Siemka,
Temat był już raz poruszony, ale został zamknięty, a trochę się mieniło (https://www.taktycznyszczecin.pl/viewtopic.php?f=32&t=5062&p=47542&hilit=papiernia#p47542). Może były jeszcze inne wątki, ale tylko to znalazła mi wyszukiwarka.
Przejeżdżałem tam ostatnio i postanowiłem zrobić parę zdjęć. Jest to kompleks budynków, po części odnowionych i używanych, ale sporo jest ruiną. Wydaje mi się że to nie jest problem, a przynajmniej nie był problemem na wiskordzie gdy jeszcze grał. Całkiem obok była firma, i o ile nie zastawialiśmy im bramy to nikt problemów nie robił.
Budynki są różne, fakt że sporo pustych przestrzeni, ale są też pozostałości mebli i innych śmieci mogących posłużyć za osłony. Ze wszystkich ruin, szczególnie ciekawa jest ta widoczna od strony ulicy. Jest w dobrym stanie, piwnica jest lekko wilgotna, ale nie ma stojącej wody i nawet można by było pograć na dachu, który wygląda jak nowy, a wejść można na niego z kilku miejsc bez wdrapywania się, a jedynie przechodząc przez okno (coś jak na śp. dobrej szczecińskiej). To co jest ciekawe, to że budynek był integralną częścią jakichś maszyn do przetwarzania i betonowe części konstrukcji zostały na miejscu, tworząc bardzo unikatowe budownictwo. Nie są to proste ściany i zwykłe pomieszczenia jak na wiskordzie, ale projektowane pod maszyny kondygnacje na zakładkę z “naturalnymi” osłonami. Moja ocena - urywa dupę.
Oczywiście pozostaje problem utrudnionego dojazdu komunikacją miejską, ale warto zauważyć że osoby ze szczecina mają jedną, lub jak się uprzeć 2 trasy do tamtego miejsca i myślę że można by było zabierać osoby np. spod stoczni szczecińskiej. Większość z nas i tak nie jeździ pełnym autem. Natomiast miejsc żeby zostawić tam samochód jest sporo (zakładając że dojdziesz na strzelanie te 300m).
Pozostają dwie kwestie otwarte.
- Czy ktoś próbował ogarnąć ten teren i jaki był skutek? Kulki gdzieniegdzie można znaleźć, więc przynajmniej na dziko było strzelane.
- Czy ktoś z administracji może pociągnąć ten temat? Wiem, zacząłem więc zgodnie z Polskim myśleniem to ja dalej powinienem to ciągnąć, ale nie ukrywam że jestem kiepski w takie załatwianie spraw i czasu mi brakuje nawet na zwykłe strzelanki.
I paczuszka zdjęć: https://drive.google.com/file/d/1iwAHLFEY5lDlDD6voyA7vDdwHjN3u9Qv/view?usp=sharing