Które gogle lub okulary wybrać?

Witam!
Mam dwa pytania, więc zacznę:
1.Czy te okulary będą dobrze chroniły?

2. Czy ochraniacze na kolana do asg są potrzebne czy to zbędny “bajer”?
-Ochraniacze na kolana Future - UCP - airsoft, asg, militaria

Powiem Ci tak.

1. Jak najbardziej. Masz gwarancję producenta, że wytrzyma. Dodatkowo, są to oryginalne Bolle. Będzie okej
  2. Zależy od tego, czy się skupiasz na CQB, czy w lesie.

W CQB ochraniacze na kolana to jest bardzo przydatna rzecz - nie raz ochroniły moje kolana przed szkłem, a Piorunowi uratowały kolano przed złamaniem. W CQB czasem klęczysz, a że najczęściej wykorzystywane są ruiny, to nigdy nie wiesz, co będzie pod Twoim kolanem.

W terenie zielonym ochraniacze pomagają w ochronie kolan przed gałęziami, czy kamykami. Większość osób, które znam mówi, że do zielonej ochraniacze nie są potrzebne, bo walory ochronne są zbyt małe w porównaniu z komfortem podczas biegania czy czołgania się.

Wybór należy do Ciebie. Generalnie ja polecam każde firmy produkujące ochraniacze od 30zł. Dużo osób poleca Alty, ale zauważyłem, że niekiedy 8fieldsy komplet (ochraniacze na łokcie i kolana) za ~35zł wytrzymują podobnie długo co Alty. Te co podałeś, myślę, że będą okej, ale nie każdy lubi X-Pady. Są jeszcze owale długie, krótkie… Sugerowałbym, byś najpierw obmacał jakieś ochraniacze u kogoś, kto ma. Wybierz sobie te, co najlepiej Ci pasują i wtedy bierz :slight_smile:

Dzięki za bardzo wyczerpującą odpowiedź :wink: Najprawdopodobniej będę brał udział na strzelankach w terenie, a czy ubiór w postaci zwykłego moro - spodnie, bluza będą mnie “chroniły” przed kulkami - czy zwykle moro coś chroni przed uderzeniem kulki? Fajnie że udzielasz się jeśli ktoś czegoś potrzebuje :wink:

moro to taki stary kamuflaż używany w Wojsku Polskim, nie sądzę żeby cie chronił przed kulkami.

Co do ochraniaczy to możesz zawsze kupić mundur który ma miejsce na takie piankowe wkłady, dużo osób stosuje. Osobiście alty do lasu nie zabieram bo na dłuższą metę są nie wygodne.

Prawda jest taka, że - to co Piorun pisał - żaden mundur nie ochroni Cię przed kulkami. Owszem, jeden mundur nie rozerwie się i zostanie siniak, drugi słabiej wykonany może puścić, i wyciągasz sobie kulkę z ciała.

Airsoft jest sportem ekstremalnym. Nie ma sytuacji, że nigdy nie zaboli - zawsze możesz oberwać w miejsce, które akurat nie masz chronione (od Pioruna raz dostałem między gogle a hełm). Chyba, że masz w cholerę kasy i zainwestujesz w Juggernauta. Wtedy mało prawdopodobne, że cokolwiek poczujesz… z tym, że jak nic nie poczujesz i się nie przyznasz do trafienia, to możesz zostać posądzony o terminatorzenie :smiley:

Krwiaki po kulkach to normalna rzecz w asg.

Już go tak nie straszcie xD W zeszłym roku, w najgorętsze dni, używałem podróbki rosyjskiego maskałatu. Maskałat ten jest cienki jak kartka papieru, a pod nim miałem jedynie majtki. Nie było żadnych krwiaków, nie wspominając o przebiciu skóry.

Oczywiście w cqb, nawet z limitami, można dostać z bliska i będzie krwiak albo przebicie skóry. Ale kolega pyta o “teren”, domyślam się, że chodzi o las, a tam przypadki strzelania do siebie z mniej niż 10m są bardzo rzadkie. Z wyjątkiem Dobrej. Dobra ma specyficzne ukształtowanie i z tego powodu jej nie lubię. Ostatnio oglądając filmik Heroda, zastanawiałem się, ile koledzy mieli fps i czy nie bali się o własne/przeciwnika zęby :smiley: Zwłaszcza jak jeden z nich strzelał na murzyna :wink:

O ile wbicie się kulki w skóre to widziałem tylko na filmach więc nie jest to norma w ASG.

Nie mniej wszystko zależy gdzie dostaniesz, z jakiej odległości, mocy repliki itd. ASG jest straszne tylko jeśli nie nosisz okularów i obawiasz się o zęby. Reszta do wesela się zagoi :wink:

Hahaha xD Rozumiem.
Strzał po między gogle a hełm - czyli dostałeś w taką małą “szparkę”, w policzek :smiley: ?
A wy jak sobie radzicie z tym bólem od kulki?

