Taktyczny język migowy

Tak zrobię, godzinny scenariusz w przygotowaniu.

A może po prostu zacznij robić szkolenia w sobotę :slight_smile: w niedziele ludzie raczej chcą rozrzucać plastik niż myśleć jak pokazać koledze że za krzakiem jest wróg :slight_smile:

Wydaje mi się, że wystarczą instruktaże 20-30 minut po to by ludzi zainteresować i to przed strzelanką. Nikt nie przyjedzie specjalnie w jakikolwiek dzień, co widać po wielu ogłaszanych na Forum szkoleniach.

Nie rozumiem dlaczego na siłę kogoś uszczęśliwiać, jeżeli ktoś w teamie ma ustalony jakikolwiek język migowy, czy to NATOski czy “swój” i dobrze się rozumieją i jest zgranie to wprowadzenie jakiekolwiek innych, nowych bądź zmodyfikowanych gestów wprowadza chaos… W.T.F. ma “swój” język migowy i nie widzę najmniejszej potrzeby zmieniać czegoś co działa… Ale to tylko moja opinia na ten temat

Znaków wspólnych jest około 10 np. stop, przeciwnik-swój, uwaga! kierunek, przysiad, ok zrozumiałem!, ognia, przerwać ostrzał, odwrót, widzę, słyszę. I to wystarczy, są intuicyjne. Staram się bazować na tym co już jest używane lub oczywiste. Bardziej ma to służyć zainteresowaniu tym sposobem komunikacji w trakcie gry przez nowych graczy.
Nie mam najmniejszego zamiaru ingerować w wewn. ustalenia klanów. Grają po swojemu i nie ma potrzeby tego zmieniać.

Jeżeli ludzie zakładają team (co widać ostatnio na forum) to raczej będąc na treningach, spotkaniach, po za strzelankami ustalają zazwyczaj jakiś język który jest dla nich najwygodniejszy, pozostali niezrzeszeni MOGĄ (ale nie muszą) być zainteresowani sposobem komunikacji migowej, jeżeli masz na to czas i ochotę możesz prowadzić szkolenia z tego typu komunikacji ale moim zdaniem to już po za niedzielnymi strzelankami, bo i tak teamy mówiąc brutalnie i szczerze (bez urazy) zleją na to a mniej doświadczeni nie koniecznie na szybko załapią o co chodzi…

Tylko w celu zainteresowania. Wymaga to czasu i trochę wiedzy. Efekty na pewno się pojawią. A strzelanki będą ciekawsze.

Wg mnie ciekawie jest jak ktoś umie, a ktoś nie, wtedy jest fajnie :slight_smile: I tak przy pierwszym kontakcie z reguły się drze ryja a nie myśli który palec zgiąć i jak machać ręką. I proszę nie pisz klany bo to strasznie razi w oczy…

Powiem tak… . Niema opcji by zrobić to o 10 więc zapraszam przykładowo o 9 bądź po strzelance. Ludzie już teraz narzekają na opóźnienia.

Tak mniej więcej robię jestem wcześniej, a dzięki scenariuszom zespołowym więcej osób używa radia. Bo ma to sens w połączeniu z określeniem lokalizacji. Dlatego tryb zespołowy powinien być wsparty mapą. Instruktaże najlepiej przed grą, bo mają okazję od razu to wykorzystać co nowego dowiedzieli.