CQB Ostateczna perspektywa

Bylo ciezko , bedzie jeszcze ciezej, Lata bylo wymyslane I wymarzane, szukane i walczone I nareszcie jest to mozliwe, ale nie Bez udzialu I pomocy spolecznosci…

A wiec po kolei, co sie dzieje, co sie stalo I czego potrzeba od was drodzy asgeje…

1. Znalazlem fundacje starajaca sie o status OPP (organizacji pozytku publicznego) ktora zgadza sie byc operatorem pola Airsoftowego w ramach promowania sportu I aktywnosci fizycznej w regionie.

2. Znalazlem przedsiembiorcow ktorzy zgodzili sie udostepnic tej fundacji teren pod prowadzenia tego pola … po kosztach!

Teren o ktorym mowa to ponad 7000m2 Terenu gry z czego 1500m2 indoor podzielone na 3 budynki o otwartym planie, oraz duzy parking. Calosc Terenu wybetonowana I w pelni ogrodzona razem kolo hektara.

3. Pieniadze na zakup materialow potrzebnych do stworzenia przeszkod I wypelnienia budynkow korytarzami pod CQB ( drewno, plyty MDF itd) to bedzie moja prywatna darowizna na rzecz rozwoju airsoftu w regionie. I Niech ktos mi powie ze nie kocham airsoftu !

Teraz przejdzmy do tego co jest niezbedne zeby to funkcjonowalo I nie padlo zaraz.

Potrzebni beda:

- wolnontariusze do organizacji gier (raz na tydzien)

- wolnontariusze sedziowie na gry

- wolnontariusze do pomocy przy stawianiu barykad, przeszkod I scian, layoutu CQB.

Z racji ze wszystko jest po kosztach z darowizn I prowadzone przez Fundacje I wolontariuszy to koszta beda mininalne ale nadal niestety beda…

Wychodzac z pesymistycznego zalozenia ze co tydzien na gre przyjdzie 30 osob , wejsciowka musi kosztowac:

- 50zl

Aby pokryc koszta gruntu i operacyjne fundacji.

Wolontariusze graja za darmo, idealnie 12 wolontariuszy w grupach po 3, organizator I 2 sedziow. Zmieniajacy sie Tak ze kazda grupa zorganizuje 1 gre w miesiacu a na 3 grach zagra.

Apel I pytanie do spolecznosci jest takie :

Czy uciagniemy to przez 2 Lata?

Po tym czasie fundacja bedaca operatorem uzyska status OPP (organizacji pozytku publicznego) I kazdy kto zdecyduje sie przekazac 1,5% swojego podatku, czyli pieniedzy ktorych I tak nie dostaje, aby wesprzec promocje sportu przez Airsoft, bedzie zawsze gral za darmo !

Gratis to ponoc najuczciwsza Cena, prawa? Taniej juz nie bedzie prosze panstwa, poprostu sie nie da!

13 Likes

Trzeba zrobić inną kalkulację. Nie da rady robić tego co tydzień jest za dużo miejscówek (I dobrze) więc przelicz czy to w ogóle ma sens. Takie miejsce miało by sens raz na 1,5 miesiąca inaczej 1 ha szybko się ludziom przeje.
Pomysł super tylko czy da radę to zrobić.

4 Likes

Super pomysł, już ci go niszczę.

1. Regulamin, ocena ryzyka, procedury BHP, opinia prawna + CQB w rozjebanych miejscach ma to do siebie że ktoś sobie krzywdę zrobi - kto ponosi wtedy odpowiedzialność
  2. Wolontariuszy też trzeba spisać, przeszkolić i odpowiednio dobrać
  3. Teren i działalność fundacji to ubezpiecznie musi być w formie chociażby polisy
  4. Jawność finansowa - bo nikt nie będzie pracowac za darmo ja nie wiadomo ile to wszystko kosztuje xd

Jak będę wyjaśnione i ogarnięte punkty powyżej to będzie można co kolwiek w tym kierunku ruszyć.

2 Likes

@yodaz Wszystkie punkty sa ogarniete,

1. Regulaminy I papierologia garniete przez prawnikow specjalizujacych sie w temacie, budynki sa nowe I w swietnym stanie technicznym, teren jest bezpieczny I gotowy na kazdego typu inspekcje. Nie sa to pustostany.
  2. Oczywistosc
  3. Jest, fundacja ma swoje ubezpieczenie, to nie bedzie jej jedyna dzialalnosc. Jest to podmiot prowadzony przez specjalistow I w pelni jawny.
  4. Jest jak najbardziej, wszystkie finance fundacji musza byc jawne dlatego kazdy ma gwarancje ze kazdy wydany grosz idzie na rozwoj pola na ktorym gra oraz kolejne inicjatywy prospoleczne.
4 Likes

Kurwa, było tak odrazu

1 Like

Nie wiem @Kleszcz , indoor CQB nie ma nigdzie w regionie, najblizej trojmiasto. A biorac pod uwage to ze barykady beda zaprojektowane tak aby Mozna bylo zmieniac layout np co 2 tyg to juz masz calkiem Inna sytuacje.

A jakie wymagania na wolontariusza?

1 Like

Jasne nie widzę problemu - po prostu nie wiem czy uzbierają się ludzie.

1 Like

@Bober0

• Wiek 18 +
  • Znajomosc srodowiska ASG
  • Przejsc na miejscu szkolnie BHP
  • Miec ubezpieczenie
  • Podpisac regulaminy I zaswiadczenie o braku przeciwwskazan do wykonywania danych zadan I zadnych zdrowotnych przeciwwskazan do aktywnosci fizycznej.
  • Podpisac z fundacja umowe o wolontariat
1 Like

Wszystko brzmi pięknie, jeżeli będą potrzebne palety/palety sklejkowe to mogę regularnie dostarczać je z mojego miejsca pracy i to za darmo, a za darmo to uczciwa cena jak coś to pisz PW.

