Sprężyna

Witam ponownie. Podczas mojego wieczornego amatorskiego tuningu repliki napotkał mnie problem. Mam zamiar wymienić sprężynę w replice ale nie wiem która była by lepsza. Na warsztacie posiadam sprężynę (M120 Non-Linear AEG spring) oraz (jakaś sprężyna od CYMA 616). Czy eksperci mogli by się wypowiedzieć w temacie którą sprężynę lepiej wybrać? :slight_smile:

Jeden pies- to czy sprężyna jest linearna czy nie linearna ma niewielkie znaczenie.

1. Moc - która będzie bliżej celu.
  2. Na ile luźno siedzi na prowadnicy? Ma wchodzić na nią bez oporu.
  3. Czy mieści sie w tłoku bez oporów?
  4. Czy po wsadzeniu na rozprężonym układzie jest nieco napięta? Jeśli nie to będziesz miał brzęczenie jak w stokowych G&G.
  5. Rodzaj stali z której jest wykonana … i nie mówi to o “piano wire” bo to kolejny bzdet. Tego jednak już nie ocenisz na oko :stuck_out_tongue:

Weź to co jest bliżej mocy :wink:

2 Likes

Dzięki za punkt 4., u siebie właśnie mam taki dźwięk.

@Onyx to standard w G&G - jak wyciągniesz sprężynę porównaj jej długość z nowa :wink:

Przy dynamicznym rozprężaniu sprężyna wpada w wibracje i wydaje ten specyficzny brzdęęęęęęęk.

1 Like

Ja mam akurat SA, ale robi dokładnie tak jak piszesz. Do tego potrafi czasem wypluć, a nie wystrzelić kulkę.

W każdym razie jeszcze raz dzięki za cynk.

To zupełnie inny problem.

A co byś obstawiał - tak z doświadczenia?

Kiepskie kulki (rockets, pj, kilo 9, core), za krótka dysza, za krótki kołnierz w gumce, zbyt miekka gumka :wink:

Kulki BIO Madbull Premium Match 0,25g lub SA BBS Edge 0,28g - choć wczoraj wyłapałem, że jeden S-Mag się losowo blokuje na Madbull. Resztę mam w stocku, więc reszta do sprawdzenia.

W każdym razie dzięki za podpowiedź.