Na ochronę klatki piersiowej, brzucha używałbym tej kamizelki: Kamizelka taktyczna Personal Body Armor - oliwkowa - airsoft, asg, militaria
Według mnie udo, by było jednym z nie wielu miejsc w które mógłbym dostać i by “bolało” heh
Ułożyłem sobie taki komplet do asg:
Wspomniana kamizelka - Kamizelka taktyczna Personal Body Armor - oliwkowa - airsoft, asg, militaria
Rękawice - Rękawice taktyczne Armored Claw Quick Release™ - oliwkowe - airsoft, asg, militaria
Kask - http://gunfire.pl/product-pol-1152206592-Replika-kasku-FAST-PJ-CFH-czarna-M-L-.html
Maska na twarz - http://gunfire.pl/product-pol-1152209458-Maska-typu-Stalker-czarna.html
I do tego i-vo okulary.
Co o nim myślicie?

Kamizelke sobie daruj. Kask tez,o ile nie bedziesz biegal w budynkach. Zaoszczedzisz na dzien dobry 200zl :wink:

Zdarzyło się też parę razy u nas :wink: Ale co prawda to prawda - nie ma tu nic strasznego, co się do wesela nie zagoi.

Co do twojej listy:

• kamizelkę sobie odpuść, na tej powierzchni nic ci nie grozi, a będziesz się w niej pocił jak cholera
  • okulary uvex i-vo, sprawdzone w środowisku okulary, są ok
  • maska - jeśli boisz się o zęby to jest ok
  • kask - nie ma takiej potrzeby. w terenie zielonym musisz się postarać, żeby mogło coś ci się w głowę stać, btw. na początku sprawdź czy będzie ci się wygodnie w nich biegało - ja mam problem z doborem odpowiedniego rozmiaru dla mojej głowy
  • rękawice - nie znam konkretnie tych, które podesłałeś ale generalnie rękawice warto mieć

Dzięki, wracam do tego tematu po 5 dniach bo decyduje się na zakup.
Na strzelanki jako “ochrona” głowy zwykła czapka z daszkiem coś pomoże? Jeśli kask mi odradzacie.
Znacie jakieś dobre okularki lub gogle które są sprawdzone (do 80zł)?

Okulary ESSy, gogle BOLLE(tylko nie narciarskie :stuck_out_tongue: )

Deltashop - Bolle Safety - Okulary Ochronne - COBR - 5345778016 - oficjalne archiwum Allegro te będą dobre? Mają klasę wytrzymałości BT

Na drugiej strzelance podczas wbiegania na piętro nagle dostałem ostrzał w wyższego piętra, odruchowo położyłem kolana jedno zbyt mocno… Nie mogłem chodzić przez dobre 15 minut… Ale zbyt daleko i za długo czekałem, aby przerwać walkę :smiley:.
Co do kasku to… Dostałem dwa razy w glowe serią w cqb, ból był bardzo, bardzo… bolesny, a odległość niby okej, ale odczucie jakby ktoś rzucił Cię garścia kamieni. Nie fajne uczucie. Ale to sport ekstremalny :smiley:

Wracając jeszcze do nakolanników. Z mojego doświadczenia mogę powiedzieć tyle, że chińskie kopie superflexów zwyczajnie się pruły, były niewygodne ( co niewątpliwie również dotyka tego modelu ), rzepy szybko się zmechaciły. Podczas biegania ciągle się osuwały, że o komforcie, wróć ! Braku komfortu już nie wspomnę. Postanowiłem kupić Ultraflexy ALTA i w porównaniu do poprzednich są o niebo lepsze. Jak na ochraniacze są dla mnie wygodne, nie osuwają się łatwo, dzięki antypoślizgowym paskom, łatwo się je zakłada i zdejmuje ( ALTALOCK ! precz z velcro ), noga też mniej się poci niż w poprzednich, prócz rys na skorupie żaden szew jeszcze nie puścił. I wspomnę o tym jeszcze raz. Używam ich zawszę i nie narzekam. Moje zdanie jest takie, że superflexy są przereklamowane, a przez budową “jednosegmentową” również niewygodne. Polecam Przymierzyć kiedyś Ultraflexy. Jak dla mnie 3 segmenty robią robotę i część problemów znika, choć do czołgania nie spisują się najlepiej.

Pamiętaj, że jedyny obowiązek to dobra ochrona oczu. Reszta to twoja bajka. Obawiasz się o zęby, to kupisz maskę. Boisz się że trafisz na ostry kamień lub szkło, to kupisz nakolanniki. Mimo, że środki ochrony osobistej nie są specjalnie wygodne ( rękawiczki, stalkery, ochraniacze, itd…) To zawsze warto je mieć, bo nigdy nie wiesz na co trafisz i gdzie oberwiesz kulką. Wybór w pełni należy do Ciebie :wink:

Między goglami a hełmem miałem przerwę około 1cm. Tam dostałem, minimalnie nad prawą brwią :slight_smile: