Reduktor na butli HP - zle pokazuje PSI?

Dziwna sprawa, reduktor pokazuje mi 20 psi przy pelnym otwarciu i 20 psi jak zejde na minimum. Po przykreceniu do butli wskakuje na te 20psi jak odkrece wraca na 0psi.

Czy to ja czegos nie ogarniam, bo to moja pierwsza stycznosc z HP czy cos tu jest zepsute?

Fotka jak to wyglada:

Pomocy!

Jeżeli przy przykręceniu pokazuje X psi to znaczy, że jest otwarty w momencie przykręcenia.
Jeżeli przy odkręceniu spada do 0 psi to znaczy, że powietrze z niego zeszło gdy odkręcałeś :wink:

Jeżeli chcesz mieć moc to musisz sprężynkę wymienić na mocniejszą, powinna być w zestawie.
Czym więcej dajesz powietrza tym jest większy opór odkręcania.
Mam ten sam i ostatnio spokojnie wyciągnąłem 200psi

1 polubienie
  1. Dokręciłeś rega na tyle mocno, aby było słychać, ze powietrze z butli do niego przeszło?
  2. Regulowałeś pierścieniem? Im dalej w prawy wykręcisz (śruba wyżej) tym wyższe będzie ciśnienie.
  3. Sprawdź czy replika zmienia moc przy regulacji. Zegary często pokazują bzdury i są nieprecyzyjne.
  4. Którą sprężynę masz w regu? Na niskie, czy wysokie PSI?
1 polubienie

No i wszystko jasne, musze sprezyne w regu wymienic na mocniejsza… zastanawialem sie dlaczego jest jakas sprezyna w zestawie dodatkowa, teraz juz wiem xD dzieki @FRIK

Dzieki za podpowiedzi @Gawron89 i @FRIK

@TipsyDiver spężyny MC mają breakpoint w okolicach 120PSI, a nie 20 jak napisałeś. To czeski błąd czy szukamy innego problemu?

@Gawron89 Dokrecilem ja do 120PSI, poprostu szlo baardzo ciezko i balem sie zeby nie popsuc. Ale na sile sie dokrecilo i faktycznie doszlo do 120psi. Wczesniej stalo na 20 psi i jak krecilem to ledwo chcialo sie ruszac.

Jasne :wink:
Pamiętaj, że regulatory odświeżają się przy strzale. Sama regulacja nie zawsze daje zmiane ciśnienia roboczego.

Przy zmianie w dół jest tak zawsze (upust ciśnienienia na niższe).
Przy zmianie w górę czasami (ciśnienie musi pokonać barierę sprężyny na co nie zawsze ma “ochotę”)/

1 polubienie

Wymień sprężynę i na smaruj wszytko tym różowym smarem :slight_smile: jak dokręciesz rega ,aż załapie, dokręć go jeszcze do momentu ,aż nie będzie chciał iść, wtedy masz pewne PSI

1 polubienie

a ja mam jeszcze lepsze pytanie na temat tego reduktora.

Jakie jest najlepsze narzędzie do regulacji ciśnienia w nim?

@FRIK Maly kluczyk imbusowy😅

tia… gdybym jeszcze miał tak mały luzem, a nie końcówkę do śrubokrętu…

Ja zrobiłem z gwoździa, musiałem papierem go zetrzeć i jest idealnie, regulacja się nie odkształca