Nawiązując do terminowości czy ewentualne soboty wchodziły by w grę? Chodzi mi tu głównie o alternatywy dla ludu. Walenie co tydzień CQB po 50 zł to uważam się szybko się ludziom odechce. Już teraz 20 zł za scenariusz to dla niektórych za dużo xD Ale jeżeli będzie wybór sobota CQB a niedziela las to zgoła odmienna sprawa.

Pytanie również co do zmiany layoutu bo brzmi to w stylu “jebać inne miejscówki ta jest najlepsza możemy sobie zmieniać” czy miejscówka przewiduje np taki layout aby taka mniejszość jak ja mogła sobie pobiegać z snajperką?

1 Like

@Matkovic dobrze wiedziec, kazda pomoc sie przyda a palety zawsze sa przydatne w budowie takich struktur.

Soboty sa jak najbardziej ok, tak naprawde terminy beda zalezne bardziej od dogadania z wolontariuszami. Ale otworzyc obiekt dla chetnych beneficjariuszy chcacych sobie zorganizowac prywatnie scenariusz mysle, ze zawsze mozna bedzie… to juz kwestie do dogadania w praniu.

Odnosnie snajpy mysle ze tak, pracuje wlasnie nad layoutem przestrzennym calosci, I spokojnie SA miejsca gdzie z 60-80m Mozna bedzie przysnajpic.

Zalaczam zgrubszy zarys Terenu:

Duze prostokaty to budynki.

W dlugim budynku mysle o wyniesionym gniezdzie snajperskim bo sufity sa wysokie, Mozna spokojnie zrobic pietrowe konstrukcje w srodku I 50m na przestrzal.

Do tego gry nocne z optoelektronika lub latarkami tylko w budynkach bo Mozna je calkowicie zaciemnic tak ze nawet w srodku dnia zrobi sie nocne CQB

Jest tez rozmowa o organizowaniu tam rowniez laser taga w inne dni.

Jeśli nadal potrzeba wolontariuszy to napisałem na PW z zapytaniem

1 Like

fajnie fajnie
masz jakieś zdjęcia?
ja zawsze mogę pomóc poustawiać czy coś jak nie będę akurat pracował xD

3 Likes

Fajny temat trzymam kciuki. Wiele miast zbudowało społeczność wokół arenek, nie ma problemu by zapełniać kilka gier w weekendy, więc kto wie. Pomyśl czy nie zmieści się gdzieś layout speedsoftowy (w ramach gier CQB), może jakaś drużynka się sklei w Szczecinie i zacznie jeździć na turnieje. :wink:

Jak akurat będę na miejscu to chętnie pomogę przy budowie przeszkód, czy nawet transporcie ludzi na miejsce.

1 Like

@Matel napewno pomyslimy on tym. Swietna sugestia.

Na miejscu ma tez funkcjonowac wypozyczalnia replik I sprzetu dla nowych graczy I randomow chcacych poprostu zagrac I zobaczyc co to jest zeby ulatwic wejscie w ASG dla nowych I propagowac rozrost spolecznosci.

Planowany jest tez maly sklepik z kulkami, kolezenski punkt serwisowy I stacja ladowania baterii oraz hpa gdzie beda narzedzia I kazdy bedzie mogl sobie Sam naprawic replike lub poprosic kolege ktory sie na tym zna.

Ostatecznym celem tego wszystkiego jest stworzenie swoistego Huba/osrodka spolecznosci airsoftowej na zachodzie polski.

2 Likes

O nie, tylko nie speedsoftowcy … :grimacing:

5 Likes

Weź jeszcze ogarnij koncesje na alkohol, piwo i kelnerki jak z hooters to tam zamieszkam :slight_smile:

2 Likes

Niestety @Mszaan jest to inicjatywa promujaca sport I zdrowy styl zycia wiec w pelni Bez alkoholowa. Calkowity zakaz spozycia oraz bycia pod wplywem substancji oduzajacych w tym alkoholu :wink:

3 Likes

ale jedno piwko jest zdrowe!

Nie zanegowałeś laseczek w moro bikini :wink:

Spójrz na to inaczej. Layout speedsoftowy w niczym Ci nie przeszkodzi na grach CQBowych. Ot kilka różnych przeszkód na hali. Realia są takie, że ta miejscówka nie będzie miała stałego obłożenia gier CQB. A może kawałek miejsca do speedsoftu zachęci dodatkowe osoby do brania udziału w aktywności na tym terenie. Wygrywają na tym wszyscy - promowanie sportu się w to wpisuje (turnieje speedsoftowe są organizowane na całym świecie i jest to sport kompetetywny), jest szansa na dodatkowe obłożenie co spowoduje utrzymanie miejscówki, a może przyciągniemy też nowe osoby.

Zagadałem już do znajomych co robią Polish Speedsoft Cup oraz jeżdżą po turniejach na całym świecie. Przygotują layout 3D takiej arenki, żebyśmy mogli tam coś takiego zbudować. Co prawda teren jest trochę ciasny więc bardziej rozgrywki 3vs3 na takim layoucie niż 5vs5, ale lepszy rydz niż nic.

Dodatkowo oferuje się, że jak już miejscówka będzie przygotowana i zacznie działać to mogę pomóc w przygotowaniu odpowiednich profili czy nawet strony internetowej, żeby móc promować projekt. Zrobienie nagrywek i spota reklamowego też w to wchodzi. :wink:

1 Like