Widziałem sotatnio na Grozny, że ludzie używali granatów. Ma ktoś do tego link/źródło gdzie to kupic? Wyglądało to jak zwykłe, okrągłe petardy.
Klasyczny przepis, co aesgej to inna wariacja. Do odpalania polecam zapalniczki żarowe, bo działają na wietrze.
Kupne wersje kosztują zazwyczaj minimum x10 tyle co samoróbka. Można używać ich jako opcji premium, gdy to konieczne.
W przypadku samoróbek istnieje mechanizm obronny przed idiotami - przed ich dopuszczeniem możesz zostać poproszony o odpalenie jednego i rzucenie pod nogi samemu sobie, aby pokazać, że nie stwarza zagrożenia
kartka A4 lepsza, kiedyś wam o tym pisałem
hurtownia na Cukrowej albo allegro czy inny sklep internetowy
Ewentualnie jak masz za dużo pieniędzy to thundery albo tornado
Edit. jak chcesz to ci mogę odstąpić kilka samoróbek z fp3 i grochy, bo raczej nie będzie mi się chciało i tak na groźny jechać
Może to głupie pytanie ale to nie tak, że możemy używać tylko granatów gazowych i sprężynowych? (Chyba, że pomyliłem regulaminy wtedy nvm)
Na terenie lotniska można jeżeli pogoda sprzyja - nie jest za sucho.
W lasach gdzie się normalnie strzelamy zero pirotechniki i hukowych, ale odpuść sobie wszelkie tornado czy inne wynalazki, próbowałem…
Sama petarda, bez calej obrobki z grochem, tez liczy sie jako granat?
Coś takiego?
Używałem takich, są spoko i bezpieczne
Jak mi pokazali kup dmuchane baloniki i tanie kulki/groch, możesz także dać mąki
To chyba wlasnie bylo to co widzialem ostatnio na groznym, petardy w balonach
A dym wchodzi w gre? Zciekawosci bym zamowil zeby przetestowac
Polecam te granaty, sa naprawde epickie i dzialaja jak prawdziwe
jeżeli organizator powie, że granat czyści pomieszczenie to wystarczy. Jeżeli powie, że odłamki to odłamki.
O właśnie, skoro mogą czyścić pomieszczenie to chyba bardziej się opłaca kupić sprężynowe? Wiem, że poziom bycia cool spada ale portfel mniej płace a dla studenta to akurat mocny argument.
Granat grochowy to koszt 2,5-3 zł. Wielorazowy granat zapewne ci się zgubi/zepsuje zanim inwestycja się zwróci.
super to jest, szkoda tylko, że takie drogie. w ogole takowe byłyby dopuszcze do gry, @admini ??
Jeżeli myślisz o tych tanich ze skrzydełkami to nie wiem. Ta konstrukcja jest średnio wytrzymała, a jeżeli to ma posłużyć dłużej to lepiej kupić coś porządnego za 200 niż szajs za 50. Oglądałem trochę filmów o tego typu grantach i innych. Niektóre ze skrzydełkami potrafią się w powietrzu otworzyć. Najtańsze to na te kulki żelowe. Na militariach były chyba 2 poniżej 100, tak to alliexpress.
Begadi (chyba) zrobiło ciekawe granaty działające na sprężynie od aega, która można wymienić aby uzyskać więcej mocy. Podobne granaty można wydrukować, ale trzeba się na kombinować z dobrym wydrukiem, bo się rozwalają. Sam efekt dobry, ale cena powala. Nie wiem ile to wytrzymuje.
Potem trzeba go odzyskać.
Tornado. Najprostsza konstrukcja. Gaz i kulki wywalane dookoła. Uderzeniowy. Kiedyś miały zabezpieczenie przed upadkiem. Mój nie ma fajnie sypie dookoła, ale nie jak te pierwsze co kiedyś reklamowali. Cena pod 300zl. Skorupa szybko się obija i niszczy.
Potem trzeba go odzyskać.
Thundery. Działa jak prawdziwy. Zawleczka, łyżka. Póki trzymasz łyżkę to nie dochodzi do odpalenia. Około 3s do wybuchu. Koszt jednego użycia to ~20zl. Kapsuła co2 i korpus co się rozrywa. Dosypanie odłamków przyspiesza wybuch. Dosypanie mąki powoduje, że walnie ci w powietrzu. Fajna i solidna konstrukcja, ale cena użytkowa sięga gotowych granatów piro. Łatwo można wszystko rozwalić przez nie dokręcenie czegoś.
Wiedziałem stle do korpusów, ale tu znowu drukowanie i testowanie, aby to i wytrzymało i nie wbiło komuś plastiku w twarz.
Trzeba odzyskać zapalnik i wykręcić rozerwaną kapsułę, co czasem jest problemstyczne. Wali po uszach jak fp3.
Norvish ma hukowe uderzeniowe. Cena spora i trzeba dokupić zaślepki, a potem go odzyskać.
Jest jeszcze sporo różnych innych gazowych uderzeniowych, które na filmach mają super efekt, ale ceny…
Są też fajne stle do zmontowania granatów uderzeniowych na kapiszony.
A podsumowując. Jeżeli można walić piro to fp3 z grochem i nie ma co cudować. Wychodzi najtaniej, trzeba je tylko posklejac. Patent na balonik też widziałem, niby łatwiej i szybciej się to robi, ale nie testowałem nigdy. A nawet jak ktoś nie ogarnie , że mu coś wybuchło (nie wiem jakim cudem) lub się nie przyzna to siedząc w betonowym pomieszczeniu to i tak wchodzisz i go odstrzeliwujesz, bo przez dłuższą chwilę jest głuchy. Jeżeli chcesz być super takti cool to inwestujesz w gotowe granaty do asg, czy jakieś thundery i tornado.
Tak to jak nie jest jasno każdemu w twarz powiedziane, że pomieszczenie jest zawsze czyszczone jak coś wybucha to będą spiny. Nie mamy typowych terenów pod cqb i ludzie wielu rzeczy nie ogarniają, a w szczególności granatów.
Edit
Najtańszy dymny kupisz za 20-30zl. 10s dymi, jak jesteś ogarnięty to robi robotę.
Używanie granatów w lesie mija się z celem. Musielibyśmy mieć teren z okopami czy jakimiś przeszkodami albo musiałbyś rzucać bardzo celnie pod nogi. Potem idź tego szukaj…
Jak bedzie strzelanka gdzis gdzie mozna rzucac to przyniose i potestujemy bo cala skrzynka mi zalega i czeka na okazje do uzycia tylko
Drodzy państwo
Cała mechanika działania granatów jest opisana w regulaminie kiedy powoduje trafienie sam „wybuch” a kiedy odłamki
Są też opisane klasy petard jakich można używać oraz zasady dopuszczenia granatów
Aktualnie jedyne miejsce gdzie jest taka opcja to Kluczewo i jeśli warunki będą pozwalać to nie będzie w tym miejscu to ograniczane