Nowy TaktycznySzczecin.pl - Discourse

Witam

Jak pewnie zauważyliście zmienił się wygląd strony, a tak naprawdę zmieniliśmy silnik, na coś bardziej przyszłościowego, Discourse.

Z czasem pojawią się nowe funkcjonalności i jakieś wyglądy do wyboru przez użytkowników.

Tu prosimy o cierpliwość, będziemy razem z wami uczyli się go :slight_smile:

Mamy nadzieję, że z czasem oswoimy się z nowym systemem i wykorzystamy więcej z możliwości jakie niesie on ze sobą.

Jeżeli macie jakieś doświadczenie z nowym systemem, coś przypadło wam do gustu na forach, które go używają podzielcie się swoimi uwagami i sugestiami!

Pozdrawiam

1 polubienie

Poproszę o starą skórkę i układ :smiley: i czat!

3 polubienia

Stary format pamięta jeszcze początki internetu. Może wielu się do niego przyzwyczaiło, ale nowych raczej nie zachęcał.
Dodatkowo wszystkie posty poza ankietami miały zerowy odbiór bo nikt nie wchodził w malutki napis “nieprzeczytane posty”.

1 polubienie

Nie zmienia to faktu ze czy ten silnik czy stary - strona jest zrobiona tragicznie. Zamiast zrobić ją nawet na szablonie z internetu to jest tu sam syf i kategorie które powinny być ukryte (a nie być na wierzchu)

1 polubienie

Zrobiliście z tego forum taka multiple.

Co z tego że ma zajebisty silnik jak wciąż jest to Multipla i wstyd ja wyprowadzać z garażu bo jeszcze się się gołębie zesraja ze śmiechu.

6 polubień

Na szablonach z Internetu to można sobie stronę osiedlowego warzywniaka postawić :smiley:

1. Silnik jest cholernie istotny. Wszystkie serwisy typu “phpBB” (na tym stało poprzednie forum) to aktualnie dziurawe jak ser szwajcarski silniki które łatwo atakować (pamiętacie płacz o ilość spamu z tabletkami na potencję?:slight_smile: ). Łatanie tego nie miało sesnu.

2. Z tego co jest na rynku trzeba było wybrać coś co:
    a) Jest darmowe w opcji selfhosted
    b) Jest openSource
    c) Pozwoli na przemigrowanie treści ze starego forum
    d) Mamy skille w technologii na której oparty jest silnik
    e) Zmieści się na naszym “skromnym” serwerze
    f) Wytrzyma kolejne 5+ lat bez migracji (odpowiednia technologia, wsparcie społeczności stojącej za silnikiem)

3. To co aktualnie widzicie to przemigrowana podstawa starego forum - niezbędne minimum. Od teraz zamiast tracić czas na utrzymanie bezpieczeństwa i kasowanie botów, można poświęcić go na dalszy rozwój.
    Proces kompletnej przesiadki to od kilku tygodni do kilku miesięcy.

4. Kategorie - traktujcie je jak działy, tutaj dla zwykłego użytkownika nie zmienia się nic poza nazwą (dział = kategoria).

5. Logika treści - “Zwykłe” fora już dawno umarły. Wszystko co współcześnie działa w świecie IT jako narzędzie do debaty w społeczności oparte jest na feedach i tagach (tak jak u nas). Wiem że na początek wygląda to jak bałagan, ale w praktyce to jak przesiadka na automatyczną skrzynię biegów w aucie - po czasie 99% użytkowników jest zadowolona, 1% pierdoli że “on to woli sam decydować na jakim biegu jedzie”.
    Traktujcie logikę tego silnika jako coś pomiędzy starym forum, a facebookowym wallem.

6. Skórka - aktualny wygląd to defaultowy template - z czasem pojawia się inne, nie ma co piłować buźki, że brzydki. Jeśli znajdę czas to postaram się wygenerować coś o wyglądzie zbliżonym do starego forum i podrzucę do @kmk (krzykacze bedo zadowoleni)

A teraz po 7 i najważniejsze:
@kmk i @Kleszcz spędzili nad ogarniecie migracji kilka miesięcy, pracując za okrągłe 0zł, wieczorami i w weekendy. Agencja czy Freelancer za samą migracje zawołałaby przynajmniej 12 000 - 15 000zł i to pewnie lekką ręką.

Zamiast marudzić ile to rzeczy jest źle i nie tak jak się przyzwyczailiście kupcie chłopakom browara, albo chociaż podziękujcie.

drop the mike

3 polubienia

Nie no szacuneczek dla chłopaków za robotę bo domyślam się że trochę tego było do rzeźbienia.

:candle:

Zacznę od końca

Poproszę o numer konta KMK, przeleje mu w podziękowaniu “parę” groszy na piwo. Podejrzewam, że znajdzie się więcej chętnych pomóc. Bez wątpienia każda praca powinna zostać nagrodzona, nawet ta pro bono. Ba, gdybyście dali znać wcześniej że robimy przenosiny, będzie to trochę trwało, poświęcimy swój wolny i “wiecie, fajnie by było coś sypnąć do tacy” to sporo ludzi by się dorzuciło.

Ale lepiej robić coś na zapleczu a jak ktoś wyrazi negatywną opinie, to sypać z dupy argumentem, że robie to za darmo i nikt mnie płaci, i w ogóle foch i więcej tego nie zrobię.

Kurwa, szanujmy się :slight_smile:

1. Jak to nie ma co piłować. Wygląd jest chujowy, ciężko cokolwiek znaleźć. Nie można niektórych edytować postów, nie można dodawać ankiet, opcja cytowania jest z dupy, znalezienie czegokolwiek wymaga chuj czasu. Mamy klaskać z tego powodu?

