siema, orientuje się ktoś jak u nas mniej więcej wygląda używanie granatów typu mastermike? w sensie czy nie są zabronione czy coś tego typu
Masz na myśli to? https://gunfire.com/pl/products/granat-gazowy-master-mike-40mm-1152223654.html
40mm granat do granatnika, gazówka. Nie widzę żadnego powodu, dla którego miały by być zabronione.
Czy praktyczne - a, to już zupełnie inna sprawa.
właśnie też tak sądze, ale wolałem się upewnić (przykład moich wątpliwości:https://www.youtube.com/shorts/1LbMJJaXFP4)
Duża liczba pól komercyjnych zbanowała wersje 40mike, bo nie różnią się niczym od full auto na DSG prosto w ryj. Użyteczność tego też jest dyskusyjna.
MasterMike o którego pytasz ma znacznie większy rozrzut i nie jest tak szkodliwy dla przeciwnika. Nie zrobisz tym już krzywdy, ale też trafienie celu przez krzaki jest mało prawdopodobne.
Zobacz wideo z porównaniem.
Żaden na przepis nie wyklucza ich wprost, ale jesteś odpowiedziany za potencjalnie niewłaściwe zastosowanie w sposób niebezpieczny dla celu
To może administracja weźmie przykład z pól komercyjnych i zbanuje niebezpieczne 40mike zanim wyjdzie drama na strzelance?
W tym momencie 40mike to jest ciężko gdziekolwiek spotkać, a co dopiero kupić, więc nawet jakby był zakaz to i tak u nas nie ma z nim problemu, a mastermike wydaje się być spoko alternatywą patrząc na to że nie wyrządza aż takiego bólu
Osobiście liczę, że nikt nie jest tak głupi aby korzystać z tego typu “grantów”. No chyba, że mamy tutaj masochistów którzy lubią być wyzywani i mieszani z błotem.
Japrdl. Co sie stalo z tym swiatem, ze ludzie sie tak strasznie boja odrobiny bolu ze banuje sie wiekszosc ciekawych rozwiazan bo sa “bolesne dla celu” …
Strzelajcie sie NERFami, bedzie na bank bezbolesnie🤣
Airsoft zawsze byl sportem extremalnym a nie zabawa dla dzieci, i jako taki niesie pewne ryzyko ze soba… mozliwosc uszczerbku na zdrowiu wkalkulowana w zabawe. A tu dorosli faceci placza i sie bluzgami obrzucaja bo ktos im kuku plastikowa kuleczka zrobil
Nie o to chodzi. Wciskając spust w 40 Mike wyzwalasz reakcję, której nie możesz przerwać. W praktyce to ekwiwalent wywalenia komuś pełnego maga na ryj z DSG na poziomie 45rps. Cel przyznaje sie po pierwszych 10 kulkach* , a Ty dalej trzymasz spust i wypłacasz mu pozostałe 100kulek dla pewności - czyli chamski overshoot.
To nic ze widzisz jak przeciwnikowi twarz rozprysła już czerwienia z rozoranego czoła … musisz skończyć zasobnik i nie możesz tego przerwać bo to “Granat”
Nie dziwię się, że komercyjne miejscówki wywaliły coś tak kancerogennego
- Zakładając czas reakcji człowieka to około 0,2–0,25 s.
Gdzie przy 45RPS 10 kulek wystrzelisz w 0.22s.
Regulamin.
Definicja ognia pojedynczego do tego tabelka med i wiadomo czy można i gdzie można
W lesie z danej odległości można mając na uwadze że jak Paweł pisał wyżej nie można przerwać wyzwolonego granatu
W cqb nie spełnia definicji ognia pojedynczego
Ja czasami ma wręcz ochotę zorganizować kulki w jakąś niedzielę “TaktycznySzczecin Original”
Czyli taktyczny wersja z przed 2015 roku a dokładniej gdy strzelanki były organizowane bez jakiegokolwiek ograniczenia do mocy replik.
Tak aby uświadomić ludzi dlaczego takie a nie inne limity są wypracowane na przestrzeni lat.
By pokazać niektórym że aktualny limit nie jest jakiś wygórowany w porównaniu do meksyku z przed 10 lat. Też pojawiają się głosy że nawet aktualny jest zbyt mocny więc mając porównanie szybko by takie osoby odczuły że jednak jest taki jaki być powinien.
Dobra rzecz do karania terminatorow jak dla mnie.
10 lat temu to nie wiem, ale bylem na kilku strzelankach w szczecinie kolo 15 lat temu i lataly petardy wszedzie jako granaty, i nie bylo zadnego bolu dupy o nic, nikt nikogo nie bluzgal nawet jak oberwal ze snajperki zza rogu w budynku… jakos ludzie byli mniej zniewiesciali na moje oko niz teraz.
Czy są limity czy ich nie ma, są zasady czy też nie to i tak nie jest istotne tak długo jak ludzie nie zaczną myśleć. Myśleć zarówno na temat tego co sami robią jak i o tym co im moze się stać. Bez tego, moim zdaniem, nie ka co przychodzić. To nie gra komputerowa tylko realny świat
Nie będę się wypowiadał na temat bezpieczeństwa tego “granatu”, tylko nad samym sensem jego używania, chciałbym zauważyć że to w ogóle nie działa jak granat 40mm tylko bardziej jak nie kontrolowany gatling…
Bonus, wykorzystanie tego też by musiało się różnić od wykorzystania granatu 40mm, którym strzela się bardziej po łuku parabolicznym.
Ahhhhh przypomniałeś mi przyjacielu czasy kiedy pierwszy raz wszedłem do airsoftu jakoś 15 lat temu. Miałem VSR z pierwszą konwersją Mancrafta co robiła koło 900 fps xD
Strzelałem się wtedy bez żadnych zasad z Baracuda (pozdrawiam serdecznie!)
Szalone czasy i miło je wspominam😄