NVG do strzelania i nie tylko

Mial ktos do czynienia z NVG? Sa organizowane jakies nocne strzelanki u nas? Rozglądam się za takim sprzetem i zalezy mi by moc tez go wykorzystywac do zbierania grzybow (przed innymi grzybiarzami)

Wszystko poniżej gen 3 to strata kasy.
Dodatkowo nie kupować w Polsce. Cold harbor supply lub night solutions.ca to najlepszy wybór aktualnie. Chyba, że znajdziesz używkę taką, ale ludzie rzadko to sprzedają. Photonis echo 1800 FOM jest wystarczający dla 99% ludzi.
Jak to za dużo to znaczy, że Cie nie stać na nokto i kup sobie termo do spotowania ludzi. :wink:

1 polubienie

Ustaliłem sobie budżet 10k

Nie kupować w Polsce? Która nauka tak mówi?

1 polubienie

10k to trochę za mało na sensowne nokto.

Ok, możesz trafić rodzynka z czystym obrazem i zajebistymi parametrami ale w większości będą to dojechane przetworniki ze spotami - mniej lub więcej albo obraz ok ale przetworniki o średnich parametrach (FOM w okolicach 1500 albo mniej).

Poza tym samo nokto to jedno. Do tego żuraw, najlepiej oryginał (coś koło 1k), hełm (coś porządnego z dobrym fasunkiem), przeciwwaga, jakiś rektraktor, pokrowiec, laser ir itd.

Aaa i niedzielne jebanki nokto nic nie daje. Trzeba jechać w Polske się napierdalać z innymi ekipami :upside_down_face:

2 polubienia

U nas na nocnych jest zakaz nokto - wiekszosc ludzi nie ma i byłoby raczej troche niefajnie. Szczególnie, że ja jestem z tych, którzy nie mają :smiley:

3 polubienia

W regulaminie nie ma nic o zakazie IR/NV. Organizatorzy nocnych robią środowisku przysługę, bo mają takie urządzenia a zrezygnowali z używania. I jeszcze celują w pełnię księżyca, żebyście cokolwiek widzieli.

3 polubienia

dupa z tą pełnią (nie zwróciłem uwagi), ale są wśród nas osoby co przyzwoicie widzą w ciemności :wink:

1 polubienie

Potwierdzamslowa Bartlodanilo. Nie ma zakazu, po prostu wiemy że jak będzie dostepne opto to wiele osób nie przyjdzie z uwagi na bariery umysłowe.

@Bartlodanilo

U Was są ludzie z opto? Możemy się razem postrzelać :smiling_face_with_sunglasses:

2 polubienia

Chyba się nie zrozumieliśmy - nie chodziło mi o to, ze jest ogólny zakaz na taktycznym.

Tylko wlasnie o to, ze na nocnych organizowanych przez @Szczepan nie ma aktualnie nvg - a to są aktualnie jedyne nocne o jakich mi wiadomo :wink:

A ktoś ma/korzysta z takiego sprzętu i może coś polecić? Już nawet odbiegając od strzelanek, ale sprzet który nie będzie powodował zawrotów głowy i pozwoli mi zbierać grzyby w nocy (plus dostrzeżenie dzikiej zwierzyny zanim zrobi to ona)

Coś tam już mamy i jeszcze dokupujemy. Można już zacząć coś myśleć o działaniach :sweat_smile:

Nie bardzo rozumiem gryps ze zbieraniem grzybów w nocy przy użyciu nokto :thinking:

2 polubienia

żaden gryps
po prostu jestem grzybiarzem

Taniej wyjdzie kupić czołówkę do szukania grzybów.

Dlaczego chcesz szukac grzybów po zmroku?

2 polubienia

Taniej też wyjdzie kupić sobie sprężynowy pistolet z bazaru na strzelanki.
14 odpowiedzi i tylko jedna w miare merytoryczna, ogarnijcie się ludzie

Może masz problem z czytaniem?

Może faktycznie mam, wskaż mi proszę merytoryczną odpowiedź na moje pytanie (nie licząc odpowiedzi matela). Bo ja tam widze tylko rozmawianie o strzelaniu w nocy, pełni księżyca i poleceniu co moge zrobić z własnymi pieniędzmi lepiej.

Po pierwsze zadałeś dwa pytania a nie jedno.

Czy są organizowane nocne strzelanki?

Z wypowiedzi wynika że tak są aczkolwiek w większości przypadków bez opto.

Czy ktoś miał do czynienia z noktowizja?

Z Wypowiedzi wynika że tak.

4 polubienia

Dlaczego nie w Polsce? Ceny i dostępność. Na początku roku dało się ogarnąć monokular gen 3 na białym fosforze, 1800 FOM w milspecu poniżej 10k. Dolar kanadyjski stoi w dobrej cenie, do tego jest CETA więc opłaty często nie przekraczają 100zł (zdarza się, że od czasu do czasu komuś doliczą 1k, ale to trzeba mieć pecha).