Limity J dla snajperów (2-4 takty)

Mam wrażenie, że cały temat bezpieczeństwa (standardowo) rozbija się o doświadczenie gracza i nie chodzi tutaj tylko o ilość odbytych strzelanek. Latam z DMR, a nie snajperką i stwierdzam, że rzeczywiście ograniczy to pole do popisu dla typowych snajperów, jednak …

Zestawiając np. doświadczonego gracza jakim jest Kocur, który nosi zawsze boczniaka i uwaga używa go :slight_smile: vs “Świeżaka” który dostaje do ręki 550+ FPS i nie do końca dobrze ogarnia jeszcze swoją replikę, nie ma boczniaka, nie zna bezpiecznego odległości strzału to mam makabryczny rozstrzał “zaufania”.
Nie mniej na takich masówkach jakie często odbywają się na TS (duża ilość osób, często przypadkowych, albo niedzielnych graczy) wszyscy musza być traktowani równo, bo nikt nie bezie miał ani czasu, ani sposobu na weryfikacje oleju w głowie gracza. Sytuacja wygląda inaczej, gdy strzelasz z osobami które dobrze znasz na bardziej kameralnych strzelankach (gdzie częściej się odnajduję), tam wiesz z kim strzelasz i łatwiej wyciągnąć konsekwencję w stosunku do gracza zachowującego się niebezpiecznie.

Swoją drogą w kwestii bezpieczeństwa i bezpiecznej odległości strzału na forum od dawna wisi IMO świetny artykuł Kocura i ma tylko 1469 wyświetleń, więc ciekawie mnie ile osób z pośród uczęszczających zna przybliżone odległości MED.
https://taktycznyszczecin.pl/t/limity-fps-dla-roznych-wagomiarow-kulek-oraz-med/2298/1

Bardziej niż kwestia ograniczenia mocy 2/4 taktów istotna byłaby kwestia obowiązkowego posiadania i używania sprawnego boczniaka/pm’a przez gracza z repliką >450FPS i to nie zależnie czy lata z LKM/DMR/Snaperką. Mówiąc po januszowemu “Stać na FPS’, stać na boczniaka” - najtańszy boczniak kosztuje tyle co paczka dobrych kulek do DMR/Snajpy.