Chciałbym połączyć radio UV-82 z Sondinami Supreme X-Pro. Nie chcę mieć jednak zewnętrznego PTT z mikrofonem i używać tego dostępnego w radiu.
Czy tak się da, czy radio będzie wykrywało podwójną wtyczkę i blokowało swój mikrofon?
Dziwnie napisałeś.
To radio ma blokować swój mikrofon czy chcesz używać wbudowanego w nie?
Zacznijmy od tego, że wtyczki audio mają paski. Ilość pasków to tyle ile masz przewodów do obsługi w całym “kablu”.
1 pasek i 1 lub 2 słuchawki = tylko dźwięk
2 paski i 2 słuchawki = (powinien być) dzięki stereo
2 paski i mikrfon i sluchawka/i = mikrofon i słuchawka powinny działać
3 paski i sluchawki i mikrofon = mikrfon + stereo
Baofengi mają Kenwooda. Tzn, że mają oddzielną wtyczkę audio i oddzielną wtyczkę na mikrfon.
Gdy wpinasz wtyczkę w gniazdo to zamykasz obwód i dziwięki lecą po urządzeniu zewnętrznym.
Więc (na logikę, bo nie eksperymentowałem) wepniesz słuchawkę w wejście słuchawek, wyłączasz dźwięk w radiu i sluchasz na słuchawce.
Wepniesz sam mikrofon, mikrofon działa podpięty.
Przewód, który pokazałeś to przejściówka kenwood na mini jack. Wygląda na mono dziwięk i mikrfon, więc jak ją wepniesz to zamykasz oba obwody. Nie podłączysz pod to zewnętrznego mikrofonu to nie będziesz nadawać dźwięku.
Mogę się mylić, bo aż tak głęboko nie siedzę w elektronice.
Jeżeli chodzi ci o gadanie do radia, a odbiór na słuchawkach to potrzebujesz 2x meskiego mini jacka mono lub stereo. Nie wiem jak baofeng zareguje jak mu wsadzisz mono, ale nie powinno mu to robić różnicy.
(Pisane z telefonu, więc mogą być literówki)
(Obrazek - 2x męski mini jack)
Dzięki. Tak, chcę słuchać słuchawkami i mówić do radia.