Z tym argumentem się nie zgadzam i już tłumaczę dlaczego - limit mocy/prędkości kulki również jest ustalony totalnie arbitralnie, a mimo to działa.
Limity 350/450/550 itp. nie wynikają z jakichś obliczeń lub badań, które by mówiły, że poniżej 350 fps ilość wypadków wynikłych ze strzelania na uśrednionym dystansie CQB spada o 90% w stosunku do 351 fps. Są one ustalone arbitralnie, do tego zaokrąglone do pełnych FPS, żeby było łatwiej zapamiętać (albo z innego, nieznanego mi powodu). W końcu nie mamy limitu 412 fps, albo 578 fps. Jeśli limity FPS zostały ustalone w przeliczeniu z J (a nie na odwrót, jak zakładam), to tym bardziej nie ma chyba uzasadnienia dla limitu 1.88J, a nie 1.8 albo 2.0J.
W związku z tym, skoro już mamy precedens, nie widzę przeszkody, aby arbitralnie ustalić minimalną wymaganą wagę RKMu do ASG na poziomie X kg, bez akcesoriów (lunety itp.) i bez amunicji. Z tego co teraz na szybko sprawdziłem, replika najpopularniejszego RKM, jaki przewija się na strzelankach ASG, czyli M249, waży od 6kg w zwyż w przypadku Specna Arms Edge, czyli z metal body.
Wg. wikipedii M249 SAW waży 6,83 kg.
Osobiście nie widzę problemu w ustaleniu wagi na poziomie np. 5,5 kg, lub 6 kg (jeśli uznamy, że jednak airosftowcyu to nie tylko piwniczaki z hobby które chroni nasze dziewictwo), i jeśli ktoś chciałby mieć replikę RKM która waży mniej (np. super wg mnie wyglądający AQUILA VII LMG produkowany przez Secutor, który waży 3,8 kg wg Gunfire), jeśli ją dociąży w odpowiedni sposób (uniemożliwiający zmniejszenie obciążenia w kilka sekund), może jej używać w funkcji i roli RKM.
Jeśli problemem w akceptacji takie rozwiązania jest własnie obawa przed zmniejszaniem obciążenia “w biegu”, to takie samo ryzyko istnieje w przypadku mocy replik z szybką wymianą sprężyny lub HPA, więc mamy precedens o identycznym mechanizmie i jakoś z nim sobie radzimy.
Tyle moich argumentów, ale dalej jestem przekonany do swojego pomysłu - wilk syty i owca cała.