Zgodnie z moimi zapowiedziami w dziale “Witam, chciałbym się przedstawić” przedstawiam efekty moich wyczynów krawieckich.
Całość była wzorowana na produktach oferowanych przez Miwo Praszka oraz Miwo Lubliniec.
Na zdjęciach prezentują się:
Kamizelka z rodziny Fast Attack Plate Carrier (P.S.P.B.-2)
Plecak strzelecki (uproszczony Mikrus)
Apteczka osobista
Cargo małe
Podwójna ładownica M16/M4
Bandolier na 6 mag. M16/M4
Ładownica na 1 magazynek pistoletowy
Kabura pistoletowa (gadżet)
Panel administracyjny z miejscem na mapę
System 25mm. Poliamidowe taśmy przeplatane dodatkowo wzmocnione taśmami polipropylenowymi. Trzymają się na napach. Potrójne przeszycia taśm, bez rygla.
Kamizelka posiada miejsce na wkłady/atrapy wkładów z przodu oraz z tyłu. Plecak to jedna główna komora z trzema kieszeniami płaskimi - jedną zewnętrzną zamykaną na rzep i dwiema wewnętrznymi. Apteczka rozpinana w całości, wewnątrz dwie płaskie kieszenie oraz obszycie gumami. Panel administracyjny z przezroczystą folią chroniącą mapę/dokumenty przed deszczem. Kabura z dwoma zabezpieczeniami - taśma oraz guma.
Proszę nie sugerować się sposobem wykończenia oraz estetyką klap w bandolierze. Maszyna pętelkowała - docelowo będą wyglądać tak jak klapa podwójnej ładownicy.
Co nieco o materiałach:
Materiał to cordura 1100D w kamuflażu mtp, nie pamiętam czy jest wykończona w IRR. Taśmy poliamidowe i polipropylenowe oraz gumy od Pasamonu. Rzepy velcro. Klamry i regulatory bliżej nieokreślone. Taśmy suwakowe i suwaki Alpcha Technology. Nici Ariadna Tytan 40.
Dla głodnych wiedzy - wszystko zostało uszyte na maszynie Singer 4411, w razie potrzeby mam jeszcze Łucznika LZ3 który pociągnie do 8mm skóry.
W linkach do ściągnięcia pliki ze zdjęciami, 75 zdjęć - wersja pełna 292MB oraz wersja zmniejszona 165MB.
Pomiędzy dostawcami jest różnica w cenach, ale trend jest taki że topowe kamuflaże - multicam, pencott, a-tacs fg itp. są droższe niż te bardziej rozpowszechnione jak mtp, dpm, czy jednolite - coyote, ranger green, oliwka nie mówiąc już o czarnej cordurze…
Czas zaktualizować temat. Zmodernizowałem sposób zapinania używanej przeze mnie kamizelki, apteczkę przerobiłem na zrywaną.
Uszyłem kolejny plecak strzelecki w mtp. Pojemność ~ 8 litrów.
Powstał taki zestaw składający się z pasa dwurzędowego, szelek z panelem montażowym na plecach, plecaka strzeleckiego, podwójnej oraz potrójnej ładownicy pistoletowej oraz kieszeni na radio.
Plecak, tym razem czarny w systemie 20 mm z dodatkowymi szelkami.
A także kolejny zestaw pasa dwurzędowego z szelkami, plecakiem oraz dwoma ładownicami na magazynki do G36.
W głowie powstaje kolejny projekt tym razem inspirowany kamizelką typu ronin.
Lekki chest rig na 4 magazynki kalibru 5,45. Cordura 560 dtex, system 25 mm, dodatkowy rzep po wewnętrznej stronie na podwieszane cargo. Waga 295 gram.
Moje wymysły nad połączeniem chest riga / szelek typu ronin z plecakiem typu mbss.
Dwa panele zapinane zamkiem błyskawicznym mieszczą 6 magazynków typu M4/M16. Na panele naszyte są ładownica uniwersalna zamykana zamkiem, podwójna ładownica pistoletowa i ładownica na radio.
Połączone prostymi szelkami regulowanymi na rzepach z plecakiem typu mbss z dwoma głównymi kieszeniami. Plecak tak prosty, że nie ma wyjścia na wężyk od hydratacji, taśm kompresyjnych, rzepa, taśm pals itp.
Tadek może czas na stronę z ofertą cenową. Masz kumpli informatyków to pewnie za 2 ładownice zrobią Ci takie coś
Profil na FB masz bo chłopaki z STSu tez pewnie by zamawiali.
Pomyśl pasem taktycznym.
Poniżej wklejam link do zdjęć tego co ostatnio powstało.
hydro pack na wkład 1,5l, cordura 1000D multicam
ładownice fast 556 i 9mm, cordura 560dtex ranger green
pokrowce na garmina foretrexa, cordura 560dtex ranger green
W głowie kolejny projekty, między innymi jpc oraz pas taktyczny wzorowany na Templars Gear oraz Redriver.
Niestety praca zawodowa ogranicza stąd przestoje i opóźnienia w aktualizacjach.
Nad stroną myślę od pewnego czasu, póki co zdjęcia będę wstawiał tutaj.