Świeżak w Szczecinie poszukiwania serwisu

Siemanko,

Na wstępie, klasycznie. Jeśli zła kategoria to przepraszam :wink: wydawała mi się najbardziej adekwatna.

To teraz do rzeczy. Kupiłem używaną replikę, niestety z dość palącym problemem. Mianowicie bateria nie bateriuje :wink: A nawet znalazłem winowajcę tej sytuacji. (zdjęcie) Kable umieszczone w kolbie, są przetarte. Całkowicie zeszła z nich izolacja i miedziaki elegancko wystają. Usterka niewprawnym okiem wygląda na coś banalnego, do zrobienia samemu w domu, natomiast ani nie mam sprzętu, ani umiejętności do wykonania takiej zabawy. Szukam godnego polecenia serwisu, który ogarnie taką usterkę i na przyszłość będę miał gdzie podejść :wink:

wyglądają na przejarane, przynajmniej ten z lewej. Replika nie ma mosfetu? ogólnie są spięte, więc jeżeli są dobrze spięte to silnik powinien ruszyć. Z serwisem ciężko aktualnie, ale zapytaj w shotgunie czy ci to ogarną, bo jeżeli silnik śmiga to nie jest dużo roboty

1 Like

Mosfet jest więc, więc liczę na to, że silnik jest cały. Kabelek rzeczywiście przyjarany, ale to dzięki temu znalazłem usterkę :wink: Ale dziękuje za namiar :smiley: zaatakuje w takim razie do shotguna :smiley: No i do zobaczenia w którąś niedziele :wink:

a mosfet piszczał przy podłączeniu napięcia? może być, że mosfet zjarało

1 Like

Właśnie, nic nie było słychać co ciekawe. Także jestem dobrej myśli :stuck_out_tongue:

1. Rozwiązanie właściwe - wymiana całego okablowania
  2. Rozwiązanie dopuszczalne - rozcięcie, zalutowanie + termo kurcz
  3. Rozwiązanie na odpierdol - otaśmuj izolką, będzie żyć :wink:
7 Likes

ja tam wybrałem rozwiązanie nr.3 i działa

1 Like

Brałem opcje na odpierdol pod uwagę :stuck_out_tongue: ale jednak rzucę na serwis, niech przy okazji zerknie ktoś wprawniejszym okiem na jej stan techniczny.

zajmę się nią odpowiednio, będę do niej szeptał czułe słówka :slight_smile: nic się nie martw, będzie Pan zadowolony. a jak się nie podoba to się Pan przyzwyczaisz :stuck_out_tongue: `

To tak dla skitowania tematu dodam. Że magicy z shotguna szeptali czułe słówka i jest nawet lepiej niż było przed :wink:

1 Like

Plusem serwisu jest fakt, że ogarną Ci ją od A do Z (sprawdzenie tłoka, zębatek, podładowanie, smarowanie, itp.). Osobiście jak masz kasę, to też zalecałbym rozwiązanie w postaci wymiany całego okablowania - będziesz miał świeże kable niskooporowe.

Jak nie masz kasy, to póki co rozwiązanie nr 3., ale pod warunkiem, że wiązka jest w miarę cała i masz jednorodny splot - u Ciebie jest już tak sobie.

A na przyszłość patrz jak skręcasz mocowanie, bo łatwo jest przyciąć kable w tym miejscu - piszę z własnego doświadczenia.

1 Like

Replika już po robocie! Chłopaki zmienili okablowanie i poprawili błędy poprzedniego użytkownika :smiley:

1 Like