A po co PKD, przecież tam żadne paragony wydawane nie są ![]()
W świetle dzisiejszej dyskusji przyspieszyliśmy drobną zmianę regulaminu:
Fajnie się strzela do NPC’ów, ale bezpieczeństwo ponad wszystko. Lista obecności zweryfikowanych. Pojedyncze osoby przychodzące za namową zweryfikowanych są odpowiedzialnością zapraszającego. Tu raczej każdy kolegę uprzedzi o regulaminie i jego założeniach. Nowi z dużych grup na bok i szybki quiz z regulaminu. Nie zna? Bajo jajo! Można jeszcze dać regułę, że nowe grupy powyżej 3 osób muszą się stawić wcześniej w celu weryfikacji zasad regulaminu i tyle.
FUCK YEAH!!! Aż podjadę chyba na samą odprawę, zobaczyć ich miny i jak będą ścigać “organizatora” o zwrot kasy! XDDD
Czytam co piszecie i widze wielka burze w szklance wody.
Strzelanka na Groznym w moim i nie tylko mniemaniu byla jednym z najlepszych cqb na jakich bylem przez ostatni conajmniej rok. Bylo dynamicznie, przeciwnicy nacierali i nie poddawali sie, mimo ze widac bylo brak znajomosci terenu. Część swieżaków, część powracających po przerwie.
Z minusow - spoznienie i rozpoczecie po godzinie - troche kiepsko ale zdaza sie.
Prawdopodobnie jedna osoba miala troche za mocna replike (to co pisal Maszan - tez dostalem w tym momencie i mam slady ale oberwalem troche mniej widowiskowo). Podejrzewam ze nawet o tym nie wiedziala.
Brak wiedzy ze nie gramy na pif-paf niektorych osob. Co co nawet nie bylo takie zle - pogadalismy wyjasnilismy co w warunkach bardzo żadkiego grania cqb na taktycznym nie jest takie dziwne. Nawet dobrze ze koledzy nie chcieli strzelac z metra bojąc się o czyjeś zdrowie.
Podoba mi sie jak kazdy wymysla co powinna robic administracja, sprawdzania obecnosci itp pierdolety ale wlasnego chrono nie chce sie przywiesc. Flagi znalesc to nie sposob.
Sami chcecie przyjechac na gotowe i jeszcze zeby dupke podtarli jak sie zesra.
Checie zeby zawsze bylo przechronowane - bierzecie jebane chrono ze soba. Beda trzy - schronuje sie w 5 a nie 30 minut.
Przeciez z 28 grajacych osob byla tylko jedna oprocz mnie ktora miala flage. Bo przeciez wydac 10 zł na jedna i wozic w samochodzie to za duzo. Ratowalismy sie plaszczami przeciwdeszczowymi za ktore jeszcze raz koledze dziękuje.
To nie jest tak ze moderatorzy maja wszystko robic i jeszcze sluchac wiecznych żali. Nikt za to kasy nie dostaje.
Jak nie ma moderatorow to nie tlumaszycz sie debilnie ze tobie nie wolno bo nie zostales mianowany tylko bierze i organizuje strzelanke, chronuje ludzi i pilnuje porzadku. Im wiecej na raz osob pomoze tym szybciej to pojdzie.
Owszem jestes baranem ktory to robi za darmo i użera się z ludzmi, roznosi flagi, potem je zbiera bo nikomu innemu nie chce sie ruszyc dupska ale ktos musi to zrobic.
Tez przyprowadzałem swiezakow, wynajmowalo sie im repliki za ktore placili i probowalo wytlumaczyc regulamin z roznym skutkiem. Czym to sie rozni od tego co nazywaci komercja ?
Jest tylko wieksza ilosc osob na raz.
I dodatkowo maja problem z powodu bariery językowej.
Kto po pierwszym przeczytaniu regulaminu wykul go na blache i rozumial wszystkie niuanse ktore nawet nie sa w nim zawarte ?
Kiedys mielismy sposob na to zeby wszyscy sie zintegrowali zamiast wytykali palcami - grupy rozdzielalo sie rowno po obie strony. Duzo mniej problemow jezeli strzelasz sie przeciwko komus kogo znasz. Demotywuje do kombinowania. Tylko ze wtedy dzielny wszystkich.
