Tłumik druk 3d ABS

Czy miałby ktoś możliwość wydrukować tłumik w ABS?

STL: https://drive.google.com/file/d/1ZZpuklVqfFtcjMvhidTRY1jJLgTiuI9S/view?usp=sharing

Mogę Ci to puknąć w dobrej jakości na PLA od Bambulaba :wink: Abs jest przereklamowany :wink:

PLA będzie OK jeśli chodzi o wytrzymałość? Osobiście nie bardzo się orientuję w tym całym drukowaniu 3d. Projektowanie w CAD jeszcze jako tako ogarniam.

Zależy jak się wydrukuje i jakiej jakości to PLA :wink:

Moim zdaniem wszelkie drukowane elementy są zbyt nietrwałe do airsoftu… uderzysz tym raz o drzewo albo upadniesz na to i w drzazgi leci. Wszystko co nie jest Alu albo stal to jednorazówka jeżeli ostro sie bawisz.

To zależy co chcesz z tym robic. W elementach drukowanych tego typu zawsze najsłabszy jest gwint i to on pęka pierwszy. Pozostała część tłumika zostanie w stanie nienaruszonym.

Druk ma sens jak model odzwiecielda coś co nie jest dostępne na rynku :wink: A tutaj raczej tak jest.

1 polubienie

Tlumiki, mocowania na celowniki moze i tak, ale czesci zamienne, zelwajace sie z profilem broni, gripy, pistol gripy drukowane sa idealne do aisoftu. Tanio wydrukujesz, jak sie rozjebie to nie szkoda bo zaraz zrobisz drugie, a design mozesz modyfikwoac pod swoje potrzeby

zależy co to be honest

mam wydrukowany caly front do RDB i jeszcze go nie rozjebałem xD
całej konwersji do apa też nie rozwaliłem :smiley:

W tym przypadku właśnie tak jest. Chociaż Octagon zrobił 2 wersje tłumika Snake Match z aluminium, i obie są niepoprawne lol. Pierwszy zrobili zbyt krótki i szeroki, drugi już trochę lepiej z proporcjami ale detale wciąż są niepoprawne. Więc na discordzie ostatnio kombinowaliśmy wyczaić poprawne wymiary żeby była dokładna replika tłumika z gry.

Ten na środku to wersja od Octagonu, na dole wydrukowany model ktoś inny na discordzie niedawno zrobił na podstawie wersji z MGS4, u góry mój poprzedni projekt na podstawie wersji z MGS3 tylko o mniejszej średnicy o 2mm niż ten nowszy poprawiony model.

W sumie Western Arms to głównie repliki kolekcjonerskie więc na bank ostrego bawienia się nie będzie więc powinno być OK. A przy niższej wadze wydrukowanego tłumika niż alu lepiej chodzi z tego co słyszałem od osób które sprawdzały na tej replice oba aluminiowy i drukowany tłumik.

Kup 1 lub 2 przedłużki lufy, przytnij na docelową długość i zrób model tłumika, który na nie nachodzi. Przy dobrym wypełnieniu i jakości druku, będzie niemal niezniszczalne. Sam druk nie ma racji bytu w takiej konstrukcji.
Przy standardowym tłumiku, wystarczyłoby puścić metalowe pręty/rurki po całej długości.

po prostu sobie zamów. :head_shaking_horizontally:

Myślałem o tym, ale przedłużki i przejściówki 14mm CW są trudniejsze do znalezienia. I nie jestem pewien czy nie będą zbyt luźne na gwincie. W każdym razie zobaczę po weekendzie jak przyjdzie replika, mam jakiś zwykły tłumik co ma gwint CW i CCW po przeciwnych stronach. Ale tak czy siak ten WA Snake Match to głównie replika kolekcjonerska. Jak się sprawdzi sam wydrukowany model to potem najwyżej pomyślę żeby zaprojektować wersję, która wejdzie na jakąś przedłużkę lufy.

Jak pisałem wcześniej, ten model od Octagonu ma kompletnie zjebane proporcje i detale. Plus:

1 polubienie

Wyszło całkiem ładnie :wink:

5 polubień

Trochę jeszcze poprawiłem wersję MGS3 bo oryginalnie proporcje (długość) wziąłem na początku na podstawie ikony ekwipunku, ale porównując screeny z gry i długość tłumika względem długości 1911 wychodzi bardziej 145mm niż 155mm. Plus drobne korekty detali żeby się wszystko zgadzało z modelem z gry.

Zrobiłem też wersję tłumika MGS Delta, gdzie długość wychodzi 135mm i średnica nieznacznie większa (26.5mm zamiast 25.4mm, zasłania ok. 2/3 muszki zamiast 1/3). Łatwiej tą wersję ogarnąć na podstawie screenów o lepszej rozdzielczości niż oryginalną. Chociaż sam model 1911 w Delcie jest daleki od ideału.

Jak już będę miał wszystko gotowe to wrzucę gdzieś modele razem z plikami CAD. Przy okazji, @Gawron89 do jakiego formatu zamiast STL można eksportować do drukowania żeby było parametrycznie? STEP?

Tymczasem te 2 wersje aluminiowe FCW z Octagonu nie dość, że kosztują 70-80 USD (plus VAT i wysyłka) to jeszcze proporcje i detale są kompletnie nieprawidłowe. Powinni byli nazwać te tłumiki “FCW Snake Mismatch Suppressor” :rofl:

Dodatkowo jeszcze pracuję nad modelem CQC Knife w obu wersjach - MGS3 (na podstawie modelu z MGS3 i ikony ekwipunku) i Delta (na podstawie modelu z MGS Delta). Bo te wszystkie modele co są na necie to płatne i/lub nie za bardzo zbliżone do tych wersji z gry jak dla mnie.

3 polubienia

Jak chcesz to eksportować do szerszych zastosowań to STEP lub natywny dla programy. Dla Druku zmień STL na 3MF bo stl to upośledzony format