Lornetka noktowizyjna

Ma ktoś jakieś doświadczenie z tanim notko?

Patrzyłem na coś takiego i nie wydaje się złe, a coś w takim budżecie byłoby spoko.

Cytujac ruska:

цена ему максимум 2000 руб…это не ПНВ, а жки экран с инфракрасным фонариком (например сотовый телефон с включенной камерой + инфракрасный фонарь)…гавно короче, таких денег не стоит!

jego cena to maksymalnie 2000 rubli… to nie jest noktowizor, a ekran LCD z latarką na podczerwień (np. telefon komórkowy z włączoną kamerą + latarka na podczerwień)… w skrócie jest to cholera, to nie jest warte takich pieniędzy!

1 Like

Oglądałem recenzje na yt i nie wygląda tragicznie, wiem że to nie jest ‚prawdziwa noktowizja’, ale za taką musiałbym wybulić majątek

Wszystkie “tanie” nokto poniżej 2000$ są cyfrowe :wink: A cyfrowe nokto to zawsze kamera bez filtru IR z nieco inną matrycą niż do klasycznych zastosowań :wink:

Ale w śród cyfrówek są lepsze i gorsze. Sprawdź to wideo, też jest z cyfry: https://www.youtube.com/watch?v=C2jUYvqdBZk

Jeżeli szukasz czegoś na nocne strzelanie, milsimy, wyjazdy i czegoś co i w dzień pomoże przy słabej widoczności i kosztuje mniej kup termowizor. Z własnego doświadczenia polecam. Cena mniejsza, uniwersalność lepsza a i możesz zamontować na replice co nie ciągnie kosztów typu hełm, żuraw, odpowiedni wasunek

1 Like

Polecasz jakiś?

jest takie termo za 1000-1200, nawet jakiś typek robi obudowy drukowane na karabiny do tego. Samo termo podobno jest solidnie OK. Tylko nie mogę znaleźć linka >.>

Zależy jaki budżet

Ja już wiem dokąd to zmierza… @SagiShi przyszedł zapytać o CM.28, a z poleceń wyjdzie z Krytackiem na Retro.

5 Likes

Czyli kupi drożej ale oszczędzi wydawania na byle co

1 Like

Na termo i tak musisz wyłożyć 1000-1500
na nokto możesz i 300zł wyłożyć, ale na 100% będziesz musiał dokupić doświetlacz, albo zobaczysz tyle co zdrowe oko widzi bez nokto, więc można założyć, że tu też musisz wyłożyć przynajmniej tysiaka aby to miało ręce i nogi. Już nie raz patrzałem i szukałem. Nie da się kupić taniego nokto aby to było dobre. Wywalasz 3-4k minimum.

Edit: wejdź sobie na allegro, wpisz termowizor/noktowizor i zobaczysz rozbieżność cenową pomiędzy różnymi modelami. Potem sobie wejdź na youtuba i poszukaj filmików z tanimi nokto i termo. Możesz też poszukać grup na fejsie od noktowizji, ale tam ci napiszą to co ja, że musisz wywalić parę tysiaków aby to ci w czymś pomogło.
Aaaa i słyszałem, że jak masz badziewny doświetlacz to i przeciwnik cię zobaczy, ten doświetlacz ci nić nie pomoże albo w połączeniu z tanim cyfrowym nokto będziesz miał aż za jasno :wink:

to jest chyba ten
https://allegro.pl/oferta/monokular-termowizyjny-hikmicro-budgie-bc06-14181570889?bi_s=ads&bi_m=productlisting:desktop:query&bi_c=MTY2ZDdkMzMtNzlhYy00MDcxLTliM2YtYmFjMjhmZjhhY2M5AA&bi_t=ape&referrer=proxy&emission_unit_id=57e27d78-6ccb-4a21-8118-bf2f6f5ff925

tu jest podobny tańszy. nie patrzałem specyfikacji, totalnie się na tym nie znam
https://allegro.pl/oferta/tetrao-milvus-d-10-wi-fi-kamera-termowizyjna-16502279847

1 Like

widzialem ten pierwszy, patrzylem na recenzje i wyglada git. Moze do nocy wiedzm uzbieram :wink: dzieki za pomoc :+1:

Na jebanki wystarczy dobra latarka.

Dobre nokto ale naprawdę dobre to koszt >12k. Mówimy o DOBRYM nokto a nie jakieś protezie :wink:

Fajne termo to koszt od około 4k do nieskończoności. Są terma wielkosci kolimatora, są lunety, są monokulary, są lornetki.
Kwestia plnów do rozjebania na zabawke

Na aliexpress znajdziesz to samo za 200zł a nawet mniej wiem bo sam mam taki jeden, nadaje sie do obserwacji w nocy na strzelanki, ale problemy z takimi nokto jest wymagane włączenie światła ir i jeżeli ktoś na strzelance ma też nokto to bedzie cię widział z kilkometra, jeżeli nikt nie ma nokto na strzelance to się przydaje ale do obserwacji tez lepiej kupić termo, na olx można kupić najtańsze hikmicro lc06 lub podobne za około 1200zł roździelczość nie powala ale do asg sie nadaje, tylko trzeba sobie najlepiej wydrukować w 3d montaż na replikę lub na hełm, jeżeli chodzi o prawdziwe nokto z fotonów i elektronów to muszisz wydać minimum około 2k na generacje 2, w generacje 1 lub 0 nie warto iść bo wymagają doświetlacza ir i tak naprawdę lepiej wtedy kupić te nokto cyfrowe bo będziesz miał to samo, tylko cięższe do zniszczenia bo generacja 0/1 jest w środku ze szkła i łatwo zbić to, wystarczy upuścić z metra niecałego ( doznałem tego już 4razy)

To nie do końca prawda - kupisz tą samą budę. Pan chińczyk w tej samej budzie moze wepchnąć inne matryce i inne ekrany, albo inną klasę soczewek.

To niby detale ale róznica miedzy LCD a AMOLED/IPS przy nokto cyfrowym ma ogromne znaczenie. Tak samo jakość soczewki.
Kupiłem sobie testowo nokto z Alie za 106zł, ta sama buda jest w PL za 600zł, ale podzespoły są zupełnie inne.

Kupując chińczyka nie patrz na obudowe, sprawdzaj detale.

1 Like

Może i tak jest ale i tak kupując u chińczyka kupisz wystarczająco do asg tak naprawdę no albo że kupisz naprawdę jakąś zabawkę co ma zasięg 5m tą co ja posiadam za jak pamiętam 180zł widzi człowieka w nocy do około 250m w ciemnym lesie więc jest zdecydowanie wystarczająca