HP a dlugosc lufy

Wiem ze temat byl walkowany z milion razy ale wciaz sie w tym gubie.

Z tego co rozumiem im dluzsza lufa w HP to zasieg bedzie lepszy i celnosc bo mam nadmiar powietrza??
Chodzi mi o zastosowanie single fire w snajperce.

Czy zastosowanie lufy 425mm a 700mm wplynie na zasieg i celnosc?

Jeszcze czy w GBB przerobionym na HP to wogole dziala na tej samej zasadzie jak przy silnikach HP czy jeszcze inaczej?

Konkretnie patrze na LevAR15 i mysle ze fajny by byl z HP tym bardziej ze wydaje sie ze wystarczy zamiast zaworka greengazu wkrecic zawor HP, podkrecic reduktor na butli na full psi i jest dwutakt snajperski.

Bzdura - długość nie ma przełożenia, ani na celność ani na zasięg.
Jakość lufy = celność
Prędkość kątowa i moc = zasięg

Ale …
Jak masz upośledzone HPA (czytaj GBB podpięte do węża), albo Mancrafta (przegazowanego w stoku) to dłuższa lufa = wyższa moc. Obie te wersje są przegazowane i długa lufa wykorzystuje nadmiar powietrza.

Przy prawilnym HPA, gdzie masz kontrolę nad selenoidami masz możliwość dobrania czasu podania gazu i jego ciśnienia. Co oznacza, że bez problemu dobierzesz dawkę do lufy 200mm jak i 700mm.
W przypadku GBB-> HPA czy konwersjach mechanicznych musisz “dławić” układ dla optymalizacji pod długości lufy, albo wydłużać lufę względem ilości gazu :wink:

A więc:

Nie bo jakość lufy, nie jej długość ma znaczenie.

4 Likes

Również choruję na Levara’15

Gawron super filmik o nim zrobił!

Pojawiły się w hurcie znów i moge zamówić :stuck_out_tongue:

Jesli bedziesz mial taniej niz holendrzy to biore dlugiego odrazu :slight_smile:

Po przeliczeniu wychodzi mi około 1650zł (1600 + Kw które sa u walnięte w tej hurtowni. Im wiecej replik w zamówieniu tym taniej rzecz jasna).

No to juz calkiem mnie zgubiles…

Napisales ze w uposledzonym hpa, czyli takim o ktore mi tutaj idzie, dluzsza lufa to wieksza moc- a wiec i zasieg prawda?

A potem w puencie napisales ze dlugosc lufy nie wplynie na zasieg… to co w koncu? XD

To jest dobra cena, holendrzy chca 420€… zaklepuje jednego w dlugiej wersji jak bedziesz zamawial.

1 Like

I to prawda, i to prawda … tylko to dwie różne prawdy.

Jeśli masz przegazowane HPA (GBB-> HPA, stokowy MC). To na 99% masz nadmiar gazu przy strzale.
W tym momencie zakładamy, że na regu masz sztywno 110PSI i kulki 0.32g:

• na lufie 300mm da Ci to ok. 1.8J
  • na lufie 400mm da Ci ok. 2.0J
  • na lufie 500mm da CI ok 2.3J
  • a na 600mm już spadek do 2.2J (spadek, bo lufa dłuższa niż ilość dostępnego gazu)

Do długości 500mm będziesz wykorzystywał nadmiar powietrza, więc przy tym samym ciśnieniu zwiększy się moc… a jak zwiększy się moc to:

Na lufie 600mm będzie już teoretyczny spadek - bo nie wystarczy powietrza, aby wypchnąć kulke do końca lufy. Wiec powietrze zostanie “zassane” przez jej wylot i kulka zwolni.

Tyle, że to nie lufa magicznie wydłuży Ci zasięg - bo jej długość nie wpłynie magicznie na nic, poza wykorzystaniem dodatkowej porcji gazu.

Teraz zakładam, że masz budę której lufa to 400mm i chcesz optymalnie korzystać z gazu, więc:

• w MC redukujesz objętość cylindra rozprężnego
  • w GBB ładujesz NPAS i go skręcasz
    W obu przypadkach do lufy pchasz mniejsz powietrza i przy strzale w tych samym warunkach optimum będzie przy wybranej przez Ciebie długości lufy, a jednocześnie oszczędzasz powietrza i masz więcej strzałów z butli.

Chcesz celności:

1. Dobrej jakości lufa
  2. Dobrze dobrana dawka powietrza, ani nie overvolume ani undevolume

Chcesz zasięgu:

1. Dobrej jakosci lufa
  2. Dobrej jakości gumka z odpowiednim tarciem, aby nadać kulce spinu (prędkości kątowej)

Jeśli masz konwersje mechaniczną, to zacznij od zabawy masą kulek przy róznych ciśnieniach. Zobacz jakie wyniki dadzą różne wagi i jak musisz rozkręcić rega. Czy warto wbijać 130PSi dla 1.9J @ 0.40g, czy jednak skrecić sobie do 110PSI i pykac na 0.32g.
Konwersje mechaniczne czasami potrzebuje bazowego cisneinia aby wogóle zadziałać, a jak masz Dytone to jeszcze musisz napędzić cały bolt więc wciul ciśnienia leci tylko w ruch suwadła … :wink:

2 Likes

Super hak zwykle wyczerpujaca odpowiedz, ale zalozmy jeszcze jedna opcje ktorej nie wziales pod uwage, ok?

