Dzień Dobry Państwu,
weszliśmy w 2023 wraz z zespołem moderacyjnym chcielibyśmy, aby w tym roku nasza społeczność spotykała się nie tylko w niedzielę i nie tylko aby wymieniać się kompozytem.
Ze swojej strony chciałbym podjąć temat szkoleń i kursów - airsoft to nie tylko kulki, ale też tematy okołosportowe, medycyna, serwis, taktyka. Może też chcielibyście rozwijać się w innych tematach.
Grono forumowiczów ma szerokie “dojścia” do ludzi, którzy za darmo lub niewielką opłatą chętnie podzielą się wiedzą. Zakładam też, że wielu z Was byłoby w stanie poprowadzić szkolenie z wybranego zakresu.
W podstawie tego pomysłu było zorganizowanie kursów pierwszej pomocy, być może też podstaw medycyny pola walki.
Kieruję więc pytanie do Was otwierając dyskusję:
Na jakiego rodzaju szkolenie chciałbyś się wybrać? Jak możemy pozwolić Ci rozwinąć twoją pasje?
Tak zupełnie na serio, chcesz poprowadzić takie szkolenie? Wielu nowych nabawi się skoliozy jak nikt nie nauczy ich podstaw. Możesz to zrobić Ty, albo miłośnik SpeedSoftu…
Szkolenia to bym przeprowadził z asg ogólnie, bo ludzi trzeba nauczyć trochę taktyki jak grać w lesie. Fajnie jest kiedy masz łatwe fragi ale fajniej jest kiedy ustrzelisz kogoś bardziej wartościowego kto może ci dać trochę więcej niż wystające cielsko zza drzewa i banie się kompozytu.
Oczywiście że jestem poważny. Z tego co zauważyłem ostatnio to poziom pod tym względem u 50% jest na poziomie żałosnym jak nie gorzej. Ja raczej nie mam odpowiednich kwalifikacji, ale jeśli nie znajdzie się żaden inny instruktor to naturalnie chętnie pomogę społeczności
Kiedyś próbowaliśmy robić szkolenia medyczne, ale jaki jest w tym sens jeśli na strzelankach nawet nie ma opatrunków? Jeśli znajdą się chętni to można załatwić instruktorów. Z moich informacji wynika też że w gronie administracji są osoby po tccc.
Idąć tym tropem: po co robić szkolenie z postaw strzeleckich skoro replika nie ma odrzutu?
Odpowiedz dla obu przypadków - bo możesz w ten sposób rozwinąć swoje kompetencje, nie wyglądać z replika jak paragraf, albo udzielić pierwszej pomocy koledze który w czasie strzelanki właduje się do studzienki kanalizacyjnej (prawdziwy przykład).
Take jest w nim więcej starych dziadów, ale też dużo młodego narybku
Może nie każdy chce biegać po lesie poznając podstawy taktyki i poszuszania się, ale może ktoś zechce dowiedzięc się czego na pokrewne tematy.
Mój plan:
Zapytaj ludzi czego chcą się nauczyć → Znajdź kogoś kto może ich tego nauczyć → Zorganizuj szkolenie → efekt:
a) wkurzaj się, że nikt nie przyszedł,
b) ciesz się, że 5 - 10osób nauczyło się czegoś nowego
Szkolenia odbywaly się gdzieś ukradkiem poza główny forum i każdy coś z nich wyciągał dla siebie. Czy to było ratownictwo, wysokościowka, prowadzenie i pilotowanie 4x4…
Trudno powiedzieć czy zmieniło się grono na forum, ważne że dalej takie rzeczy dzieją się
Owszem, tylko duża część z tych szkoleń jest dla znajomych znajomych.
Wiem, też że duża część osób zjeździła poł kraju, aby rozwijać się w różnych tematach …
Trzy spotkania ASG za mną. Z moich obserwacji bardzo podoba mi się koordynacja/dowodzenie @Francun .
Myślę, że ma bardzo wartościową wiedzę. Staram się na strzelankach obserwować Go i jak najwięcej się nauczyć od Niego zwłaszcza jeśli chodzi o taktykę/pomysły na atak. A na potwierdzenie tych słów miałem przykład gdy nie było koordynacji, co się równa mniejsza dynamika rozgrywki i problem z przejęciem punktu kontrolnego przeciwnika.
Jestem za takimi szkoleniami. Napewno podniesie to poziom wiedzy wsrod mlodszych jak i starszych uzytkownikow forum. Mysle, ze wiedza z zakresu pierwszej pomocy moze byc wykorzystana nie tylko w trakcie rozgrywek ale i w prawdziwych zyciowych sytuacjach. Tak samo z taktyka szczegolnie w trakcie scenariuszy niektorzy moga sie zagubic co nalezy robic i jak poruszac sie w kryzysowych sytuacjach np. ostrego ostrzalu lub przygwożdzenia. Dobra taktyka w obu zespolach napewno wplywa korzystnie na plynnosc gry i jej zmiennosc w trakcie, a nie ze jeden z zespolow jest przez cala runde przygwozdzony i nie wie co jest grane (sytuacja przykladowa). Pozdrawiam