Ja lubię.
To gdzie byłes? xd
Jakie szczęście że DMR waląca z budynku/do budynku nie hamuje grę.
Jako, że ciągle ludzie mają problem ze zrozumieniem prostych zasad MOUT, przygotowałem krótką ściągę:
Miło że pytasz i się martwisz. Na Skwierzynie, bo miejscówka niedługo będzie zamknięta a jest o wiele lepsza od budynków na groźnym, więc trzeba skorzystać.
Nie adekwatne MOUT-hejterze bo dalej trzeba przestrzegać MED.
To tylko zapytam, czy to jest strona, organizacja i zasady robione pod wasze widzimisię, czy pod ludzi? Bo jak pod wasze, to idźcie sobie postrzelać choćby z siusiaków na buzie, jeśli was to kręci. Skoro są kontrowersje, ludzie mają z tym SROMem problem, to chyba wystarczający argument, żeby się nad tym pochylić. To że kilku koniobijcom się to podoba, nie znaczy, że wszystkim to pasuje, a podobno robimy rzeczy pod casuali i promocję tego hobby, a nie pod kilku gawędziarzy-onanistów. Miejscówek CQB mamy ciągle za mało, a jak zaczęliśmy grać dynamicznie na Groznym, to zrobiliście sobie z niego drugi las. Mało wam lasu, to się do niego wyprowadźcie i dajcie ludkom czego chcą. Ten MOUT to tylko utrudnianie i przekomplikowanie sprawy, bo ktoś wymarzył sobie, że teraz pobiega na dwie repliki, bo on tak chce i ciul… I to nie tylko moja opinia.
Miszany-miszany jest fajny na duże scenariusze, gdzie dowódca może wysłać ekipy cqb-owe na cqb, a leśne na las. Na niedzielnych kulkach to tylko więcej problemów, szczególnie na takiej miejscówce jak GROZNY, gdzie w zasadzie te budynki są jedyną ciekawą rzeczą w okolicy i stanowią nieprzeskakiwalne wąskie gardło, pomiędzy sekcjami leśnymi.
Dodatkowo przepaść pomiędzy replikami cqb, a resztą pogłębia chłopięcy limit 0,25g wagi kulek dla tych pierwszych.
Zasada niestrzelania ogniem ciągłym pomiędzy ludźmi w strefie cqb, a lasem jest zwyczajnie głupia. Strefa cqb ciągnie się na 15m od sciany budynku, km-y mają med 25m. Brak auto w budynkach nie powstał przez ludzi strzelających do siebie na dystansie 15m!
Prosta zasada - oboje jesteście w strafie cqb to gracie na zasadach cqb. Ktoś z was jest w strefie leśnej to gracie na PEŁNYCH zasadach leśnych, bez dalszego kombinowania.
Panowie
Zaczynając od początku to jest chyba najstarsza formą aesgejowania. Od najstarszych filozofów plastikulkosów i innych sokratefpesów gracze szukali budynków i terenu dookoła nich bo to dawało największe możliwości.
Mout jest opcją taka sama jak cqb czy las idzie kolejno według kalendarza jeśli ktoś nie lubi tej opcji może poczekać na tą samą miejscówkę w wersji cqb albo i leśnej ja np lubię grozny cqb i również lubię pograć z zewnątrz i wpaść do środka pospeedować z klamką
Tu właśnie chodzi o to żeby pokorzystać z miejsca w 100% z każdego aspektu i opcji jakie miejscówka oferuje
Stargard gra regularnie w limicie cqb na tych samych miejscach limity leśne tam nie występują a jest część graczy która lubi taką wersję
I teraz wujek się trochę zdenerwował
Nie chcę tu widzieć tekstów o koniobijcach waleniu konia i innych siusiakach bo na prawdę sporo osób które siedzą w temacie naście lat i zjadło na tym zęby pracuje nad tym żeby to miało ręce i nogi. Argumentum ad populum niestety nie działa nawet jeśli 1000 osób mówi to samo to nie zawsze oznacza że mają rację. Ale wytłumaczę jeszcze raz
Nie ma za bardzo innej opcji godnego rozwiązania mixa niż taki jak przyjęto. Ogień ciągły trzeba jakoś okiełznać bo mało kto zdaje sobie sprawę jak bardzo to zmienia wszystko w grze z wykorzystaniem budynków stąd wywalone KMy które singla nie mają z definicji. Gra mixowa to jest las z punktami strategicznymi w postaci budynków gdzie obowiązują zasady walki (co za zaskoczenie takie jak w budynkach) do tego są dość proste zasady interakcji lasu z budynkiem nie wiele różniące się od zasad walki w okopach czy podczas wchodzenia na wzniesienia trzeba tylko odnieść to do swojego sprzętu i możliwości
Może zamiast wykłócać się pod postami, administracja zrobi ankietę o dalszych losach MOUTa?