To forum jest w końcu dla użytkowników czy dla administracji?

1. A ktoś zapytał użytkowników co chcą? Czy administracja “wie lepiej” ? Wystarczyło wrzucić link do testowego forum, posypały by się komentarze, co pasuje, co nie, gdzie są błędy. Byłby czas na dopracowanie. Ale po chuj pytać o zdanie, zróbmy przenosiny i jakoś to będzie.

Co do 1-4 nie znam się więc się nie wypowiadam i przyjmuje do wiadomości.

Zrobiliście to słabo pod każdym względem. Wygląd tego badziewia jest kwintesencją tego działania.

mów za siebie, ja wchodziłem codziennie

pod warunkiem że wspólnie go wypijemy :wink:

• Ale jak z dupy opcja cytowania? :slight_smile:
    vivaldi_ZULLQ76rST
  • których postów nie możesz edytować?
  • struktura jest taka sama jak poprzednio… tylko zamiast pod sobą to masz obok siebie tagi :wink:

Masz MVP - da się działać na spokojnie, teraz można posłuchąć koncertu życzeń :slight_smile:

Piękny nie jest, ale technicznie to przypierdalanie sie, że farba się kiepsko trzyma do gołej cegły. Nie ten etap.
A jak będzie czas to pewnie będziesz mógł sobie wybrąc jeden z tych “ładniejszych” themów i po krzyku. Jak dalej nie spełni oczekiwań to postaram sie wykminić jakiś theme samodzielnie.

1 polubienie

hehehehehe MVP <3 z mojego dziesięcioletniego doświadczenia w korpo już wiem, że zostaniemy z forum jakim teraz jest już na zawsze haha
PS. rzeczywiście da sie cytować nawet spoko :slight_smile:

1 polubienie

Gawronik. Jestem developerem i zajmuje się serwerami na fivem. Na stronach nie siedzę i w htmlu ich nie robię. Te 15k to se wiesz może wysłać w niepamięć. Szablony z internetu ? A co ci więcej potrzeba ? Klasyczna strona login / haslo a nie odnowienie Nw wizualne tego co było wcześniej. Tak jak dexter robi repliki tak owa steona wyglada. Kiedyś Ok i wgl teraz to już czasy PRL’u. Zrobiłbym to myśle w łatwiejszy sposób i każdemu by raczej przypadł do gustu. Teraz nawet się zalogować nmg tylko za każdym razem klikam w link na gmailu by wejść. Głupota

Nosz kurde panowie przestańcie się kłócić twoje jest jeszcze beta wersja tej strony. Z czasem będą dodawane nowe funkcje i lepszy wygląd tej strony. Stronę przenieśli z tydzień temu a wy piszecie że jest do dupy, no i jest ale to przerobienie strony niestety było wymuszone z powodu ciągłego atakowania naszej strony, przecież pamiętacie jak nam boty na stronę wbijały ciągle. Dajcie adminom czas bo nawet za pieniądze tego nie robią tylko za dziękuje.

2 polubienia

Bo jak nie czytasz to nie wiesz że trzeba zresetować hasło…

3 polubienia

Ja się oczywiście zgadzam z Saszką i mi się strona bardzo podoba, również mogę postawić po Harnasiu adminom za dobrą robotę :). Do tego zgłaszam się na ochotnika do wyboru skórki, bo jak wiadomo powszechnie cechuję się bardzo dobrym gustem i nienagannymi manierami.
:smiley:

2 polubienia

Jak dla mnie? Bomba.
Strona śmiga aż miło, nie mam problemu ze znalezieniem jakiś zaległych tematów/postów. Jeśli ktoś je ma po prostu jest noobem i nie potrafi zmieniać nawyków jakie miał do poprzedniej strony.
To „nowy stary taktycznyszczecin”.
Dla chłopaków pełen szacunek za przeniesienie wszystkiego tutaj.
Czekam tylko aż wprowadza kolorki i będzie 10/10.

1 polubienie

Jak na pierwszą próbę strona jest bardzo dobra. Ludzie się czepiają a nie wiedzą jaki to trud zrobić stronę internetową.

1 polubienie

Przeczytaj co jest na banerze pod topbarem i nie będziesz miał problemu z logowaniem :slight_smile:

2 polubienia

Dwie małe kwestie…

Kategorie (lewa kolumna) zostały przypięte na sztywno. Nie będą się już mieszały w zależności od aktualności tematów (prawa kolumna). Jednak prawa kolumna będzie zawierała tematy jak wcześniej względem aktualności postów.

Jeżeli macie jakieś uwagi lub sugestie co do kolejności kategorii i podkategorii jesteśmy otwarci na propozycje.

Druga kwestia, mamy dział grupy. Jeżeli jakaś grupa chciała by swoją pod kategorię to można taką utworzyć.

Ale jest coś ciekawszego i głównie o to mi chodzi…, nie wiem czy zwróciliście uwagę, ale są osoby z małą ikoną na awatarze.
Jest to “ikona” grupy do której należą, istnieje możliwość stworzenia dla użytkowników grup.

Jeżeli są zainteresowani proszę o PW, nadam uprawnienia grupie i przekaże jej zarządzanie właścicielowi/dowodzącemu grupą i ją opuszczę.

Przygotujcie kwadratowy obraz nie mniejszych niż 20px na 20px. Większe mile widziane ale z rozsądkiem.

Moja sugestia plik png do tego przeźroczyste tło.

2 polubienia