Hej! Wracam po 15 latach i robię research sprzętu. Skończyłem zabawę głównie z tego powodu, że jakaś firma krzak oszukała mnie za dzieciaka z zakupem drogiej repliki i nie otrzymałem ani zwrotu ani tej broni. Sentyment jednak pozostał bo było to HK416. Nie wiem co się dzieje aktualnie na rynku, więc będę wdzięczny za pomoc.
Czy po zakupie coś z taką replika zrobić tj. zabezpieczenie, wymiana części na lepsze, zalecany tuning i kto gdzie?
Polecana broń boczna coś typu Glock czy beretta?
Stawiam na sprzęt, który posłuży i potrzyma wartość. Raczej jakoś mocno nie patrzę na pieniążki, ale chętnie ułożył bym swój set do około 5k. Z góry dzięki za odpowiedzi!
Generalnie to nie ma róznicy między replikami HK416 a innych “emek” (wszystko co bazuje na AR15).
W środku masz ten sam mechanizm, rózniący się jakością zależnie od producenta.
Przede wszystkim nie patrz na militaria.pl, to sklep z bardzo wysokimi cenami i marżami.
Polecam raczej redberet.pl, taiwangun.pl oraz gunfire.pl (w szczególności na redberet będziesz miał to samo co na gunfire za niższą cenę).
To sa sklepy typowo ASG.
Czasami cena = jakość, ale nie jest to reguła - jak w przypadku wrzuconych przez Ciebie replik. Lepiej kupić tańszą i oddać do tuningu, najlepiej w asgbox.pl u mistrza Gawrona.
Pistolet to praktycznie bez różnicy, wybierz jaki Ci się podoba, firmy takie jak WE, ICS, GG czy inne, wszystko będzie działać mniej więcej tak samo.
Broń zostaw tym, którzy mają pozwolenie Replika… piszesz o replice
Odpuść sobie kupowanie w militaria.pl
Umarex … to dziwna firma, bo nic nie produkują, a jedynie pośredniczą miedzy producentami, licencjodawcami (tak się mówi?), dystrybutorami. Produkuje dla nich VFC, jak i firmy PingPong.
2700-2800 brak układu sterowania i silnik z dupy to żart.
Jeśli koniecznie chcesz licencje … spoko, ale jeśli chcesz miec coś sensownego do gry to specna wypuściła HK w serii Prime (z układem sterowania i BDLC).
Jak wyżej.
REPLIKA Beretta? Mamy wciąż lata '80 / '90? Tutaj paradoksalnie Umarex, ale ten produkowany przez VFC to strzał w dziesiątkę w glocka. O ile nie trafisz na model robiony przez firmę ping pong…
Dopisze do mojego materiału na stand up airsoftowy. Rozwój w ASG zapierdziela tak bardzo, ze HK Umarexa po wyjęciu z pudełka traci luźno 1000zł wartości.
Jest sporo różnic - zacznijmy od innego zwalniacza magazynka, który sprawia, że cześć magów z emek nie pasuje w hk416
Ale ty słabo tłumaczysz chłop pisze, że po latach wraca i nie wie co na rynku, a ty mu o układach sterowania i silnikach xD. @BastianChows to co Gawron wyżej pisze to z jego na ludzki to poleca Ci replikę firmy Specna Arms serii Prime - tu masz cały zestaw do wyboru: Karabin ASG elektryczny – moc i precyzja w grze | Gunfire.com
Procedura taka, że albo kupujesz tam i strzelasz jak z pudełka, albo oddajesz po zakupie do ww. Gawrona, albo w ogóle próbujesz się z nim dogadać (nie jest to najłatwiejsza rzecz pod słońcem, ale warto!) i zamawiasz wszystko u niego od razu z tuningiem i odbierasz gotową replikę przygotowaną do strzelanki.
Najwazniejsza rzecz tak czy siak do okulary + opcjonalnie maska na zęby - okulary polecam firmy ESS, są atestowane, spełniają standardy wojskowe i zapewniają ochronę oczu na poziomie balistycznym.
Maska na twarz tzw. “stalker” albo taka a’la kominiarka z siatką na ustach, abyś nie potracił zębów (zdarza się coraz częściej). Na gunfire i pozostałych sklepach masz tego do wyboru do koloru.
więcej pistoletów masz tu - Pistolety ASG Green Gas – realizm i precyzja w grze | Gunfire
od razu tłumacząc - do wyboru są na Green Gaz czyli gaz masz w butli kupowanej osobno i nabijasz magazynek niczym zapalniczke, ALBO masz nabój CO2 jak w wiatrówkach i ten nabój umieszczasz także w magu (poza oczywiscie kulkami standardowymi).
Bo ja wierze, że ludzie są inteligentni i potrafią sami doczytać. Nie każdy to pryszczata małpa z discorda, które trzeb dać link i wytłumaczyć, bo sama nie potrafi wrzucić w google/chata “silnik BLDC”
bo ma być dobrze nie łatwo
jak robisz zdjęćia na tle meblościanki z PRL i jeździsz dużym Fiatem.
Coś tam zrozumiałem i okazuje się, że umiem w google
Spróbuje swoich sił w takim razie w negocjacjach. Widząc ilość, nazwy, modele i wszystkie te cyferki - no nic mi to nie mówi i wręcz odstrasza Ogólnie tego umarexa to od cholery na różnych stronkach.
Na pierwszą replikę niech weźmie emkę. Najmniej będzie miał problemów z czymkolwiek, ewentualny tuning, części, akcesoria itp. itd… Repliki bardziej oryginalne niż emka/kałach to fajnie mieć jako kolejne w kolekcji, ale na start lepiej trzymać się sprawdzonej klasyki :).
Powiedzialbym przesadny konserwatyzm, to tak jakby na pierwsze auto kazdemu rekomendowac Hyundaia bo ma najtansze ubezpieczenie i latwo dostępne czesci
Ja wlasnie HK33 kupilem na pierwszy i polecam, swietna replika, duzo sie na niej nauczylem, wszystko musialem robic sam bo serwis GF twierdzil ze sie nie da (cieniasy) ale za to jaka radosc gdy sie uda cos xD
W mysl zasady, chcesz nauczyc sie plywac, wyplyn na gleboka wode i wyskakuj z lodki… jak utoniesz to widac nie bylo Ci dane xD