Chciałbym pytania typu:
-
Kulki CQB - 0.25, 0.32 czy no limit?
-
Strzelanie auto - tylko z budynkach, tylko w budynki, oba, żaden (single only)
-
KM - to samo co wyżej
-
Wolisz MOUT czy CQB?
-
Ile razy grałeś na MOUTcie?
-
Czy przez to że były zasady MOUT to nie pojawiłeś się na strzelance?
-
Limit ROFa w budynkach (nawet na singlu)?
-
Rodzielenie Kluczewa na dwa mapy: Las i CQB - bez MOUTa
Niech ludność zagłosuję co naprawdę chce.
Dodatkowo:

Czyli dwa proste wnioski. Admini wiedzą lepiej czego chcą ludzie, nawet jeśli to nie prawda i wprowadzamy MOUT bo jest przestarzały i każdy Admin daje inny powód jego wprowadzenia przy rozmowie. TS stał się waszą piaskownicą, wg. waszych zachcianek i to jest kolejny tego dowód.
“You either die a hero, or live long enough to see yourself become the villain”
Nie wszystko podlega głosowaniu są rzeczy które tak a są takie które nie np możemy głosować czy replika boczna po trafieniu w główna gra bo to dotyczy gameplayu ale nie możemy głosować nad tym czy w budynku pasuje komuś limit 7J albo czy można co druga niedzielę wpaść z wiatrówka bo komus się zamarzyło
Waga kulek i jej zmiana jest na tapecie ale nie będzie nigdy zależna od głosowania na jednym forum czy to u nas czy nie - tutaj szerzej patrzymy i będzie to uwzględnione podczas nadchodzącej aktualizacji regulaminu
Rodzaj ognia jak limity - bezpieczeństwo nie podlega dyskusji a rodzaj ognia jest kluczowy
Limit rof z budynkach oznacza od razu ban na gazowki które nie mają opcji regulacji a także na repliki stockowe które są pozbawione elektroniki lub mają ubogie wersję a także mancraft itd znów bardzo szeroki temat który nie podlega głosowaniom i wymaga sporej wiedzy technicznej
W Kluczewie chodzi o wykorzystanie budynków bo lasu pięknego mamy aż w nadmiarze zatem dla tego właśnie jeśli Kluczewo mix i Kluczewo cqb żeby każdy mógł znaleźć coś dla siebie
Lubię argumenty “nie, bo nie”. Są takie życiowe…
Czemu nie? Gdzie tutaj mówimy o 7J?
Chodziło mi o limitacje pseduo-speedsoftu tak jak napisałeś:
Mancraft, gaziaki to są układy mechaniczne które nieporównują sie ROFem jak to robią elektryczne układy sterowania chyba że ktoś faktycznie wywali miliony monet na to. Nie widzę problemu zrobić osobne warunki i zasady dla gazówek, hpa, elektryków i innych dziwnych maszyn.
Dla chcącego nic trudnego.
Ale MED w lesie na szturmie 1.9J to nadal 0m?
Nie pisze o tym żeby tylko dokurwić, po prostu rozmawiam z ludźmi i widzę jak oni na to reagują. Wczoraj z wieloma osobami rozmawiałem i jest sporo negatywnych opinii na temat zasad MOUTa. Próbuje tutaj otwarcie mówić o niedociągnięciach tych zasad i proponować rozwiązania. Natomiast jedyne co słyszę to “skill issue”.
Airsoft umiera.