Powiedzmy mam takiego levara z lufa 400+ mm , podlaczam go pod hp, nie obchodzi mnie zuzycie powietrza bo uzywam butli 1,5 litra 4500psi, moge skrecic regulator na 200psi nawet.

Jedyne co mnie obchodzi to zeby miec najwiekszy mozliwy zasieg i celnosc strzalu mieszczac sie w max dopuszczalnym limicie Jouli.

Wiec co robie? Wsadzam dluzsza lufe? Krece psi do maxa na stockowej? Czy jedno i drugie?

Taaak… dytone mam w kalachu , 1.9j na 0.32 to mam przy 145psi. 15 psi powyzej maksymalnej dawki zalecanej przez producenta ale dziala dobrze. Strasznie gazozerna bestyjka.

Levar jest jednocześnie piękny i upośledzony w tej kwestii. Miałem o tym mowić w drugiej części wideo … ale jego składanie idzie mi jak krew z nosa.

Levarek to taki duży MK23 pod względem technicznym - taka samo banalnie prosty.

Zasady są takie same jak wyżej:

1. Zawór- ten jest stały i działa pod zbijakiem, tutaj niczego nie zmieniamy.
  2. Dysza:
    1. wersje krótka i długa mają rożne dysze, które różnią się przepustowością powietrza. Długi jest paradoksalnie dławiony, a krótki ma dysze o znacznie wyższym przepływie. Dysza z krótkie w długim pozwala wyskoczyć na czarnym GG z 1.7J na 2.6J (o ile dobrze pamietam)
    2. Dysza z krótkiego nie jest jeszcze dyszą “fullflow” której chcemy dla pełnej mocy. Opcji na pełną dysze jest kilka:
      1. drukowana 3d na cultsy - drukowałem, lepsza niz stok gorsza niż kolejne opcje
      2. dysza od waldo z regulacja - przy HPA bez sensu, bo masz rega od regulacji … ale jest CNC wiec spoko. Nie testowałem osobiście
      3. dysza custom - mam zrobioną z POM i ALU cnc na zamówienie … i zjadała inne względem mocy.
  3. długość lufy - bez wychodzenia ponad stokową długość przy racjonalnych ciśnieniach (<140PSi) da się zrobić 3J przy ciężkich kulach.

I pisząc to wszystko widzę kątem oka jak patrzy na mnie mój nieskończony levar…

4 Likes

O nie gazożerna Dytona … nikt się tego nie spodziewał :smiley:
Spanish Inquisition GIFs | Tenor

Tak żeby podkurwić, Pulsar D wypluł mi ostatnio 1.75J na 90PSI… :wink: O wolfie to już nie wspominam.

Piekna sciana, zakochalem sie od pierwszego wejrzenia xD.

Akurat dytona odplaca sie za wszystkie swoje minusy, cudownym blowbackiem :heart: a i tak nie jestem w stanie oproznic nim calej butli 1.5l na jednej strzelance.

No widzisz i tu do czegos dochodzimy :slight_smile: Czyli dlugi z custom dysza robiona na zamowienie staje na wysokosci zadania. Podzielilbys sie namiarem na firmę ktora robi takie rzeczy w cnc?

Czyli dysza, gumka hopu, dobra lufa i zabawka gotowa, przyjemny projekt :slight_smile:

Tak przy okazji, probowales moze kiedykolwiek dorabiac czesci na manualnych tokarko-frezarkach?
Dokladnosc niby jak cnc tylko roboty wiecej xD ale za to sa duzo bardzie affordable.

Gawron bardzo dziękuję za obszerne wyjaśnienia, widziałem już na YT mody Waldo i bristol airsoft. Nurtuje mnie pytanie skąd wziąć lufę 425mm która będzie git, jakiś pomysł?

Kup dobrą 430 i utnij 5 mm

1 Like

Albo zrob dluzsza i niech siedzi w tlumiku

Wszystko pomiedzy 400mm a 430mm będzie ok. Levar ma w stoku długi tłimik płomienia, a jak wrzucasz na niego imitacje tłumika dźwieku to mozesz szaleć… :wink:

Sam szukam :wink: Grzecznosciowo mogę poprosić o jedną czy dwie sztuki w alu. Mam firme od POM, ale cena detalu jest kosmiczna … :wink:

To raczej do modyfikacji już istniejących (skracanie, zmiana korony) niż do robienia od podstaw :wink:

1 Like

@Gawron89 gdybys mial na sprzedaz zaworki hp do wkrecenia w miejsce greengazowego to tez chetnie łykne odrazu z levarkiem :wink: . Najlepiej standard US.

Pewnie, że mam i to nawet self-closed :wink:

1 Like