14.06.2026 - Kluczewo Sztab (MOUT)

Od dawna wiedziałem jaki jest prawdziwy cel tych niedzielnych spotkań.

3 polubienia

Dzieki za fajna zabawe. do nastepnego

2 polubienia

Dzięki bardzo za super gierkę. Pomimo pogody bardzo fajnie się grało dzisiaj i uwierzyć nie mogę, bez spinowo. Oby tak cały rok! Celowe zachowanie!

7 polubień

Bo była bardzo dobra organizacja gry, na tyle dobra, że nawet MOUT dało radę grać jako tako.

Generalnie to co było pod kontrolą admina wyszło super, a jedyne minusy to to, co było poza kontrolą.

Minusy:

1. Pogoda bo sie rozpadało
  2. MOUT bo w tych krzakach imho lepiej byłoby cqb single w środku z i do, full auto cqb poza, jedna replika zamiast żonglować dwiema itp. itd.

Plus:

1. Pomysł na grę z zegarami i przeciąganiem flagi dało dynamikę
  2. Rozmieszczenie zegarów - grał teren naprawdę mieszany, budynki (czyli jedyny ciekawy element tej miejscówki) były istotne i pozwalały podejść/utrzymać punkty, ale jednocześnie mógł grać teren poza budynkami
  3. Trzymanie czasu - zrobiliśmy dwie pełne gry 1,5 h do godziny 13:30, wliczając powrót ze stargardu Szczecińskiego można było o 15:00 zasiaść w domu do obiadu. Dla porównania, niektóry gry w ciągu ostatniego miesiąca o 11:00 dopiero zaczynaliśmy
  4. Konsekwencja zasad - dwóch spóźnionych graczy musiało poczekać do drugiej rundy, bo na pierwszą się spóźnili.

Organizacja na ogromny plus i dzięki czujnemu oku Macieja było ok i bezpiecznie.

Co so samego MOUT to logika “z i do budynku szturm single może strzelać” zastanawiam się jak traktować teren pomiędzy garażem a budynkiem. Dystans tam jest mniejszy niż w korytarzu inszego budynku. Czy to nie powinno być jednak CQB?
Takie pytanie i inne podobne stanowią dla mnie słabość MOUT jako pomysłu tak w ogole.

4 polubienia

@yodaz zatrzymałeś się tutaj w połowie wyliczania istotnej miary jaką jest J/cm² (gęstość energii oddanej w cel).

Samo 1.15J to 4,06 J/cm² + do tego dochodzi pęd, który podałeś i masz:

Dystans Kulka 0.25g (Szacowana energia) Gęstość energii 0.25g Kulka 0.32g (Szacowana energia) Gęstość energii 0.32g
0 m (wylot) 1.15 J 4.06 J/cm² 1.15 J 4.06 J/cm²
2 m ok. 1.05 J 3.71 J/cm² ok. 1.09 J 3.85 J/cm²
5 m ok. 0.92 J 3.25 J/cm² ok. 1.00 J 3.53 J/cm²
10 m ok. 0.74 J 2.61 J/cm² ok. 0.86 J 3.04 J/cm²
15 m ok. 0.59 J 2.08 J/cm² ok. 0.74 J 2.61 J/cm²

i tak oto z 13% różnicy w pędzie masz:
+3,8% na 2m
+8,6% na 5m
+16,5% na 10m
+25,5% na 15m
Na plus dla kulek 0.32g.

Paradoksem jest tutaj fakt, że o ile na 2 m różnica w masie kulek nie jest tak odczuwalna, to na 10 m zaczyna lecieć w górę. Obie kulki po przeleceniu 5 m są już niby w MEDzie.

Wiec @Kocur to nie jest do końca tak, ze 0.32g niszczy z przyłożenia, ono boli zdecydowanie mocniej na 10m :wink: (w porównaniu do 0.25g).

Chociaż sam nieraz miałem wrażenie, że mimo wszystko boli bardziej … :wink:

Dobra teraz już możecie wyzywać mnie od nerda mondrali.

2 polubienia

Chciałem po prostu napisać że jak ktoś rozróżni 0.25 od 0.32 w dupe z 5 metrów, to kupie kratę piwa.

0,32 g są bardziej chropowe. Poczujesz, jak będą przechodziły przez wargi.

2 polubienia

Nikt nie broni nosić stalkerow czy maski typy dye :slight_smile: chyba ?

1 polubienie

0.25 jest właśnie po to żeby zmniejszyć strefę podwyższonego rażenia tam gdzie 0.25 już robi kropkę na ciele 0.32 jeszcze robi krwiaka

I ta różnica wynosi około 10m czyli grając na groźnym znaczna część terenu

Czysta fizyka i nie 1.14 na docelowych 032 i 1.14 na docelowych 0.2 to nie jest to samo jak się wielu wydaje

Przy cięższych kulkach jest róznica ilości małych urazów

Ale

Nie szalejmy też że to jakaś przepaść nieporównywalnie bezpieczniejsze jest 1.14 na 032 od np 1.5j na dowolnych

A z czego wynikało 025 pisałem już parę razy w momencie rozpoczęcia prac nad regulaminem aktualnym było spory trend na 02 - 025 w budynkach który miał szansę razem ze sportową gra na halach rozlać się na środowiska jak joule w tym przypadku tak się nie stało i limit wagi 025 nie jest powszechnie występujący w cqb stąd nieśmiałe przypadki wchodzenia w to co występuje regularnie czyli limit wagi w cqb 032 i dyskusja na temat podniesienia tej wagi na stałe

Jak już też pisaliśmy milion razy wszystkie zasady na taktycznym są pewnym kompromisem i odniesieniem do tego co panuje w reszcie kraju i jeśli jakaś zasada będzie wchodzić szturmem w środowiska (patrz przykład jouli które u nas były już w zasadzie na początku swojej ekspansji) to będzie to dyskutowane i wdrażane też u nas żeby gracze zachowali możliwość grania na podobnych zasadach i sprzęcie u sąsiadów obok i 200km dalej i 500 też

3 polubienia