10.08.2025 Lotnisko Kluczewo (CQB)

W praktyce mogę iść, ale w teorii to kim ja jestem aby ktokolwiek miał się przede mną tłumaczyć. De facto to tak samo jakby gość co jest na pierwszej - drugiej strzelance w życiu założył kamzę i poszedł Tobie wytłumaczyć, jak masz grać ;). Niby z jednej strony staż czy bycie znanym w środowisku daje jakiś tam autorytet, ale z drugiej w świetle regulaminu wszyscy jesteśmy równi i tak samo mało znaczący :smiley:

1 polubienie

rozpoznawalnym, aktywnym graczem, który jakiś tam posłuch chyba ma?:slight_smile:

Reagować na chujoze może i powinien każdy. Szczególnie kiedy ma to wpływ na bezpieczeństwo, tak jak “blind fire”.

1 polubienie

Jaki nick? Przecież to niezarejestrowana osoba. Jako imię dostałem jakiegoś Wasię czy innego od niechcenia i rozmowa się skończyła. Zbaczamy od prawdziwego problemu, jakim są biznesy komercyjne, czy inne formy wynajmu, jakie się u nas stworzyły i ilość ludzi biorących udział w rozgrywkach, co nawet nie widzieli forum TS na oczy, że o regulaminie nie wspomnę. Ja jak kolegę na Sarbinowo zabrałem, to tydzień wcześniej dostał regulamin do zapoznania, miał objaśniane zasady i jeszcze w drodze do Fortu omawiane w aucie z kolegą @Brzytwiarz. A tu wpada 20 chłopa w dresikach i robią co robią.

5 polubień

Dlatego napisałem imię lub nick. Wiem, że nie każdy ma konto, o imienniku już nawet nie wspomnę (ba sam swój zgubiłem). Ale udawało nam się już “banować” takich bezimiennych, to nie jest problem. Ale musimy znać imię, mieć nagranie/zdjęcie i wtedy możemy dochodzi o kim rozmawiamy …

Możemy robić quiz z regulaminu na wstępie i wprowadzić kilka innych metod, ale z praktyki wyjdzie nam godzinna odprawa, gdzie po 10 minutach @Mszaan będzie już śmieszkował w drugim rzędzie.

Jeśli uda mi się pojawić w najbliższą niedziele spróbujemy czegoś nowego w temacie :wink:

0,01 mm oka wystaje zza winka - jest legitnie ;——)

Półkolonie asg to antychryst - takie osoby mają zero powodów by przestrzegać zasad. Nie ich szpej, nie ich środowisko no i w dodatku jest zapłacone , więc zabawa też musi być przednia. Nie mając nic do stracenia, robią co chcą. Nie zdziwiłbym się, gdyby takie osoby nigdy nie widziały regulaminu na oczy, bo przecież regulaminów się nigdy i nigdzie nie czyta w codziennym życiu. Wystarczy zaznaczyć “Zgadzam się, przeczytałem”.

Za moich czasów się wypożyczało od kogoś replikę za 1-2 strzelanki, potem kupowało własną i stawało się częścią społeczności z pełną tego odpowiedzialnością.

Zawsze gdy wprowadzałem kogoś nowego, to wiedział, że ma absolutny zakaz odwalania, bo zepsuje reputacje też mi i osobiście wyciągnę od niego konsekwencje.

Według mnie, jeśli ktoś sprowadza nowe osoby i udostępnia im większość szpeju, to powinien odpowiadać za ich zachowanie i ponosić tego konsekwencje na równi z nimi. Szczególnie gdy jest to robione regularnie i ZAROBKOWO.
Tak - sugeruję odpowiedzialność zbiorową w takich przypadkach.

3 polubienia

Czytając ten post oraz poprzednie plus będąc uczestnikiem mam wrażenie, że przestrzeganie regulaminu to coś rzadkiego i coś coraz rzadszego. MED?? Odpowiednia ilość J??? bezpieczeństwo??? W chuju to ma pewna część graczy. Zgadzam się z przedmówcami odnośnie półkolonii asg oraz wszelkiego rodzaju nowych osobach które mają wywalone na regulamin. Przyjedzie taki z wypożyczonym sprzętem i nakurwia we wszystko co się rusza a potem ma jeszcze pretensje ze ktoś mu uwagę zwrócił.

Może już kiedyś padł taki pomysł może nie ale co stoi za przeszkodą aby zrobić strzelanki stricte dla osób które zarejestrują się na forum i potwierdzą swoją obecność poprzez formularz. I na odprawie weryfikacja osób. Na ONM jakoś sprawnie to przebiegało (chronowanie wpis do formularza itp) Jeżeli to zepsuje komuś biznes o którym wspomniał @Rezo to trudno chyba, że ktoś z TS ma również w tym swój interes ale tu spekulować nie będę.

Podsumuje to stwierdzeniem, że w trosce o własne bezpieczeństwo oraz innych trzeba zainwestować w porządną kamerkę i nagrywać wszystko i wszystkich.

“donos jest najwyższą formą dojrzałości obywatelskiej”

6 polubień

Zakaz organizowania komercyjnych podimprez w ramach niedzielnych strzelanek, w połączeniu z możliwością wyproszenia kogokolwiek bez podania przyczyny (na wypadek sytuacji “to nie są gracze komercyjni, to wysoce wyspecjalizowani aesgeje”) załatwiłbym ten problem :slight_smile:

Taka sama sugestia dla ONM.

