Kleszcze 2026

Panowie, jako że sezon się zaczął, przypomnę i uświadomię nowych graczy, żeby uważali na kleszcze i odpowiednio im przeciwdziałali.

W najnowszej ocenie sanitarnej miasta Szczecina za 2025 r. PSSE podała 271 potwierdzonych przypadków boreliozy, w tym 256 przypadków rumienia wędrującego, 9 neuroboreliozy i 6 boreliozy kostno-stawowej. Rok wcześniej było ich 169. Współczynnik zapadalności wzrósł z 43,59 do 70,35 na 100 tys. mieszkańców.

Z tipów mogę powiedzieć tyle:

• DEET 50% - spraye Mugga i BROS - koniecznie warto zainwestować, naprawdę działają zarówno przeciw kleszczom, jak i komarom. „Szczelny” ubiór też sporo pomaga - wysokie skarpety, koszulka wsadzona w spodnie itp.
  • Po strzelance obowiązkowo trzeba się przebrać, umyć i dokładnie obejrzeć, a jeszcze lepiej zrobić to z drugą osobą, która sprawdzi tył nóg i plecy. Ciuchy od razu do prania.
  • Koniecznie trzeba unikać siadania i leżenia w ciuchach po strzelance - kleszcze długo żyją poza lasem i potrafią schować się w fotelu, na kanapie czy w łóżku przez kilka dni. To samo tyczy się fotela w samochodzie. Nie raz kleszcz dopadł mnie dzień lub dwa po strzelance.
  • Warto też rozważyć szczepienie przeciwko KZM.

Piszę o tym, bo przez ostatnie 7-8 lat, odkąd chodziłem na strzelanki, ani razu nie miałem kleszcza, a teraz w ciągu roku już wiele razy znalazłem je na sobie.

Uważajcie na siebie!

4 polubienia

Stawiam na to, że to wina niestosowania się do pkt. nr 2.

A serio, to polecam jeszcze zaszczepić się na odkleszczowe zapalenie mózgu. Z kleszczami jest tak, że borelioze można wyleczyć, ale nie ma na nią szczepionki, a zapalenia mózgu nie da sie wyleczyć, ale jest na nie szczepionka.

4 polubienia

Najbezpieczniej poprostu trzymac sie z daleka od lasu w trakcie sezonu kleszczowego… w chlodzie I tak sie lepiej gra :wink:

Tutaj warto dodać że

Zgodnie z badaniami krętki borelia znajdują się w przewodzie pokarmowym kleszcza i trzeba przynajmniej 24h od wkłucia żeby borelioza się zarazić

Im szybciej usuniemy kleszcza tym bardziej zmniejszamy ryzyko zarażenia

Wbrew obiegowej opinii kleszcz nie rzyga jeśli się go przyciśnie więc spokojnie można spróbować wyjąć

Najlepiej wykorzystać do tego dedykowane lasso, kartę lub pęsetę

Najważniejsze jednak profilaktyka czyli jak wyżej oglądamy się i stosujemy odpowiednie preparaty

Ps

Uważam że takie posty to zajebista sprawa nie każdy wie co jest 5 a to są porady które mogą uratować zdrowie

5 polubień

Impregnacja ubrań permetryną.

Używam od kilkunastu lat, robi robotę. Permetryna kasuje kleszcze jak złoto.

4 polubienia

Warto jeszcze stosować się do tego ile działa konkretny preparat, a nie jeden psik przed wejściem do lasu na cały dzień i fajrant.

1 polubienie

Ciekawe też byłoby usłyszeć opinię z drugiej strony barykady, jak to jest z perspektywy tej drugiej strony. @Kleszcz jak Wy tam to widzicie w tej nierównej walce?

11 polubień

10 polubień

Jeżeli ktoś nie chce prać swoich rzeczy (np. Ghillie) wystarczy wrzucić to do zamrażarki na 48h. U mnie zamrażarka ma -23 i sposób działa

3 polubienia

Używam zupełnie innego z apteki ale jesli chodzi o te wymienione w pkt1 to ten tak ?

3 polubienia

BROS ma jeszcze sprej na odzież używam od jakiś 2 lat i nie ma problemu z kleszczami. Na wieczór przed strzelaniem pryskam ciuchy na balkonie aby chaty nie zaczadzić i jest luz

https://www.drmax.pl/bros-spray-na-odziez-odstrasza-i-zabija-kleszcze-90ml

2 polubienia

4 polubienia

2 polubienia