To jest abstrakcyjny przykład potrzeby tylko do zobrazowania tego że pewne rzeczy są ustalane dla forum odgórnie i muszą być żeby nie było takich dyskusji o każdej rzeczy przy każdej okazji
Nie wiem jak to zrozumieć. Styl gry speedowców jest po prostu najskuteczniejszą formą w budynkach każdy może korzystać nikt nie każe biegać w pizamie ale technika jeśli skuteczna to warto używać
Nie możemy rozróżniać w ten sposób bo to prowadzi prosto w przepaść w kierunku HP zabija zbanujmy HP
Zasady są dla wszystkich niezależnie od napędu czy ceny repliki muszą być też uniwersalne żeby nie było to tylko przesuwanie paytowin dalej jak ktoś umie szybko klikać to szacun dla niego ale to i tak max 11bb/s
Med 0 w lesie to właśnie ukłon do tego co wyżej czyli braku klamek w lesie i tego żeby nie robić patologicznych sytuacji typu wychodzę na gościa i patrzymy sobie głęboko w oczy
Jak pisałem wyżej mout to jedna z opcji następny groźny będzie cqb jeśli ktoś nie lubi mouta może poczekać na cqb ale wierz mi że znalazla by się prawdopodobnie taka sama grupa ludzi którzy lubią mout jak tych którzy go nie lubią
Jak chciałbyś limitować ROF na singlu? Jakaś propozycja zasady albo sensowna liczba nie będąca wynikiem z maszyny losującej
MOUT był grany na tym forum od dawna - gry pokroju Drop Zone 1, Hot Border 1, Gold Rush z upadkiem dobrej CQB Szczecin nie posiadal miejscówek CQB więc naturalnym był brak takich gier. Po to dodaliśmy kluczewo do puli miejscówek żeby tego typu gry wróciły (a cieszyły się nie małą popularnością)
Decyzje odnośnie tego że gramy wasz ukochany już MOUT albo jak to jest w regulaminie Teren Mieszany zapadały w gronie moderacji i administracji i nie widziałem wtedy głosu sprzeciwu ze strony przedstawiciela waszej ekipy
więc takie personalne wstawki są trochę nie na miejscu.
To wyobraź sobie że na TS zawiązuje się ekipa nazwijmy ją roboczo “Totalnych pojebów” i chcą strzelać metalowymi kulkami. Rekrutują sobie 40 aktywnych członków i doprowadzają do głosowania w sezonie wakacyjno-ogórkowym gdzie 90% graczy ma wywalone na to forum i nagle wygrywają głosowanie że gramy na metalowe kulki - stąd pewne rzeczy nie są poddawane pod głosowanie i do podobnej kategorii zaliczamy interakcje KMów z budynkami
Propozycje limitu ROFu idealnie wpisują się w to co napisałeś (stać mnie na drogi system który ograniczy mi rof to zrobimy pode mnie zasady a Ci których nie stać to w sumie mnie nie obchodzą)
bo co za zasady regulamin jest stworzony w następujący sposób: Każdy kto kupi replikę i okulary ze sklepu może z marszu wejść do nas na grę (wyjątkiem jest CQB ale tego chyba nie trzeba tłumaczyć) ale nie zwalnia to go z myślenia w trakcie gry, to że jakaś baza graczy nie jest w stanie płynnie używać dwóch rodzajów replik nie znaczy że mamy nie grać tego typu gier i teraz odwołując się do argumentum ad populum to w drużynie niebieskich nie było ani jednego zdania w stylu “chujowy teren, chujowe zasady” a przypominam że punktacja wyszła na remis więc nie było to podyktowane jakąś “euforią po wygranej”
Dołóż cegiełkę od siebie i coś znajdź ![]()
Dynamicznie można grać również w lesie, nie pamiętam kiedy się tyle nabiegałem co wczoraj
Z tą częścią w pełni się zgodzę z drugą nie do końca bo na duże scenariusze z zasady powinno się przychodzić przygotowanym a gdzie się nauczyć korzystania z zasad MOUT jeśli nie na niedzielnych grach (nawet jeśli czasem coś nie wyjdzie - gry też tworzą tylko ludzie)
Wczoraj przewaga zasięgu była zdecydowanie po stronie pomarańczowych i jakoś nie widać płaczu ze strony niebieskich nawet pomimo tego że połowa ekipy miała limit CQB ![]()
Jeżeli musimy sie martwić o ROF na singlu to znaczy że prawdopodobnie replika może mieć “DMR mode” ![]()