Opuszczona szkoła w Policach, ostatnia nadzieja na godziwe CQB

Opuszczona szkoła w Policach, znajdująca się tuż obok dawnej fabryki paliw.

Szkoła=teren gminny=raczej mało kto się tym przesadnie interesuje, co potwierdza moja wizyta, wizyty moich znajomych i opinie urbexowiczów w internecie.

Do szkoły wchodzi się z ulicy, bez żadnych parkourów. Brama, która do niej prowadzi, latami nie była zamykana i zdążyła zarosnąć. Jedno wejście prowadzi do piwnicy, drugie na parter. Większość okien jest zamurowanych, lub zabitych deskami i dobrze, mniejsza szansa, że losowa kulka gdzieś poleci. Cała ochrona obiektu kończy się na tabliczce, że obiekt grozi zawaleniem (wszystko wskazuje na to, że jednak nie grozi). Szkoła ma wymiary zewnętrze 18x95m.

Szkoła ma piwnicę, parter i 1 piętro.
Parter podzielony jest na 2 oddzielne sekcje, może poruszać się miedzy nimi tylko wchodząc na pierwsze piętro. W każdej sekcji znajduje się jedna klatka schodowa.
Schemat większości miejsc jest prosty - korytarz z pomieszczeniami po bokach. Brzmi jak koszmarne miejsce do gry, jednak sytuację ratuje fakt, że wiele tych pomieszczeń posiada dodatkowe przejścia między sobą, wnęki i tym podobne. Dodatkowo około połowa pomieszczeń posiada zamontowane drzwi, a reszta leży na podłodze, umożliwiając stawianie barykad.
Poza zwykłymi pomieszczeniami, w jednej sekcji znajduje się sala gimnastyczna (wygląda jak arena do walki z bossem), a w drugiej siłownia.

Piwnica jest niewielka, wchodzi się do niej z parteru, lub z podwórka. Niestety, większość piwnicy jest zalana kilkoma cm wody, w lato powinno jej nie być.

Zaznaczona na fioletowo budka wydaje się częściowo opuszczona, lecz w jednym oknie świeciło się światło i stal samochód. Osoby w środku nie wyraziły jednak zainteresowania naszymi poczynaniami i ostentacyjnym podjechaniem samochodem pod same drzwi szkoły. Jeśli czegoś pilnują, to raczej fabryki paliw.
Widać zły stan budki na zdjęciach ze Street View (są sprzed 2 miesięcy).

Widzę to jako miejsce do strzelanki w trakcie której raczej nie wychodzi się z budynku, ewentualnie tylko po północno-zachodniej stronie. Nie wydaje mi się, by pojemność była większa, niż 30 vs 30 osób.

W ramach bonusu dodam, że obok znajduje się opuszczony magazyn. Potencjał na dzikie strzelanki jest zerowy, jednak gdyby znaleźć właściciela, to można by tam zrobić epicką arenę.

Zdjęcia szkoły: Szkoła w Policach – Google Drive
Film: https://www.youtube.com/watch?v=ok4bqqbvlFU

2 Likes

Bujne sie jurto na scouting :wink:

2 Likes

mmmmm… pobawimy się w amerykę?

3 Likes

To wygląda jak szkola z Silent Hill

1 Like

Kiedyś badaliśmy z Kleszczem i KmK temat magazynu obok. Szkoła nie przejdzie.
Raz, że pojawia się tam ochrona. To że Grab trafił akurat na brak ochrony to przypadek.
Dwa. Wszystkie okna i drzwi są zabezpieczone więc w środku jest po prostu za ciemno.
Trzy. Cywil, cywil, cywil. Tam non stop ktoś chodzi na spacery na teren fabryki, przechodząc drogą zaraz obok więc było by co chwilę przerywanie gry.

Z informacji jakie ja uzyskałem tamten teren szkoły, magazynu jest wyposażony w kamery i nieopodal jest wybieg dla koni właściciel nie lubi airsoftu tam. I to co mówił ochroniarz to magazyn jest zajęty przez komornika bo to jest stary magazyn Netto

Miejscówka fajna, ale w środku fotopułapki i non stop ganiająca ochrona, pomysł fajny, ale raczej nici.

