Ochrona optyki

Siema,
Macie może jakieś sprawdzone metody ochronny optyki ? Chętnie poczytam jak to robicie.

Ja mam dwa wyznaczniki:

1. kupować na tyle tanią optykę, aby się nie przejmować uszkodzeniami.
  2. kupować na tyle drogą optykę, aby się nie przejmować uszkodzeniami.

Paradoksalnie najlepsze podejsice :wink: Chińczyka do kosza, a Vortexa na “gwarancję VIP” :wink:

A tak juz na serio - na kolimator masz osłonki na RIS w postaci “szybki” którą stawiasz przed optyka - rozwiązuje to większość problemów i najmniej ingeruje w replike :wink:

Chodziło mi bardziej o lunetę biegową. Z tym nie mam pomysłu za bardzo, bo mam jeszcze holo i tam mam dedykowaną nakładkę.

Osłonka o której wspomniałem, albo tulejka na front, która mniejszy możliwy przestrzał.

Z reszta IMO biegówka powinna wytrzymać strzał w szkło :wink:

1 polubienie

Proponuje poprosić kogoś o zwymiarowane i wydruk 3D nakładki oraz wklejenie tam plexy i nie ma opcji ze cos sie stanie

Co wy tu kombinujecie?? Kupuje się takie coś jak z foto poniżej, montuje przed lunetą i tyle. Żadne druki 3D nakładki

1 polubienie

Ty chyba dzisiaj z jakimś politykiem na piwie byłeś bo pierdzielisz jak oni … :wink:

O czym ja tutaj mówie @Mszaan ? :stuck_out_tongue:

Tutaj widzisz … niektórzy cenią stylistykę z palnych systemów, taki wiesz “lansmeter” i wtedy korzysta się z:

Dopóki nie używasz termo to pleksa ponad wszystko.

4 polubienia

A jak masz pecha to i pleksa nie pomoże ;D

2 polubienia

tutaj napisaleś w jakimś nieznanym języku typu “tulejka mniejszy przestrzał” albo “biegówka powinna wykonać strzał” i dopiero po 10x przeczytaniu zrozumiałem, co autor miał na mysli :wink:

1 polubienie

Wyjaśniam mój klingoński: Tulejka na front = osłona przeciwsłoneczna dla lunet, która jednoczęsnie zmniejsza kąt padania strzału potencjalnie szkodliwego dla soczeki:
image

:slight_smile:

Przyznam, że wybornie się czyta Waszą wymianę myśli. Niby trochę złośliwą, a jednak kulturalnie, na poziomie i z dowcipem. :kissing_heart:

6 polubień

@Gumis bo z @Mszaan to tak lubimy … jak przychodzi do mnie po rzeczy to wyzywa mnie od prywaciarzy i oszustów; kiedy on zepsuje replikę to z kolei mówię mu, że dla takich jak on tą są proce na kamyczki, a nie airosft.

Perfect balance :wink:

5 polubień

Nigdy bym Cię nie nazwał oszustem misiu ani tym bardziej prywaciarzem :* jedyne złe słowo jakie moge o Tobie powiedzieć, to że wyprowadziłeś się na zadupie i muszę jeździć do Ciebie objazdem ;(

2 polubienia