Niestety nie mam pojęcia kto w tym środowisku z kim wódke pije - i to może być mój problem.

1 polubienie

Admininazim zawsze jest opcją, tylko raz zastosowany nie będzie miał ani hamulców, ani ograniczeń.
Dziś bo to ‘komercja”, a jutro bo mi się czyjś ryj nie podoba :wink:

Jak już banować i wywalać to zgodnie zasadami i za konkretne rzeczy. Bez odpowiedzialności zbiorowej i na jasny zasadach.

Najprostszą drogą do opuszczenia imprezy jest nieznajomość regulaminu i złamanie zasad bezpieczeństwa. W tą niedziele chciałbym, aby były mocniej przestrzegane, więc spróbujemy zmienionego podejścia do odprawy.

2 polubienia

Niczego to nie poprawi w kwestii jednorazowych graczy, ktorzy nigdy nie widzieli forum na oczy. Tym bardziej, gdy trafi sie impreza bez admina.

Sprawa jest prosta - zapraszasz ludzi, dajesz im szpej i bierzesz za to kase - odpowiadasz za nich.

2 polubienia

Czyli lepiej nic nie robić i płakać, niż próbować czegokolwiek?:slight_smile:

1 polubienie

Administracja to niestety nie admini w minecrafcie z freecamem.

Czy naprawde nie widzą oni problemu w tym, ze ktos zrobił sobie dochód pasywny z taktycznego, kosztem całej reszty?

Pirania jakos potrafi robic oddzielne, komercyjne imprezy paintballowe. Kazda inna polkolonia asg tak samo.

2 polubienia

To że mniejszy/większy problem istniej to jedno, to jak go ukrócić w sposób zgodny z prawem i na uczciwych zasadach, to drugi.

• Nie możemy zakazać wypożyczania repliki za kasę - po pierwsze nie mi wnikać kto z kim ma jaki układ biorąc replikę, a po drugie ukręcił bym bat na siebie czy innych kolegów z forum, którzy za $$ wypożyczali repliki nowym.
  • Nie widzę firmy/działalności stojącej za działaniem więc nie mogę powiedzieć, że to “komercja”. Tak, to brzmi głupio.
  • Wiem o istniejącej frustracji i sam jej doświadczyłem (wpis dużo wyżej w poście). Też mnie to wkurwia.
  • Mogę wywalić poszczególnych graczy za nieznajomość regulaminu i łamanie zasad i to będę robił. Mam nadzieje przy wsparciu moderacji/administracji i innych graczy…
  • Admininazim i stosowanie zasady “bo tak” to ostateczność i musi być stosowane z rozwagą.

“Na zapleczu” jest wiele gorących dyskusji, rozmów. Tak można pierdolnąć z grubej rury i banować ludzi jak leci, ale długofalowo to kiepska metoda w środowisku stawiającym na “otwartość” (która jest tutaj przyczyna problemu.

2 polubienia

5 polubień

Brzmi to nawet sensownie, poza argumentem z prawem, bo spotykamy sie i tak na kocią łapę.

Na szczęs rentali łatwo rozpoznac, więc egzekwowanie znajomosci zasad powinno być łatwiejsze, jeśli bedzie wola polityczna.

Dodatkowo kolejny raz nalegam na weryfikacje wagi kulek na kazdej miejscowce, nawet wyrywkowe.

1 polubienie

Jak najbardziej się zgadzam.

To rozwiązaniem może być odpytanie z regulaminu albo zasad MEDU. Aby nie opóźniać odprawy i pytać każdego to pytać tylko nowe osoby. Ktoś wspomniał o 20 panach w dresach którzy robili co chcieli. Podejść odpytać jak nie znają to zaprosić do opuszczenia miejsca albo niech idą sobie dalej postrzelać do siebie.

Cytując @Mszaan “Na mojego osobistego pecha zostałem bezpośrednią ofiarą połączenia repliki ponad limit bez zachowania MED + strzelania bez celowania, co zaskutkowało dziurą nochalu i uwaleniu krwią” Dla mnie osoby która ma trochę świra na punkcie bezpieczeństwa jest to nie do pomyślenia i znak aby unikać CQB chyba że będzie to jakiś limit mieszany abym mógł położyć się w krzakach i jebać z 70 metrów do budynków.

Wydaje mi się również, że istnieje tutaj pewnego rodzaju paradoks. Bo stawiamy na otwartość i fajnie bo mogą wpaść nowe osoby które złapią bakcyla ale z drugiej strony jak ktoś taki doświadczy walki z terminatorem który w dupie ma zasady i cały regulamin, to taka nowa osoba wróci do domu zalana krwią ze stwierdzeniem, iż ASG to gra dla jebanych masochistów.

2 polubienia

@Matkovic to co opisujesz mam w menu i tak już robiłem :wink: Tyle, że nie jestem już na każdej niedzieli jak kiedyś …

Niestety nie mogłem tego doświadczyć :frowning: biegam z wami dopiero rok :smiley:

1 polubienie

Czy ja dobrze rozumiem, że można stworzyć sobie biznes polegający na tym, że biorę hajs od grupy ludzi i puszczam ich na strzelankę organizowaną pro bono przez osoby z Taktycznego?

3 polubienia

Wracam z bornego i lece do ksiegowej zmienić PKD

1 polubienie