2 Likes

Potwierdzam, teren zamknięty, aczkolwiek fotopułapek nie było jak byliśmy. Sama szkoła ( w środku) mega miejscówka ale w obecnej sytuacji nie do zrealizowania.

Hala/magazyn obok mega średnie i bez większego potencjału.

1 Like

Byłem widziałem, mogę się wypowiedzieć.

Szkoła:

• piekny teren, ale w obecnej chwili niegrywalny z uwagi na zamurowane wejscia. Przepychanie sie po jedynym korytarzu nie ma sensu.
  • Bezpieczeństwo lepsze niz na Uniconie, ale tez nie jest super.
  • Bez prawnej zgody do użytkowania bez szans, bo trzeba by sporo modyfikacji w budynku wprowadzić.

Magazyn:

• zdecydowanie bardzie grywalny na chwile obecną.
  • stadnina koni będzie pewnie problemem.
  • Potencjalnie dwa piętra zdatne do użytku po zabudowaniu przeszkodami.
  • Pod “Airsoft” to znacznie większy potencjał niż szkoła z jednym głównym korytarzem.

Tak czy siak, bez zgody oficjalniej nic nam to da, jak nie stadnina to nietoperze itd.
Jedyna opcja to albo pozwolenie od wściela terenu, albo nabycie terenu.

1 Like

Każde hobby jest w stajnie ogarnąć sobie coś takiego, tylko szczecińscy aesgeje wolą latać latami po lasach.
Faktycznie, gdyby znaleźć właściciela i lekko przerobić budynek to mogłoby być ciekawe miejsce do gry. Ale to wymaga kogoś kto ma chęci, umiejętności i pieniądze.

Myślę, że gdyby właściciel był ugodowy to kwestia pieniędzy może być kolejnym problemem. Wątpię żeby nasze środowisko wyłożyło hajs „ot tak” (mam tutaj na myśli jakąś zrzutkę czy coś w ten deseń). Odnoszę jednak takie wrażenie i mam cichą nadzieję, że gdy ten temat zacznie być faktycznie poruszany to może coś z tego wyjdzie.

To ciekawy temat, jezeli jest w rekach komornika to powinien byc jakis przetarg na to otwarty…

Już po przetargu, ale nie wiemy kto wylicytował obiekt.

No to juz lipa, ponokazyjnej cenie sie nie dostanie tego… ewentualny wynajem jako grupa lub stowarzyszenie.

Temat jest zywy od zawsze i sa mozliwosci ale zeby takie rzeczy mogly funkcjonowac to trzeba oficjalnie zarejestrowanego czy to klubu czy zgrupowania czy innego zwiazku łowieckiego czy hobbystycznego… z budzetem, skladkami itd. Wtedy mozna glosowac, wynajmowac obiekty, przerabiac, jest budzet jest impreza.

Trzeba tylko pamietac ze nikt nie jest instytucja charytatywna zeby w czynie spolecznym wykladac kase ale jestem pewiem ze znalazlo by sie pare osob ktore chetnie wlozylyby troche zaangazowania w rozwoj tego hobby i nie potrzebuja na tym zarabiac byleby nie byc stratnym…

Kwestia w lekkiej zmianie mentalnosci ogolnej spolecznosci asg, ze chuj z jakoscia zabawy, byleby tanio a najlepiej gratis… bo to uczciwa cena przeciez za wszystko.

3 Likes

Czasami myślę, że jakby straż leśna nas zaczęła ganiać, to nawet by to na dobre naszej społeczności wyszło, bo zaraz by się znaleźli chętni, środki i własne miejsce.

1 Like

:+1:Chęć jest
:+1:Kasa jest
:-1:Miejsc brak

Fajnie jakby ktoś otworzył taką komercyjną halę do ASG na pewno byłoby wielu chętnych!

1 Like