@Szczepan Wiem, że tych co mają nokto kusi żeby przynieść i w sumie nie dziwie się.
Próg wejścia w temat jest ogromny, wiec nie liczyłbym, że ludzie sobie pokupują.
Ale myślę że na można by na nastepnej nocnej wziąć nokto i podzielić ludzi z nokto 50/50 miedzy teamy - zobaczyć czy to ma sens i zachować jakiś balans.
Zastanawia mnie - macie jakies ubezpieczenie na noktowizję - tzn co jak ktoś wam zepsuje nokto (strzeli, etc - nie mam pojecia jakie to jest wytrzymałe)? Żeby nie było, że ludzie nie będą strzelać
Bo niestety próg wejścia jest duży. I powie Ci to każdy który ma nokto i tak ( niestety) jest. Sam żuraw koszt to koło 1000zl. Do tego inne oporządzenie dodatkowe.
Oczywiście można używać gen1 czy cyfrówki które działają. Różnica jest w działaniu - Odległość widzenia, ostrość, szerokość obrazu, długość pracy urządzenia, dodatkowe funkcje itd.
Nie znam nikogo kto to ubezpiecza ( co nie oznacza że nie można). Raz że to sprzęt nie do końca legalny ( wojskowe przetworniki) ,dwa nikomu się nie chce tego robić
Są osłony na obiektyw, są dodatkowe funkcje ( AG) itd. Nie patrzy się też w stronę światła czy lasera
Dobre termo można kupić za 5k. Dobre dmry tyle kosztuje więc próg jest w zasięgi części asgejow
Ankieta jest wyłącznie by wybadać środowisko co do możliwości sprzętowych. Przy np.3 noktach w środowisku nie ma sensu wprowadzać gier z opto.
Z ubezpieczeniem się zastanawiałem jak to działa, bo chyba przy lunetach czasem jest, że jest gwarancja “na wszystko”. Myślałem, że z nvg jest podobnie.
Ja trochę myślałem, żeby zbudować BPNVG, ale w sumie ten NVG10 i tak taniej wychodzi i mniej roboty
Ja bym generalnie chciał mieć jakąś zabawkę, żeby sobie pochodzić po mojej działce w nocy, dać synowi do zabawy itd.
@Szczepan jak coś to zamawiam sobie to - powinno mi wystarczyć do zabawy.
Chciałbym na następną nocną wziąć i może troche ponagrywać ludzi (tzn. oczywiście nie używać podczas rozgrywki tylko już jako trup / ewentualnie nie grać rundy i nagrywać)