Dobieranie długości lufy

Dzień dobry i witam
Pytanie do osób które grzebią w replikach
Czy jest jakiś wzór dzięki któremu można mniej więcej wyliczyć jaka jest optymalna długość lufy do repliki AEG? Co trzeba wziąć pod uwagę? Zgaduje że typ cylindra i pewnie moc sprężyny ale jak dokładnie to wyliczyć i dobrać do tego lufę?

tutaj ktoś to policzył i opisał

https://www.reddit.com/r/airsoft/comments/s41swi/cylinderbarrel_volume_and_bb_weight_ratio_guide/

https://www.airsoftsociety.com/threads/what-barrel-length-goes-with-what-bb-weight-in-an-aeg.153191/

1 Like

@brzez oba posty bazują na jednym (wypowiedź/testy usera 1tone ze sniper forum) i oba są nie do końca zgodne z prawda.
Głównie dlatego, że typ mieszka na wyspach, gdzie airsoft jest kaleki, a limity upośledzone.
Tabelka krąży po necie, a ludzie bez zrozumienia ją kopiują.

@Komandor
Interesuje Cię AirRatio i masa układu tłoka.
Ciężkie kule = ciężki tłok + wysokie AR
Lekkie kule = lekki tłok + niższe AR

Współczesne buildy robione w Polsce pod nasze limity kompletnie nie kleją się z informacjami z tabelki :stuck_out_tongue:

Jeśli chcesz to masz mój kalukator airratio - też nie pokrywa tematu w pełni, ale przynajmniej nie musisz na piechotę liczyć AR.

Moje 3 uwagi:
-nie jest podane czy chodzi o zewnętrzną czy wewnętrzną średnicę cylindra
-2 razy jest podane “zbyt duża ilość powietrza”, zamiast “zbyt mała” i “zbyt duża”
-jest podana wartość air ratio, ale nie wiadomo co należy zrobić z tą liczbą i w jaką należy celować

Fajnie jakby się dało po prostu podać objętość cylindra i lufy, bo jeśli mam wklejoną w cylindrze miękką podkładkę, to nie mam jak jej uwzględnić.
Piszę z perspektywy laika, który zawsze dobierał cylinder pod długość lufy, tak jak było w stocku.

A która cześć spreżą powietrze?:stuck_out_tongue_winking_eye:

Poprawione, dziękuję.

Bo to kalkulator, a nie termomix :wink: Interpretacja jest zbyt skomplikowana, bo:

• masa tłoka i czas sprężania wypływają na “idealne” AR,
  • nieidealna pneumatyka wymusza podbicie (nie tylko fakt przeciekania, ale też późnego łapania szczelności przez głowice)
  • ciężkie kulki to wyższe AR,
  • dłuższa lufa to wyższe AR dla tej samej masy kulek (bo przez dłuższy czas powietrze leci bokiem),
  • a na dodatek co rabin to inne zdanie na temat dawki “idealnej”.

Dlatego pod kalkulatorem masz podświetloną na zielono sekcje do jakiego buildu się nadaje zakładając pewne widełki.

Czyli coś na styl sorbo/chillpada - a więc stanowi “[C] Długość głowicy cylindra:” mierzone od pada do lini, gdzie głowica wchodzi do cylindra. Wymiar który jest tam domyślnie podany to wymiar stokowej głowicy.

A i żeby na chama nie wyjść (jak zawsze), doceniam feedback :wink:
Dzięki @Grab

1 Like