Temat nie jest zobowiązujący, nie wprowadzi zmian w regulaminie, nie ma być powodem bólu i krzyku rozpaczy małych asgejów, którym znów coś zmieniono.
Wielu z nas wydaje się, że wiedza najlepiej czego oczekuje środowisko
Tym razem nie rozmawiamy o limitach, nie chce słyszeć tego tematu i sukcesywnie będę usuwał wszystkie wypowiedzi skupiające się tylko na tym.
W ramach toczących się dyskusji chciałbym poznać opinię większej liczby graczy i osób ze środowiska na to, jak zapatrujecie się na aspekt ograniczeń pewnych funkcjonalności replik i ich powiązań z “palnymi odpowiednikami”. Jak wiecie , gramy w plastikowe kulki. Część chce to robić na totalnym luzie, a część uderzać w tony militarne i realizm.
Małą seria otwartej ankiety w której każdy może oddać głoś
Czy istnienie “palnego odpowiedni” karabinka/pistoletu jest dla Ciebie istotne?
Tak
Nie
0głosujących
Czy kaliber pocisku udawany przez replikę powinien wpływać na jej klasyfikację (przykład: czy replika z magazynkiem 9mm np. ARP/MP5 może być DMR/KM? Czy replika w z magazynkami 5.56 może być DMR/KM?)
Tak - rozmiar magazynka powinien definiować klasę repliki i jej moc.
Nie - nie ten czynnik nie powinien mieć wpływu na klasyfikację.
0głosujących
Czy repliki o mocy wyższej niż 1.9J powinny posiadać dodatkowe ograniczenia i wymuszenia jak: konieczność posiadania optyki, limitacja szybkostrzelności, wymagany bipod?
Tak
Nie
0głosujących
Czy uważasz że ograniczenia typu DMR-mode dla replik > 1.9J są potrzebne?
Tak
Nie
0głosujących
Czy uważasz, że ogranicznie ROF dla replik KM jest potrzebne?
Tak
Nie
0głosujących
Czy repliki typu LevarAction (G&G Levar, SSX10 z dźwignią) powinny być klasyfikowane tak jak dotychczasowo jako karabiny snajperski (dwu lub cztero taktowe) czy jako DMR?
Karabiny dwu lub cztero taktowe
DMR
0głosujących
Czy repliki LKM bazujące na bazie M4, ale z upperami pozwalającymi na podpięcie taśmy nabojowej powinny być traktowane jako KM na równi z M249 i pokrewnymi?
Tak
Nie
0głosujących
Czy repliki KM niezależnie od bazy powinny posiadać wymóg wagi minimalnej, który wyeliminuje repliki zbyt lekkie w stosunku do generowanych przez nie mocy. W myśl zasady “KM ma być duży i ciężki”.
Tak
Nie
0głosujących
Czy dokładna lista replik dopuszczonych do bazy na KM będzie lepszym rozwiązaniem niż dotychczasowy zapis regulaminu mówiący o wybranych cechach?
Tak
Nie
0głosujących
Czy Karabiny na bazi działka gatlinga o wysokiej szybkostrzelności powinny być dopuszczone w limicie KM? Przykład Well WE23.
Tak
Nie
0głosujących
Czy repliki M4/AK posiadając lunetę i długą lufę powinny być traktowane na równi z replikami DMR na bazie SR25, SVD i pokrewnymi?
Tak
Nie
0głosujących
Czy karabiny snajperskie z uwagi na wysoką moc i niską wagę powinny posiadać w ramach balansu ograniczenia np. w postaci limitu maksymalnej ilości amunicji?
Ad. 2.
Kaliber powinien mieć wpływ ale na zasadzie amunicja pistoletowa / amunicja karabinowa, bez kierunku na dokładny kaliber, bo wtedy będzie lista dopuszczonych replik itp, co w ASG ma mały sens.
Wg mnie, jest to trochę nad wyraz interpretowane, wiadomo, realizm nie równa się ASG. Przykładowo Czemu np PCC albo KV 9mm/45ACP mają być zakwalifikowane tylko na CQB skoro idąc tą drogą i chcąc “realizmu” z takich palniaków i tak strzelamy na odległości “praktyczne” nie większe niż 50-100m, gdzie każdy wie że w ASG 100m to już jest naprawdę “porządany” dystans dla topowych DMRek i Snajperek. Idąc tą metodyką, nie powinno być w ASG replik broni o kalibrze większym jak parabellum bo nie będzie miało to rzeczywistego odniesienia do realizmu rozgrywki.
Jaki byłby problem, gdybym zrobił sobie DMRkę z repliki przykładowo MCXa .300, i tak w ASG trafię w cokolwiek na max 80-100m gdzie w palnej mogę tym strzelić celnie na 200.
