Optoelektronika

Temat mający na celu rozeznanie się o ilości sprzętu do gry nocnej w środowisku.

Bez widocznych głosujących - to ankieta informacyjna a nie szpanerska.

• Termowizor
  • Monokular termowizyjny
  • Noktowizor cyfrowy
  • Noktowizor optyczny gen1-gen2
  • Noktowizor optyczny gen3
0 głosujących

A gdzie odpowiedź: jestem biedny?

Jestę studentę

Właśnie brakuje odpowiedzi bieda niestac mnie :rofl:

Dżizas, kompletnie nie interesuje mnie Wasz stan majątkowy czy sytuacja życiowa :wink: :stuck_out_tongue_winking_eye:

2 polubienia

@Szczepan Wiem, że tych co mają nokto kusi żeby przynieść i w sumie nie dziwie się.

Próg wejścia w temat jest ogromny, wiec nie liczyłbym, że ludzie sobie pokupują.

Ale myślę że na można by na nastepnej nocnej wziąć nokto i podzielić ludzi z nokto 50/50 miedzy teamy - zobaczyć czy to ma sens i zachować jakiś balans.

Zastanawia mnie - macie jakies ubezpieczenie na noktowizję - tzn co jak ktoś wam zepsuje nokto (strzeli, etc - nie mam pojecia jakie to jest wytrzymałe)? Żeby nie było, że ludzie nie będą strzelać :smiley:

Siedzę sobie czasem na https://www.reddit.com/r/NightVision i czytałem opinie o (chyba) NVG10, prawdopodobnie ten model:
Page Not Found - Aliexpress.com

I own a couple of them, they are by no means great, not terrible but definitely not the Penicle of night viewing.

Zdziwiło mnie to, bo ludzie tam zawsze piszą że minimum milion dolarów za nokto bo wszystkie inne są bez sensu.

ludzie zawsze piszą, że musisz wydać milion dolarów xd

Bo niestety próg wejścia jest duży. I powie Ci to każdy który ma nokto i tak ( niestety) jest. Sam żuraw koszt to koło 1000zl. Do tego inne oporządzenie dodatkowe.

Oczywiście można używać gen1 czy cyfrówki które działają. Różnica jest w działaniu - Odległość widzenia, ostrość, szerokość obrazu, długość pracy urządzenia, dodatkowe funkcje itd.

Nie znam nikogo kto to ubezpiecza ( co nie oznacza że nie można). Raz że to sprzęt nie do końca legalny ( wojskowe przetworniki) ,dwa nikomu się nie chce tego robić :wink:
Są osłony na obiektyw, są dodatkowe funkcje ( AG) itd. Nie patrzy się też w stronę światła czy lasera :wink:

Dobre termo można kupić za 5k. Dobre dmry tyle kosztuje więc próg jest w zasięgi części asgejow :wink:

Ankieta jest wyłącznie by wybadać środowisko co do możliwości sprzętowych. Przy np.3 noktach w środowisku nie ma sensu wprowadzać gier z opto.

Jak chcesz pożycze coś podobnego. Możesz sie pobawić na dzielni i sam ocenisz czy to fajne czy nie.
Wal na PW

1 polubienie

Z ubezpieczeniem się zastanawiałem jak to działa, bo chyba przy lunetach czasem jest, że jest gwarancja “na wszystko”. Myślałem, że z nvg jest podobnie.

Ja trochę myślałem, żeby zbudować BPNVG, ale w sumie ten NVG10 i tak taniej wychodzi i mniej roboty :slight_smile:

Ja bym generalnie chciał mieć jakąś zabawkę, żeby sobie pochodzić po mojej działce w nocy, dać synowi do zabawy itd.

@Szczepan jak coś to zamawiam sobie to - powinno mi wystarczyć do zabawy.

Chciałbym na następną nocną wziąć i może troche ponagrywać ludzi (tzn. oczywiście nie używać podczas rozgrywki tylko już jako trup / ewentualnie nie grać rundy i nagrywać)