Wentylatorki do nadmuchu gogli DIY

Chciałbym poprosić was o polecenie konkretnego modelu wentylatorów do użycia w nawiewie do gogli.
Chcę je zamontować pod hełmem, za uszami, by nie psuły walorów estetycznych. 2 sztuki po obu stronach głowy, z przewodami prowadzącymi do gogli. W związku z tym muszą być niewielkie i ciche. Oba zasilane pojedynczym lipo 7,4, lub 11,1.

Moje aktualne rozwiązanie, czyli wentylator za hełmem średnio się sprawdza, bo poprowadzone z niego rurki z powietrzem kolidują z kamizelką w pozycji leżącej. Psuje on też wygląd.

Za wszelkie gotowe rozwiązania podziękuję.

@brzez

@Grab mam dość duże doświadczenie z takimi bajerami. Generalnie miałem 3 projekty, które działały, ale zawsze używałem jednego wiatraczka.

Mam na hełmie coś w tym stylu

Sam hełm to coś w tym stylu (jakis najtanszy plastikowy)

Projekt #1

Wiatrak 4020 12V zasilany 2x 18650. Przyczepiony z tyłu głowy na velcro, baterie w środku kieszeni na kasku.

Z wiatraka szły 2 wężyki (przez te dziury w hełmie) które podłączyłem do gogli.

Projekt działał bardzo dobrze, chyba kiedyś na Dobrej mi krzak wyrwał wiatrak.

Projekt #2

Wiatrak 4010 5v, zasilany 1x 18650 (chyba mam tam step-up na 5v ale jest on niepotrzebny)

Zrobione tak samo jak projekt #1 - mniejszy wiatraczek ale nadal działało bdb.

Nie wiem czy nie lepiej byłoby użyć 4020 12v ale zasilac 1x 18650 (3.8v) - “nawiew” nie musi wcale być duży, żeby usuwać pare z okularów

Projekt #3 (aktualny)

Zrobiłem go, bo dałem sobie spokój z goglami, nosze okularki.

Wiatrak 4010 5v w dziurze w slocie NVG, zasilany z baterii z tyłu hełmu. Do tego kratka wycięta ze stalkera.

Działa zajebiscie, troche musiałem sie pomęczyć, żeby go “wcelować” w okulary - zrobiłem dysze na drukarce. Wieje moze troche za bardzo w moje czoło zamiast w okulary, ale nie parują.

2 polubienia

A, jak coś chodzi mi o wiatraczki typu “blower” - takie co wieją z boku

1 polubienie

warto brać jakąś konkretną firmę, czy to wszystko będzie to samo?

jak najcichszy jak chcesz używać aktywnych :smiley:

Ja brałem jakies losowe z aliexpress, mozliwe ze z jakiejs bardziej znanej firmy od drukarek 3d. Ale dokładnie nie wiem.

Mozliwe ze jakis drogi wiatrak bedzie o kilka db cichszy. Przy aktywnych sluchawkach i tak raczej bedziesz go slyszeć.

U mnie bez sluchawek slychac lekki szum, ale mi on nie przeszkadza.

1 polubienie