Nie wiem czy napisałem to w sposób jaki myślałem, ale myślę, że część zrozumie o co mi chodzi, może źle to interpretuję, jeżeli tak, proszę o poprawienie mnie.
ja mam na mysli aby nie było KMów albo DMR robionych z AAPa albo MP5 i podobnych (czyli amunicja pistoletowa). Imho żeby biegać z nim w ramach “szturmu” jest ok, bo czemu nie.
Natomiast wszystko inne karabinowa, bo też ma to sens “palny”, oczywiście tak jak piszesz, asgejowanie to nie palna, ale tez nie róbmy z tego paintballa gdzie biega się w dresie z laserową dzidą
A poza tym - jak sobie zrobię miotacz absurdu albo kupię replikę czegoś z gier i filmów, to jak to będzie klasyfikowane?
Na ten przykład, M41A Pulse Rifle z “Obcy: Decydujące Starcie” - byłby traktowany jako “karabin” (bo w filmie to oficjalnie nazywa się “karabin”… tylko jakiego niby kalibru, skoro to czysta fantastyka? Wymyślonego 10mm Caseless?) czy jako pistolet maszynowy (bo rekwizyty do filmu budowane były na peemach Thompson M1)?
Replikę SoroSuub Stromtrooper One (podstawowej broni imperialnych szturmowców w Gwiezdnych Wojnach) też ktoś na rynek wypuścił, w oparciu o replikę peemu Sterling (który był także bazą dla rekwizytów w filmach. Branie kalibru z fikcyjnego blastera to dopiero wyzwanie…).
Jak lubię realizm, tak uważam, że w tej kwestii gra jest niewarta świeczki. Na dotychczasowych zasadach oba te - równie pełne klimatu, jak średnio praktyczne - wynalazki możemy zaklasyfikować wedle generowanej energii kulki: albo jako “repliki CQB” albo “repliki do lasu / szturmowe”.
Klasy takie jak MG, DMR czy snajperka to dla mnie szukanie wymówek, by mieć więcej mocy w replice, i skoro już muszą być - możemy na nie nakładać ograniczenia konstrukcyjne.
W skrócie - obecny system uważam za wystarczająco dobry, i nie widzę potrzeby grzebania w nim dalej
Nie spotkałem też nikogo robiącego MG z MP5 z bębnem. A wiesz, jak długi mam staż w środowisku choć przyznaję, frekwencja w ostatnich latach mocno mi siadła.
JA zawsze byłem zwolennikiem PCC, fajne, małe, lekkie, zgrabne, sam właśnie jedno zrobiłem sobie pod szturm, i teraz pytanie, co będzie komu przeszkadzać jak zrobię sobie to np pod DMR? Jaka będzie faktyczna różnica w rozgrywce pomiędzy DMR np TR16 308 a PCC z długim frontem? Ja osobiście uważam, że żadna, z drugiej strony brnąc w to dalej dlaczego np takie PCC nie może być DMRką a jakikolwiek AR może być DMRką, gdzie palny odpowiednik repliki która przypomina AR’a jest na .300 blackout?
Dlatego wg mnie, nie widzę żadnych przeszkód aby ktoś zrobił sobie DMRke z MP5, MP7 czy np z MK23 (SSX303), to są tylko i wyłącznie względy estetyczne które nie wpływają w żadne sposób na “niedzielną” rozgrywkę. @Errhile dobrze zaznaczył, jest dobrze jak jest, są limity mocy, niech tak zostanie, co kogo interesuje z repliką jekiej broni planej bądź innego lasera czy blastera będę biegać? Nie róbmy z niedzielnych strzelanek rekostrukcji bitew i forum rekonstrukcyjnego. Wiadomo, pewne ograniczenia są potrzebne, nigdy nikomu się nie dogodzi, ale siłowe zmuszanie kogoś do jakiś zmian w estetyce repliki jest dla mnie krótko mówiąc słabe. Ja zaraz wpadnę na pomysł że robię z Krissa DMR i dlaczego mam być w związku z tym w jakiś sposób ograniczany, co złego jest w tym buildzie, że nie będę mógł z niego korzystać na strzelance?
