Wg. mnie jest dość duży problem z komunikacją - moim zdaniem dobry byłby kanał na telegramie (czy jakimś innym komunikatorze na telefonie albo apce). Jeśli chodzi o radia to nikt nigdy nie ma radia wiec telefon chyba lepsza opcja.
Można by:
wymeldować się - np. jak ktoś kończy grę wcześniej - w ten sposób było by wiadomo jaki jest stan drużyn, czasem zdarza się, że pare osób “flankuje przez Poznań” i ich nie ma 30min
wrzucać komunikaty - cywil / koniec gry - czasem ktoś coś krzyczy i po prostu nie mam pojęcia o co chodzi
jak jakaś apka to fajnie by było mieć info gdzie są respy na mapie
Bezpieczeństwo:
moim zdaniem maska na ryj + kask to podstawa - może warto by o tym wspomnieć - strzał w zęba z pistoletu też może się źle skończyć
do tego zapasowe okulary jak “główne” zaparują
Szybkostrzelność: moim zdaniem jest to potencjalny problem ale ztcw nie istnieje aktualnie = nie ma się czym przejmować. Dużo jest potencjalnych problemów - np. ja biegam z 1.5J ale mam magazynek elektryczny - jest to przewaga vs ktoś z midcapami.
Zasady KM moim zdaniem są bez sensu ale nie wiem jak ten problem rozwiązać. Waga wydaje się dobrym rozwiązaniem - ale wtedy czemu ktoś z mp5k z przyklejoną cegłą ma nie mieć zwiększonych limitów. Tutaj też dochodzi kwestia bezpieczeństwa - ktoś ma ciężko ale może strzelić fullauto z bliska - przez przypadek ale będzie bolało.
Zbiórka:
Mogła by być krótsza, a spóźnieni może mogliby się dołączyć do gry przez telefon?
Mam nadzieję, że gdyby była taka opcja to na zbiórkę by ktoś przychodził, a nie, że wszyscy 10:30 by pisali że chcą do jakiejś drużyny.
W samej zbiórce wspomniałbym o zasadach + to co gramy, ale starałbym się zrobić że np. 5min gadania → wybór drużyn → 5min o rozgrywce → gramy.
“Karanie” ludzi przez pomoc przy sprzątaniu wydaje mi się ok, ale nie wiem czy to nie jest bardziej problem dla organizatorów. Można by kupić te takie shotguny sprężynowe i za kare pierwsze 1h gry muszą z tym grać nigdy więcej by się nie spóźnili.
Dodatkowe sprzęty:
Jak są jakieś pomysły to mogę coś pomóc przy budowie kolejnej bomby czy czegośtam co nam potrzebne.
Czułem się jak na egzaminie maturalnym odpowiadając na pytania…
Ankieta i odpowiedzi udzieliłem najrzetelniej jak umiałem. Miło zobaczyć, że w tej wielkiej grupie moderatorów, jest kilka osób, które pokazują i udowadniają nam “zwykłym użytkownikom” że komuś na jeszcze zależy.
Dodatkowe sprzęty:
Pomysły są tylko potrzeba kogoś zdolniejszego niż ja, kto to zrobi, zamiast wyrywać sobie włosy z głowy słuchając wyjaśniającego jak to powinienem zrobić hindusa
Pomysły są tylko potrzeba kogoś zdolniejszego niż ja, kto to zrobi, zamiast wyrywać sobie włosy z głowy słuchając wyjaśniającego jak to powinienem zrobić hindusa
A jakie pomysły? Może ja mógłbym coś pokombinować jak skoncze inne rzeczy.
Co do komunikacji, Discord imo świetny. Ożywiłoby to chyba trochę towarzystwo off-topicowo i po za strzelankami. W niedzielę można zakładać dedykowane kanały dla drużyn itp, od biedy jak jest zasięg GSM można nawet używać tego do komunikacji tekst/głos.
Po świętach usiadłem do pierwszego podsumowania ankiet (mamy 30 odpowiedzi).
Dzieje się dokładnie to czego się spodziewałem:
a) są pytanie gdzie odpowiedzi są zgodnie w 100% - dosłownie 100% zgodności
b) są pytanie gdzie 50% to odpowiedź nie, a pozostałe to 14 odpowiedzi “inna” z propozycjami
Kreuje się z tego już jakaś struktura i powoli zaczynam wyciągać pewne wnioski, którymi podzielę się przy publikacji.
Podzielcie się linkiem do nakiety z kolegami asgejami, niech też dadzą głos
Jedyna i najbardziej irytująca rzecz to umawianie się na 9-9:30 odprawa o 10 rozpoczęcie gry a zaczynamy po 11 bo ktoś się spóźnił/zaspał. Brak poszanowania czyjegoś czasu, ludzi którzy specjalnie zwlekli dupska z wyra o 8 żeby dojechać na czas.
Zauważyłem , że ilość ludzi na których trzeba czekać nie jest dziesiątki tylko pojedyncze jednostki , a czekać muszą dziesiątki. Więc jak zaczniemy grać o czasie a ktoś się spóźni to on ma problem . Zawsze można zrobic grupę na whatsup i napisac , spóźnię sie tyle i tyle i po prostu dołącza z partyzanta , traci czas zabawy a nie , że wszyscy musza stać i czekać aż książę jeden z drugim się łaskawie zjawią .
W pełni się zgadzam z tym oto panem, nie po to ludzie wstają z łóżka o 8 by czekać do 11 bo parę gości przyjechało na 10 i mają tyle sprzętu że ubierają się do 11.