Muszę wymienić pęknięty gearbox V2. w moim E&L. I nie wiem jaki kupić żeby pasował do korpusu. Mój ma taki kształt jak ten : https://jarmix-militaria.pl/kompletne-gb-i-szkielety-gb/retro-arms-szkielet-gb-v2-8mm-do-e-l?from=listing&campaign-id=19
Chodzi o tą wystającą tylną część gdzie wchodzi sprężyna. Chciałbym jednak kupić coś tańszego. Ale 99 % dostępnych na rynku ma taki kształt tylnej części jak ten : https://www.militaria.pl/specna_arms/wzmocniony_szkielet_gearboxa_v2_do_systemu_enter_convert_i_saec_spe-08-005536_g_p132203.xml
I teraz nie wiem czy taki gearbox nie będzie się gdzieś zapierał w tylnej części korpusu ? Czy tylko dostęp do prowadnicy sprężyny będzie trochę głębiej.
Może ktoś wie ? Albo może ktoś ma na “magazynie” taki gearbox żeby przymierzyć. Albo ewentualnie odsprzedać gdyby pasował.
Będzie się zapierał jeśli lower repliki ma przewężenie, ten sam problem jest w Arctrususach. Możesz spróbować dorwać GB z Arcturusa.
Specna ma modele z tym wcięciem (najnowszy wypust) ale są niedostępne …
Zostaje też opcja “wycięcia” fragmentu szkieletu, ale do czegokolwiek powyżej 350FPS bałbym się tergo robić
Dokładnie to, niektóre Lowery prze “przewężenie” nie przyjmują tradycyjnych V2
Dzięki. To chyba będę musiał się wykosztować na tego retroarmsa.
Dokładnie ten
Tak. Rozważałem ten od Specny. Nawet chciałem kupić na Rekrut szkielet, bo cały gearbox mi nie potrzebny. Ale ktoś sprzątnął mi z przed nosa ostatnią sztukę. Wzmocniony szkielet gearboxa v.2 8mm z mikrostykiem kable tył – Rekrut ASG Shop
A nie mogę go znaleźć gdzie indziej. Ale dzięki za podpowiedzi.
To wstrzymaj się z zakupem. Strzelania aktualnie też nie ma, może będzie jakaś dostawa.
Ten szkielet był na gf, napisz do nich, czy i kiedy planują jakąś większą dostawę.
Przyjrzałem się dokładniej tym gearboxom Specna i Acturesa. I jednak chociaż teoretycznie pasują, to wymagały by trochę rzeźby. Głownie z tego powodu że mam w replice Perun Optical. A te mają te mikrostyki i tam parę rzeczy wygląda trochę inaczej w tym miejscu gearboxa. Mniejsza o szczegóły, bo pewnie mało kogo to interesuje. W każdy razie zdecydowałem się na ten gearbox Retro Arms do E&L Czekam na dostawę. I mam nadzieję że tu wszystko będzie Plug and Play. Nawiasem mówiąc kupiłem chyba ostatnią sztukę w Europie, bo szukałem wszędzie. Więc mogłem zostać z wydmuszką. A najfajniejsze w tym wszystkim to jest to, że replika pójdzie na sprzedaż. Bo już mam naciski od “wierchuszki” (moja pociecha), że on od przyszłego sezonu będzie biegał z kałasznikowem.
Ręce opadają. Portfel się kurczy
Trzeba było od tego zacząć … W tym przypadku żaden z nich nie wpasuje się w Peruna. A aw retro możesz mieć rzeźbę ze sprężynkami (o ile tego nie poprawili)
Ale Twój portfel czy jego?
Gearbox Retro Arms właśnie przyjechał. Na razie nie mogę wyjść z szoku jak zobaczyłem jakość i precyzję wykonania. Nigdy nie miałem CNC. Sprężynki wszystkie pasują jak w oryginalnym E&L. Wszystkie. to znaczy dwie. Od spustu i od blokady spustu. Od przerywacaz i od zrzutu sprężyny nie są potrzebne przy Perunie. Kupiłem do niego łożyska SHS 8 mm. I tu mam trochę wątpliwości bo dosyć łatwo się je wkłada. Nie wchodzą z tak dużym oporem jak 9 mm w oryginale. I nie wiem czy je wkleić na wszelki wypadek czy nie ?
Nic. Na razie biorę się za podkładkowanie.
SZkielet jest 8 czy 9 mm?
Szkielet według opisu i pomiarów ma otwory 8 mm. Są jakieś setki różnicy. Wygląda na to że te SHS-y nie są zbyt dokładnie wykonane.
W kwesti zgodniści w części ASG powiem tyle…
A same łożyska o ile nie mają mega luzy zabezpiecz klejem do gwintów lub alternatywnie dosłownie otarciem o cyjanoakryl (żeby nie pokleić kuleczek )
Mega luzów nie mają bo jak wkładałem na klej do gwintów, to już był problem z osadzeniem do oporu (kołnierza). Więc po osadzeniu pojechałem cyjanoakrylem wkoło kołnierza od wewnątrz gearboxa. Od wczoraj dobrze wyschło i trzyma jak diabli póki co. Teraz można normalnie wypodkładkować. Bo tak to była walka z wiatrakami.
Dzięki.
Przy okazji. Czy takie pęknięcie da się naprawić ? Jest jakiś sposób ? Czy ktoś to robi ? Czy do utylizacji
Druga połówka jest cała i jakoś tak mi szkoda go.
Co najwyżej do CQBówki z m90 możesz to wrzucić po zaparciu komory Mlockiem - może nie będzie wahań FPS i trochę wytrzyma jeszcze.
Ogólnie śmietnik, łatanie znalu jest nieopłacalne szczególnie przy cenach zamienników
No tak. Ale Mblok, czy jak to zwał. To w tym przypadku trochę druciarstwem pachnie. Myślałem o jakimś połączeniu tego do “kupy”. A jak o zamiennikach mowa to dzisiaj się pokazało takie coś za śmieszne pieniądze : Wzmocniony szkielet gearboxa v.2 z mikrostykiem (okablowanie na tył) - airsoft, asg, militaria
I gdyby wtedy był dostępny to pewnie bym go kupił. Ale nie ma co płakać nad rozlanym mlekiem. Zapłaciłem 7 razy więcej, ale wiadomo jakość, żadnej rzeźby i śpię spokojnie.
Przy okazji. Jak by ktoś chciał się pobawić w Mbloki, czy coś tam. To oddam za 5 dyszek. Choćby ze względu na łożyska 9 mm. Sorki że nie piszę w komisie, ale mi się nie chce.