We won mr. Stark
Strzelanie do npc jest super, dopóki przyznaja się do trafień i nie zachowują dię niebezpiecznie ![]()
Teraz jeszcze wprowadzić dla każdego na forum indywidualny kod qr (1984), możliwy do zweryfikowania dla każdego innego forumowicza i jesteśmy w domu.
Upewnij się, że jesteś zalogowany na przeglądarce w telefonie, a później zeskanuj to:
Każdego powinno przenieść do jego konta ![]()
Poprosze poradnik, gdzie ukryta jest ta technogia
Nigdzie, Discourse ma linki jak:
https://taktycznyszczecin.pl/my/summary
Dla każdego działa tak samo i przenosi do podsumowanie jego konta, a zrobienie ładnego QR to 2minuty.
Dziękuję za wpis. Powiedziałeś niemal wszystko co chciałbym powiedzieć, ale znudziło mi się już powtarzać.
To gdzie miałeś chrono? ![]()
Rezo ja chrono na strzelanki przynosilem jak ty konczyles szkole srednia, ale akurat nie spakowalem. Jezeli chcesz zapytac o flagi to wszystkie trzy ktore przynosilem zaginely albo zostaly przez kogos zabrane i nie oddane.
A do do zmiany to podoba mi sie ze bedziemy jeszcze dluzej czekali na biurokracje sprawdzajac kazdego czy ma konto na Taktycznym i sie przedstawil.
Proponuje jeszcze test online na znajomosc zasad dla wszystkich. Odnawiany co roku bo przeciez zasady zmieniaja sie co roku. Bez mozliwosci ponownego zdawania. W koncu tylu chetnych przychodzi. Jeszcze bardziej hermetycznie i wiecej postow jak na elektrodzie ![]()
Czyli przyznajesz, że jesteś starym dziadem (leśnym), co każe innym przynosić chrono, ale sam już nie musi? ![]()
Doceniam zwierzenie się z peselu i doświadczenia. Chciałem tylko zwrócić uwagę, że jeśli proponujesz coś innym, to sam też to rób. Wymagajmy tyle, ile dajemy. Jeśli my spuszczamy się nad bezpieczeństwem, pilnujem wag kulek, mocy, etc. to inni też powinni.
Wracając, chrono było jedno i to jakieś problematyczne. Pewnie gdyby poszło info o braku moderacji, ktoś by przyniósł. Może to jest czas na zwiększenie grona modów? Jakieś osoby awaryjne? Na flagi i chrono to nawet można zrzutkę zrobić.
Oczywista przesada, ale w airsofcie znajomość zasad jest bardzo ważna. To nie gra komputerowa, gdzie nie oszukujesz, dopóki nie pobierzesz umyślnie cheatów, albo typowa aktywność sportowa, gdzie inni uczestnicy widzą cię 100% czasu i bardzo szybko poprawią cię w wypadku oszukiwania/nieznajomości zasad.
Bawimy się w wojnę, a z racji, że nie strzelamy do siebie z prawdziwej broni i nie zabijamy się naprawdę, potrzebujemy jasnych, zrozumiałych i przestrzeganych przez wszystkich zasad - inaczej to nie ma za bardzo sensu. W airsoft po prostu nie da się grać na zasadzie “macie karabiny i strzelajcie”, chyba, że absolutnie każdy gra z tym podejściem.
Ileż to razy widziałem zdziwienie w oczach nowych, gdy dowiadywali się, że nie strzelamy na afropolaka, albo, że trafienie w odstającą ładownicę też się liczy. Nie zawsze ktoś poprawi cię od razu, bo w tym “““sporcie””” chodzi o to, by nie było cię widać.
Dlatego właśnie trzeba sprawdzać nowych - nie dlatego, że domniemamy, że są oszustami, tylko dlatego, że najpewniej nie są nawet świadomi do jak specyficznego środowiska trafili i jak ważne są tu zasady.
Wydaje mi się, że na Groznym chociaż raz każdy złamał regulamin. ![]()
Pamiętajcie, że w regulaminie widnieje zapis:
Dodatkowe zachowania zabronione:
….
e) Wychylanie z okien w sposób mogący narazić osobę na wypadnięcie;
f) Wchodzenie na parapety;
….