ja jako pasjonat asgejowania i bycia tacticool chcę uniknać robienia z asg paintballa, bo paintball jako samodzielna zabawa istnieje i jak kogoś nie obchodzi z czego strzela i w co jest ubrany, to w sumie paintball jak znalazł
w sensie że strzelanki maja dla mnie klimat który wynika z m.in. może i nieudolnej, ale jednak próby symulacji konfliktu zbrojnego na bazie zabawek przypominających realną broń (stąd “replika” a nie “marker” jak w PB), a takie zabawy, że każdy ma różową laserową dzidę i biega w dresie to już istnieją osobno, po co robić z ASG drugi paintball
Dokładnie, zgadzam się z tobą w 100%. Ja bardziej staram się trzymać kategorii klasyfikowania replik czyli już z definicji czegoś co istnieje do wymogów. Nie chciałem zabrzmieć jakbym był zwolennikiem tego co opisałeś, bo też preferuję zachowanie estetyki “realizmu”. To o czym mówisz to temat na osobny odcinek, bo jak wiadomo każdy ma swoje preferencje i kupuje co mu się podoba, a to, że 99% społeczności airsoftowej nie przepada za “designem” stylówki kogoś to jest rzecz oczywista. Z drugiej strony trzeba też zwrócić uwagę na “wartość” gracza nad jego “estetyką”. ZAZNACZAM, ŻE NIKOMU NIE UJMUJĘ. Co mi po nowym graczu który wczoraj zaczął zabawę z ASG i wgl militariami, nie ma pojęcia o tym, co trzyma w rękach i jak tego używać, ma super szpej, kamizelki koszerne, 1:1 reko Gromu czy Sealsów, VFC GBBR, wygląda jak milion dolarów jak przed nim jest dużo nauki. Po drugiej stronie mam gracza który jest przebrany za tęczowego troopera z serialu Gwieździste Wojny, ma na sobie Elytre z Minecrafta a strzela z ToyTech Calico M100, jest super świetnym graczem który przenosi rozgrywkę, taktykę na zupełnie inny poziom, ogarnia, zna zasady. Wiadomo, nikomu się nie dogodzi ale tzreba też spojrzeć inaczej. My w lesie, staramy się trzymać realizmu jak kolwiek by to nie wychodziło, trafi się na 100 jeden taki storm trooper. Speedsoftowcy mają swoje podwórko, paintballowcy mają swoje, gelblasterowcy mają swoje. Ja też jestem pasjonatem asgejowania i bycia tacticool i też za wszelką cenę chcę unikać robienia z ASG paintballa, ale czy posiadanie MP5 z drumem w limicie KM i bycie “gorszym” bo to nie realistyczne to nie jest trochę przesada?
Ja jestem zdania, że jak jest dobrze to nie ma co zmieniać, nigdy nikomu się nie podpasuje, za gnoja latało się po lasach i innych ruinach, nikt nie pytał ile masz '“dżuli” ile masz “efpeesów” liczyła się zabawa, wiadomo, czasy się zmieniają i bezpieczeństwo staje się coraz ważniejsze, ale na tym to powinno się skończyć, nie ingerujmy w to co kto lubi, kto jakie ma upodobania i kto chce czym strzelać, trzymajmy się obecnych zasad. Dobrze jest jak jest. Każda zmiana zasad, limitów będzie przynosić złe i dobre rzeczy, teraz tez jest i źle i dobrze. Można doszukiwać się pozytywów, ale i tak każdy widzi tylko negatywy, kulki bio; ble, DMR mode; ble. Poczekajmy kilka, kilkanaście lat to będziemy mogli strzelać porzeczkami ze słomek i uwierzcie, będziemy się super bawić.
A co tam też dorzucę swoją cegiełkę. Co do dmr to tutaj kwestia jest ciężka. Przede wszystkim powinny zostać wprowadzone inne limity moty. Przy obecnych nie ma sensu budowy klasycznego 4 taktu jak zyskuje się niewiele mocy ale znaczne ograniczenie szybkostrzelności. Zachęcam do zorientowania się jak limity mocy wyglądają obecnie na popularnych dużych grach. Co tyczy się kalibru w świecie broni palnej. Tak owszem dmr na bazie pistoletu maszynowego jest pomysłem dziwnym i sam bym w to nie szedł. Jako broń szturmowa jak najbardziej, bo do tego między innymi pmy były projektowane chociażby w drugiej wojnie światowej. DMR na bazie amunicji pośredniej nie jest niczym nadzwyczajnym. VSS vintorez, Mk12 SPR, m27 IAR. Są to karabinki precyzyjne na amunicje pośrednią które spełniają role broni precyzyjnej, wyborowej. Co do kmu tutaj też powinna być zmiana. Bo dlaczego takie m249, stoner 63, lmg na bazie m4 jest traktowany jako km tylko dlatego że ma '“taśmę” a już BAR m1919, RPK we wszystkich odmianach, ZB26, czy m27 IAR już nimi być nie mogą chociaż w świecie broni palnej są to bronie wsparcie, karabiny, karabinki maszynowe
minąłeś się z fizyką i rzeczywiśtościa o jeden rząd wielkości
To CQBówka lata na 50m, szturm na 75m, Dmr na 85m a snajpa w okolicy 95m. Mówimy o powtarzalnym celnym strzale w idealnych warunkach;)
KM - wymóg wagi, zasilania z boxa i konstrukcja przystosowana do zasilania z taśmy
KM historyczne typu zb26, typ 96 i podobne - wymóg wagi i całkowitej długości.
DMR - wymóg długości lufy, konstrukcja magazynka i komory zamkowej (sry, bez aap z adapterami na stanagi) umozliwiająca korzystanie z amunicji karabinowej i dmr mode