Szukam Repliki

Siema. Myślę nad przerzuceniem się na coś w stylu km/lkm. Nie jestem zdecydowany na konkretną replikę więc jeżeli ktoś ma jakąś ciekawą albo nawet i nieciekawą ofertę to proszę o kontakt.

Chcesz KMa żeby siekać czy żeby gnębić przeciwnika?

Przy pierwszej odpowiedzi lepiej sobie druma zapodać zwyczajnie do sztumu.

Druga opcja to więcej męczarni, kasy i nerwów + przemęczenie jak chcesz coś cięższego.

Zgodnie z zasadami forum TS, masz ograniczony wybór jeśli chcesz “prawdziwego” KM - tj. takiego, który może mieć moc wyższą, niż standardowy szturm. W praktyce ogranicza się to tylko do m249 i podobnych. Jednak jak napisał Yodaz, szturm z boksem/drumem spełnia podobną funkcję, a czasami nawet generuje mnie problemów (z racji na standardowe części podstawowej repliki, np. jakiejś wersji AR15/M4).
Ja używam np. G&G - Replika karabinu maszynowego CM16 LMG Stealth - czarna , nie jest to RKM w definicji forum, tylko replika klasy “szturm”, ale box jest, fajnie wygląda, jest do tego poręczna i po tuningu spokojnie strzela bardzo długie serie bez problemu.

1 Like

Jako posiadacz PKMa od A&K, zdecydowanie nie polecam go osobom bez doświadczenia w grzebaniu w replikach. Po chińczyku trzeba było poprawić niemal wszystko, by dało się grać.

Podanie budżetu by pomogło.

Jeśli masz zamiar grać na kulach 0,25-32, to już lepszy będzie ten szturm z drumem i przeznaczenie zaoszczędzonej kasy na cięższe kulki :stuck_out_tongue:

Z m249 swoje przeżycia już miałem i nie chcę wracać. Wiem że z replikami km/lkm jest taki odwieczny problem w asg że wsumie kaliber wszystko ma takie samo a i zmodyfikowane ak47 potrafi strzelać szybciej od niektórych km. Szukam czegoś dobrze wyglądającego i potrafiącego strzelać przyzwoitym ogniem na uczciwy zasięg

Wymóg #1 (wygląd) jest w pełni subiektywny.

Wymóg #2 (przyzwoity ogień na uczciwy zasięg) będzie obiektywny, jak doprecyzujesz wymagane parametry.

Aktualnie używam specny m16 w stocku i uważam że ma przyzwoite parametry więc oczekiwań nie mam zbyt wielkich porównywalnie do tego

Szukasz w takim razie zwykłego szturmu. Jak chcesz kupować nową replikę to kup Specna Prime z beszczotkowym silnikiem, którakolwiek Ci sie podoba. W sobotę idź na bazarek może ktoś będzie miał akurat coś na sprzedaż. Jeśli nie będziesz chciał się bawić w zmienianie magazynków to kup magazynek typu drum/box do wybranej repliki (do M4 jest ich chyba więcej niż do AK i innych replik), albo parę hi-capów. Na bazie tego co napisałeś, spełni to w 90% Twoje oczekiwania.

PS. W ASG rodzaj repliki (KM, pośredni, PM) nie ma za bardzo przełożenia na ROF (i tak go finalnie wyregulujesz baterią/silnikiem/mosfetem itp.).

1 Like

Ok to poszukam szczęścia w sobotę👍

1 Like

Ustalmy sobie to dla jasności

Wszystkie repliki KM oparte na szkielecie m249 lub m60 są o kant dupy
Szczególnie te firmy A&K

Jeśli miałeś problemy z m249 to z takim pkm lub m60 nie będzie ich mniej mimo że konstrukcyjnie taki pk ma znacznie lepszy BOX.

Same w sobie budy tych replik nie są najgorsze ale cały problem rozchodzi się o dobieraniu do tego części aby to działało tak jak powinno. Niektóre highendowe elementy są poza zasięgiem i trzeba sprowadzać z rosji.

Możesz to dać komuś do zrobienia ale to jest kasa, kasa, kasa.

Jeśli chcesz spać spokojnie możesz kupić coś LMG podobne

Mszan już podał jeden przykład.

Możesz pójść w repliki RPK

https://azteko.pl/lct-replika-karabinu-maszynowego-rpks74mn-nv-p-38915.html

lub m27 IAR

Będą uplasowane w limicie szturmu ale zawsze mogą oddawać uczucie taszczenia cięższej “broni” jak dopakujesz do nich poprawnego boxa. Cyma robi całkiem zacne pudełka do replik w systemie AK

m16 z front risem specny? z którego roku synu? Jaki dokładnie model?

Może się okazać że lepiej jest wrzucić w niego złoto które miałbyś przeznaczyć w kupno nowej repliki w celu stworzenia wymiatacza ostatecznego. Jeśli buda jest dostatecznie prosta i repliki nie jest rozklapciochą może warto zanieść ją do gawrona.

I na koniec podpiąć BOXA

Nie mogę znaleźć konkretnej oferty na militaria ale podpinam zdjęcie. Wtedy jeszcze kosztowała 1400, ma full body metal tyle głównie pamiętam

Na twoim miejscu bym w sobotę przytaszczył ją na bazar i pokazał gawronowi co o tym sądzi.
Generalnie nie śledzę marki Specna Arms od kilku lat ale pamiętam że są wypusty warte uwagi i doinwestowania.

A ten model wygląda na ten solidny który miał zwartą budę.

1 Like

To jest ONE/E&C :wink:

to jak tak EC to tym bardziej niech ci męczy bułę

2 Likes

@Adrian jak na bazarku nie będzie nic ciekawego to na Azteko Ci znalazłem fajnego KMa: Viva Arms - Replika karabinu maszynowego M1919 A4 - Steel/Black
na pewno z nim zrobisz wrażenie na niedzielnej strzelance :smiley:

2 Likes

8eb841350641aa1fb63964ba8945d0347cf080ff

Tylko tarczę dorobić

https://azteko.pl/viva-arms-replika-karabinu-maszynowego-maxim-m1910-steelwood-p-7366.html

2 Likes