję.
Nieoficjalnie …
Rozumiem, a czy gdybym nieoficjalnie wziął go na następną strzelankę, to będzie ktoś kto pokaże mi co i jak?
szczerze ci powiem, że z pamięci niewielu pamięta. Odpal youtuba i w 10min ogarniesz
bardziej chodzilo mi o to na jakich czestotliwosciach moge sie komunikowac, czy kazda grupa ma swoja prywatna czestotliwosc, tego typu rzeczy, samo dzialanie ogarne
jeżeli już się korzysta to ustawia się drużyną, zakładając, że są chętni. Jak przychodzi jakaś ekipa to jedzie na swoim. Z baofengiem jest ten plus, że można ustawić nasłuch na jednym, a nadawanie na drugim. Ósemka ma 2 klawisze dzięki czemu można nadawać jednocześnie na obu kanałach, ale tam są jakieś kombinacje z ptt, nie pamiętam dokładnie, ale aby ptt działało trzeba chyba na górnym kanale ustawiać.
Przede wszystkim ogarnij sobie opcje, aby miła pani ci nie gadała i radio nie piszczało przy klikaniu i ogarnij jak się przestawia na wpisywanie ręczne kanału
A no i jak będziesz głupoty gadał na radiu to będziesz opierdalany
A macie jakiś ‘zakres’ czestotliwosci na ktorych sie ustawiacie albo jest zalecane zeby go nie przekraczac?
nie pamiętam. Bezpieczne są 46x xxx (czy tam 446 xxx, radio mi padło, nie chce mi się googlać, to twoje zadanie domowe ). Ogólnie na youtubie jest jak sobie zaprogramować podstawowe polskie. Z baofengiem są różne akcje. Na kolei nadawali nam STOP - wszystkie maszyny się zatrzymują. A kiedyś na strzelance poustawialiśmy jakąś z dupy i nas podobno wojsko łapało (tak słyszałem, nie interesowałem się czy prawda).
Więc jak napisał Gawron, “oficjalnie licencja” na używanie jakichś krzywych częstotliwości
Dobra, to poogarniam co się da, a jak coś to podejdę, podpytam. Dzięki
Legalnie w tym kraju, bez pozwolenia, możesz używać radia, które, łącznie:
- Ma moc do 0,5 W maksymalnie. Większość Baofengów się nie łapie - ciagną 5W, 8W albo i lepiej.
- Ma niewymienną antenę. Większość Baofengów się nie łapie - mają wymienne anteny (możesz sobie wkręcić lepszą).
- Pracuje w zakresie częstotliwości PMR https://pl.wikipedia.org/wiki/PMR_(radio)
W praktyce - cuda widziałem na strzelankach i na scenariuszach, i jestem stuprocentowo pewien, że poza pojedynczymi przypadkami posiadaczy licencji krótkofalarskich (zdarzają się) ludzie papierów na to nie mieli.
Nie słyszałem, żeby ktokolwiek w Polsce miał z tego tytułu problemy.
Na częstotliwościach 70cm (PMR i FRS) myślę, że możesz operować bez problemów.
Na 2m to już trzeba uważać, żeby nie wchrzanić się tej czy innej mundurówce - czy też kolei. Złapać to Cię raczej nie złapią (musiałbyś mocno zaleźć im za skórę, żeby im się chciało), ale po prostu nie ma potrzeby być wobec nich złamasem.
Częstotliwości 6m… na dziś Cię nie interesują, bo Twój Baofeng na tak niskie i tak nie zejdzie
A orientujecie sie moze czy swiadectwo GOC GMDSS ma tez zastosowanie na ladzie? Bo ogolnie to uprawnia do obslugi wszystkich rodzajow morskich, urzadzen radiowych nadawczo odbiorczych i stacji nadbrzeznych, wszedzie na swiecie.
Ale nie mam pojecia czy na ladzie tez to akceptuja