Siatka nie przejdzie, bo kulka może się rozsypać o siatkę i dostajesz odłamkami w oczy. I farbą z siatki ![]()
Panowie … ponieważ zatoki/alergia/bycie 35latkiem (niepotrzebne skreślić), nie pozwoliły mi dzisiaj pograć… złapałem się za aktualizację kalkulatora ![]()
Teraz po podaniu masy kulek i pomiary w FPS dostaniecie:
- Moc w Joulach .
- Prędkość w metrach na sekundę.
- Pomiar po staremu (wiem, że niektórym tak łatwiej myśleć… )
- Wykres zasięgu/mocy, który:
- pokaże dystans MED zależny od mocy i masy kulki - ten właściwy nie uproszczony,
- zasięg teoretyczny kulki (niebieska linia) bez działania systemu HU,
- zasięg teoretyczny kulki (różowa linia) z działaniem systemy HU, którego sprawność możecie regulować suwadłem “Hop-Up - jakość i ustawienie”,
- Wykres czasu/dystansu - czyli informacje w jakim czasie, uwzględniając opór powietrza i spadek energii kinetycznej, kulka pokona dany dystans.
Rzecz jasna kalkulator może nie być wolny od błędów. Jeśli takowe znajdziecie - pytajcie. Jeśli macie pytania - walcie śmiało ![]()
Polecam sprawdzić MEDy i to jak prezentuje się zasięg dla kulek 0.30g i 0.48g dla 2.8J.
Zrozumiecie w wtedy dlaczego na pytanie “Jakie kulki?” odpowiadam “najcięższe na jakie Cię stać .” ![]()
Dorzuciłem jeszcze opcje porównania dwóch mas kulek przy tej samej mocy, bo @Grab wiercił dziurę w brzuchu ![]()
Pomiary dla kretynów są potrzebne w scenariuszach po opuszczonych zakładach psychiatrycznych. Zwracam uwagę Adm żeby nie dać się zwariować. Upraszczać zasady a obowiązki przerzucać na uczestników gier. Popularyzacja odpowiedzialności, przygotowania a nie gra dla każdego świra.
Co???
Myślę, że godzina i dzień publikacji wiele wyjaśnia.
Mam pytanie odnośnie streszczenia regulaminu i regulaminu, bo nie da się ich komentować.
”Do 1.15J - brak MED W lesie dowolna masa kulki ogień ciągły dozwolony w CQB max 0.25g, dozwolony ogień wyłącznie pojedynczy (patrz definicje)
Do 1.9J - Szturm, brak MED*, dozwolony ogień ciągły.(minimum 10m dla ognia ciągłego* na pojedynczym można z zachowaniem rozsądku)”
-
Jeśli mam replikę w limicie 1.15J, załadowaną kulkami powyżej 0,25g, to w lesie mogę strzelać z niej z 0m. Czy jeśli na leśnej strzelance (bez stef cqb), wejdę z taką repliką do budynku/tunelu/okopu/dowolnej konstrukcji stworzonej przez człowieka, to czy mogę z niej tam strzelać?
-
Jeśli mam replikę w limicie 1.9J, to w lesie mogę strzelać z niej z 0m z zachowaniem ognia pojedynczego i rozsądku. Tak samo - czy jeśli na leśnej strzelance (bez stref cqb), wejdę z taką repliką do budynku/tunelu/okopu/dowolnej konstrukcji stworzonej przez człowieka, to czy mogę z niej tam strzelać?
Nie pytam o sytuacje, gdzie mamy legitne tereny cqb, tylko miejscówki typu Dobra, gdzie w krzakach można się natknąć na opuszczoną chatkę, lub inny tunel.
Wydaje mi się dziwne, że mogę na takiej miejscówce strzelić z przyłożenia do kogoś, kto chowa się za drzewem, a nie mogę, gdy chowa się za ścianą.
——————————————————————————————————
Pełen regulamin, rozdział 6, punkt 1:
Dodatkowe zachowania zabronione:
”e) Wychylanie z okien w sposób mogący narazić osobę na wypadnięcie;
f) Wchodzenie na parapety;”
Czy możemy dodać, że od pierwszego piętra, albo konkretne wysokości parapetu od ziemi? Unikonu już dawno z nami nie ma, a zgodnie z tą zasadą, nie da się grać na Groznym, nie łamiąc regulaminu.
Kierując się zasadą “mniejszego zła”
- Tak - bo takie miejsca są bardzo sporadyczne i trudno jest wymagać i weryfikować. Dodatkowo Mniejszą krzywdę zrobisz z boczniaka 1.1J @ 0.36g niż z 1.8J przy tej samej masie kulki (a wiem, ze dużo osób z lenistwa pakuje wszędzie to samo).
- Tak - w alternatywnie możesz nie wchodzić tam wcale, próbować silent killa lub popłakać się i uciec (żarcik). Zachowując poprawny MED dla szturmu i kulek 0.32g nie byłbyś w stanie zagrać na większości górek i miejsc o ograniczonej widoczności bez łamania zasad.
Drugi punkt i
jest pokłosiem płaczu ludzi wydających setki złotych na repliki, mundury i sprzęt, których nie stać na boczniaka za 200-300zł. Bo przecież jak to tak wymusić obowiązek posiadania boczniaka dla szturmiaków…. ![]()
No i możesz strzelić z bliska w kamze czy nogi z 2-3m. Tylko jak często Ci się to zdarzyło Ci się zejśc z przeciwnikiem na tak bliski dystans w lesie?
Jak Gawron napisał wyżej to są pewne kompromisy i ułatwienia dla graczy
Owszem można napisać na sztywno że med X metrów i dziękuję ale jest to nieżyciowe i nieadekwatne do realiów gry gdzie często przypadkiem wejdzie się ciut bliżej więc żeby minimalizować straty użyj pojedynczego podobnie z wejściem na plecy mając czysty strzał w lesie głupim było by musieć się cofnąć 3 kroki i już móc walić ciągłym
W cqb jest trochę inaczej ze względu na to że spotkanie się poniżej 10m jest standardem a nie wyjątkiem i właśnie po to zostały powołane do życia strefy cqb gdzie określono że strzały z bliska będą standardem i gramy na zasadach cqb. Okopy czy górki nie mają takiego określenia jak pisał Gawron bo Są ciężkie do określenia i ogarnięcia stąd mniejsze zło a w zasadach chodzi o to żeby nie były odklejone od gier które mają porządkować